Terug naar huis « Omleiding   » Note to self

vrijdag 09 augustus 2002 - 11:00
'Beurt niet

Gisteravond bereikte ons de volgende vraag:
Zou het mogelijk zijn dat een vogel in zijn vlucht sterft en zomaar naar beneden valt?

Hoewel wij erom bekend staan dat wij ons zelden of nooit in iets vastbijten, en heel goed een onderwerp kunnen laten voor wat het is, wilden we in dit geval een uitzondering maken.

Wij gingen met onze vraag achtereenvolgens naar Vogelbescherming 's-Gravenhage te Ter Heijde (van die lokatie zie ik ook de logica niet in), het onderwijsbureau Biologie van de UvA, Museum Naturalis, Artis, Diergaarde Blijdorp en Avifauna.
Bij de Vogelbescherming werden we allervriendelijkst te woord gestaan door een Limburgse. Wat die in Ter Heijde moet mag god weten; dat is geen oord om heel Nederland voor door te reizen. Met zacht glooiende woorden vertelde ze ons over vergiftigingsverschijnselen, botsingen en hersentjes die daardoor beschadigd raken. Of een vogeltje een hartverzakkinkje kon krijgen wist ze niet, daarvoor was ze niet voldoende onderlegd.

Bij het onderwijsbureau van de UvA werd niet aangenomen. Schande. Wàt nou zomervakantie?!
De conservator van museum Naturalis, Dhr. Dekker, had vrij-dag. Maar ik mag maandag bellen, of mailen. Bij Artis werd ik doorverbonden naar doorverbindende instanties. Diergaarde Blijdorp verbond mij door naar de Vogelfarm, maar Meneer Vogelfarm is tot 26 augustus niet bereikbaar. Zijn Engels was beter verstaanbaar dan zijn Rotterdams.

Tot slot - waarom doe ik het meest voor de hand liggende altijd pas het laatste? - heb ik Avifauna gebeld. En daar antwoordde een norse lieverd: 'beurt in principe nooit. Want als een vogel zich ziek voelt blijft hij laag, op de grond, en stijgt hij ook niet op. De enige mogelijkheid is dat de vogel is vergiftigd en daaraan acuut sterft, of dat hij een hartverlamming krijgt. Oh dat kan dus? Ja dat kan, maar 'beurt niet vaak. En dan kon het ook nog zijn dat het beestje ergens tegenaan smakt, weer opstijgt en - zie daar de beschadigde hersentjes uit Ter Heyde - alsnog neerslaat.

Tot zover, hopende u hiermee van een bevredigend antwoord te hebben voorzien..

En mocht u nou denken: 'ik heb altijd al een vogelvraag willen stellen maar nooit die eerste stap durven zetten' - zie hier:

SOVON (Vogelonderzoek Nederland): 024-6848111
Vogelbescherming (landelijk): 030-6937777
UvA, Onderwijsbureau Biologie: 020-5257802
Museum Naturalis: 071-5687600
Conservator Naturalis: 071-5687623
Artis: 020-5233400
Diergaarde Blijdorp: 010-4431495
Avifauna: 0172-487575


Een schot hagel wil ook wel eens helpen.
Gerda - 09 augustus 2002 - 13:16

Fascinerend...
marco - 09 augustus 2002 - 13:36

Dit heb ik altijd al willen weten. Werelds!
JW - 09 augustus 2002 - 13:50

Inderdaad een intrigerende vraag! Ik weet alleen van mussen, dat die van het dak kunnen vallen, enzo... En ergens in de Bijbel vielen geloof ik ook ineens bij bosjes de kwartels uit de hemel.
Heb je trouwens ook geïnformeerd of ze voor de crash nog 'going down, going down' tjilpen?
verbaljam (URL) - 10 augustus 2002 - 00:16

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.