Terug naar huis « Kribbe   » Afijn

vrijdag 06 juni 2003 - 08:11
Bio

Kent u ze nog, van Grieks, Latijn, geschiedenis?
Priesteressen.
Af en toe wandelden ze voorbij in de tekst. Ze werden geraadpleegd door koningen, ze spraken hun vloek uit, baarden een halfgod. Zaten in een grot en offerden.
En dat was het wel.

Zou zo'n dame tegenwoordig leven, dan was er allang een diepte-interview door Dhr Knevel geweest. Als Beatrix haar om advies zou vragen zou er een rapoort door de RIVD worden opgesteld. Als ze zou baren zou ze in de Privé, Story, Weekend komen. Zou ze offeren, dan zou ze in problemen komen met justitie en forensische psychiatrie; zouden haar offers gebracht worden, dan met de belastingdienst. Hoe dan ook, zij en haar gangen zouden bekend zijn.

Maar wat weet men van de dames uit de oudheid?
Dat priesteres zijn, wat hield dat in? Was het een parttime baantje, een hobby, was ze ambtenaar? Of was het een roeping, was ze heilig? Stond ze in voortdurend in contact met de goddelijke wereld, was ze in wezen een empty shell, louter een doorgeefluik van boodschappen? Of was ze als de theologen van nu; een leidsvrouw, die gestudeerd had en doordachte adviezen gaf? Had ze een privéleven, vrienden en vriendinnen, minnaars of minnaressen? Een eigen karakter?

Oftewel: zijn priesteressen louter figuranten, of is hun leven ook als individu gedocumenteerd?


Ja, dit is verdomd interessante kost! Wat deed zij, die door niemand gezien werd, daar in Delphi? Voor zover ik weet raakte zij eenmaal in de maand in trance, en daarnaast gooide ze er tussendoor af en toe een ja of een nee uit. Dat zo'n baantje parttime is lijkt me duidelijk. Ongetwijfeld leidde zij een dubbelleven, waarbij ze soms zogezegd on-line was, en soms IRL aan de slag. Dit laatste bleef natuurlijk een goedbewaard geheim.
mIKe - 06 juni 2003 - 09:34

Enkele voorbeelden:

Zo hebben wij daar ons Dafne. Ook Daphne of Daphnis. Haar naam wordt vertaald als laurier, maar kan ook met bloed of de dageraad in verband staan (Daphoene, Daphoenissa). Ze was een priesteres of pythia van Moeder Aarde, die de eigenares was van het orakel van Delphi. Daphne zat hier op een drievoet, een krukje met drie poten, boven een gat in de grond, waar ze de bedwelmende dampen opsnoof die de voorspellende gave aanwakkerde. Ook het kauwen van laurier stimuleerde haar voorspellende gave.
In de hedendaagse tijd was zij vast in de drugshulpverlening terecht gekomen.

En we hebben ons Derdriu. De moderne spelling van haar naam is Deirdre. Ierland. Zij is de Keltische godin van de donder. Zij wordt ook wel genoemd als 1 van de zonnevrouwen of priesteressen van de Keltische zonnegodin Sul of Sul Minverva, tezamen met Iseult en Grainne. Bij haar geboorte voorspelde de druïde Cathbhadh dat zij heel mooi zou worden, maar dat ze Ulster schade zou berokkenen. Hierom stonden velen haar naar het leven. Derdriu werd opgevoed door de wijze vrouw Lebhorcham. Toen op een dag haar vader een kalf slachtte in de sneeuw en op het rode bloed een raaf afkwam, herinnerde Derdriu zich een voorspelling dat zij verliefd zou worden op een man met haar zwart als een raaf, bloed rood als dat van een kalf en een huid wit als sneeuw. Dit was Naoise, en ze zocht hem op in het bos. Hij herinnerde zich de oude voorspelling, en hij vluchtte met haar naar Schotland. Een oude man die Derdriu voor zichzelf had voorbeschikt, liet het daar niet bij zitten. Door zijn wraak, bepaald door list en moord, veroorzaakte deze een aantal grote slachtpartijen in Ulster. Na gedurende een jaar weg te kwijnen aan de zijde van de oude moordenaar doodde Derdriu zich door uit een rijdende wagen te springen.
In de hedendaagse tijd was zij een goedogende asielzoekster geweest met een enkeltje NS.

En dan hebben wij nog de priesteres van Eos in de aanbieding waarvan geschreven staat dat zij (of Eos in eigen persoon) tot 1 van haar functies kende die van heilige prostituee.
Haar levensverhaal is in tegenwoordige tijd geschreven door xaviera hollander in the happy hooker.

Priesteres is wellicht niet meer dan een verzamel woord voor hulpbehoevende vrouwen.
Deze sumiere informatie is zoals u duidelijk mag zijn netjes geknipt en geplakt (voetnoten daargelaten), bron op aanvraag immer beschikbaar.
Actiereactie - 06 juni 2003 - 10:25

Niet meer dan een ander woord voor hulpbehoevende vrouw, mag dat moeten zijn natuurlijk...
Actiereactie - 06 juni 2003 - 10:37

Voor zover ik weet deed die priesteres in Delphi helemaal niks. Ze zat bij een spleet in de grond, waar onderaardse wolken uit opstegen, en ze brabbelde vanalles. Dat werd vervolgens 'geinterpreteerd' door een paar schriftgeleerden. Ze kan dus ook gewoon aan de dope geweest zijn.
stn (URL) - 06 juni 2003 - 13:01

Die uit Deplhi was gewoon een oud wijf met een flinke voorraad sherry...daar kan je behoorlijke voorspellingen van doen.
godver! - 06 juni 2003 - 19:49

Het zou mij niet verbazen als Jomanda een gereincarneerde Griekse Priesteres is.
CasaSpider (URL) - 07 juni 2003 - 17:09

Ik gok erop, dat zo iemand tegenwoordig consultant genoemd wordt. :) :)
roelof - 07 juni 2003 - 17:39

jomanda?priesteres? begin meer te voelen voor dat aan-de-dope-idee als ik haar zie...
aranka () - 08 juni 2003 - 17:41

Hi there! Your site is cool!
Alexx () (URL) - 16 maart 2006 - 12:20

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.