Terug naar huis « Mietje   » Kronkel

maandag 13 oktober 2003 - 15:52
Oma Beneden

Het begon allemaal met de opa van Heidi.
Opa Boven, zoals ik me hem herinner in het mooie boek met het bevlechte wichtje voorop, wat er na elke lezing voor zorgde dat ik ook vlechten wilde, geblokt beddengoed en een overgooiertje, en zelfs bereid was kaas te eten.
Opa Boven was de oude norse man die aanvankelijk stug reageerde op zijn kleindochter, maar zich allengs meer aan haar ging hechten en uiteindelijk niet meer zonder haar kon.

Met Opa Boven is een trend gezet.
In films, boeken, series: overal kwam de kwaaierik ten tonele, die inbond voor het vertederende kind, dier, de wijsheid brengende minderheid.
Vroeg of laat ging hij of zij altijd om voor de zachtheid, de puurheid, de gulle lach, het gezellige praatje.

Misschien komt het omdat ze veel beter sjoelt dan ik, en ik dat niet kan hebben. Pure nijd.
Misschien ook ben ik gewoon een trut, een chagrijnig stuk vreten, pure hard- en zwartheid. Erger dan duizend Opa Bovens.
Maar de verstandelijk mindervalide vrouw die, als onderdeel van een samenwerkingsovereenkomst tussen verzorgingstehuis en werkverschaffingsproject, kopjes thee komt zetten, gaat me hoe langer hoe meer irriteren. Hoe gezelliger zij is, hoe stugger ik ben. Hoe spraakzamer zij, hoe zwijgzamer ik. En waar de grootste maffiabaas in de films nog wordt bekeerd door het wollige hondje, ga ik, vrees ik, over een week of wat compleet door het lint als ze nog één keer lacht van 'Goed he, heb ik gedaan hahaha jij nog thee hahaha leuk he!!'


Dat iemand mindervalide is, is één ding, maar daarom kan het nog best een trut zijn. Sommige handicaps zijn gewoon niet meteen duidelijk. Iemand die eeuwig vrolijk is, zou mij verleiden tot steeds somberder verhalen over milieu, economie en politiek. Alles alleen maar om die stomme grijns van dat gezicht te krijgen.
ijsbrand - 13 oktober 2003 - 16:20

Neem de volgende keer je stanleymes mee.
Gerda - 13 oktober 2003 - 17:32

En als het nou eens andersom is?
Kaatje () - 13 oktober 2003 - 20:33

Ik ben VOOR euthenasie!
Judith () - 14 oktober 2003 - 00:13

Nee, nou moet ik echt even krachtig protesteren. We moeten zuinig zijn op onze gekken, want ze kijken op een eigen, originele manier naar de wereld.
En laten we wel wezen: je mag dan hoogbegaafd zijn (die kwalificatie komt geheel voor mijn rekening), flink geschift ben je ook. Dus wat meer respect voor je collega's of lotgenoten a.u.b.
henk (URL) - 14 oktober 2003 - 01:23

Irritante mensen die je, vanwege heersende normen en waarden (dáár moet Balkenende nou eens iets aan doen), met goed fatsoen niet af kunt bekken, laat staan een mep geven. Die zijn meteen dubbel irritant.
Net zoiets als bejaarden, die kunnen soms ook zo ontzettend bot zijn. En dan nog respect verwachten. Tsssk... Tuig is het.
Edwinek (URL) - 14 oktober 2003 - 07:51

Laat ik nou veel vaker door opa´s uitgescholden worden dan door allochtone jongeren. Veel bejaarden hebben inderdaad gen fatsoen!
Oraynah - 14 oktober 2003 - 18:44

misschien bedoeld ze het niet zo, en wil ze gewoon aardig zijn. aan de andere kant, misschien is ze gewoon wel een vervelend irritantt wicht, dat kan natuurlijk ook
tylani () (URL) - 15 oktober 2003 - 08:32

Glimlachen is de elegantste manier om je tanden aan de vijand te laten zien.
Oraynah - 15 oktober 2003 - 18:49

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.