Terug naar huis « Wie wat waar waarom?   » Vanaf heden

woensdag 28 november 2001 - 12:08
Effe jengelen

Ik had dus een matras gekocht. Het oude matras was erg, erg oud; en erg, erg doorgezakt. En in het midden zat een gaatje, waardoorheen zich de laatste maanden een veer naar buiten aan het werken was. Prachtigmooi nieuw exemplaar gekocht, dat bij aankomst te lang voor mijn bed bleek.
Mijn bed was eigenlijk al jaren ter ziele, maar dat had ik nooit zo toegegeven; maar nu ook nog bleek dat het matras er niet in paste, was er geen enkel excuus meer: er moest een nieuw bed komen.

Ik ben naief. Ik denk bij mezelf: een bed kopen is net als een brood kopen, alleen dan wat duurder: je gaat naar de winkel, wijst met je vingertje, bed krijgt een papiertje en een strikje en 's avonds slaap je weer heerlijk en comfortabel.
Mooi niet dus. Dat wijzen met je vingertje lukt nog wel, maar vervolgens wordt het aangewezen bed besteld, en als je geluk hebt komt het een week of drie later aan. En in dit geval zelfs pas in de tweede week van januari.
Zolang houdt mijn oude matras het niet uit - of beter gezegd: zolang houdt mijn rug het niet op het oude matras uit. Dus: oude exit, het nieuwe op de grond. Heerlijk fijn, nieuw bed; voorproefje van fijne nachten. Juist.

Ik som voor u op, mijn klachtenlijst:

  • Ik heb geen astma of longemfyseem zoals mijn vader, maar mijn longen komen wel in opstand als ze op 30 cm afstand van het tapijt moeten slapen.
  • Ik heb niets tegen spinnen. Ik let ook nooit op spinnen. Maar nu ik met mijn neus zo dicht bij de vloer slaap ben ik mijn wanden eens in de gaten gaan houden, en nu blijkt dat die spinnendeskundige die ik laatst op televisie zag gelijk had: in het gemiddelde nederlandse huis zitten héél véél spinnen. En ik heb nu erg enge beelden van spinnen die een duinenmars over mijn matras gaan houden. Wat een belachelijk idee is aangezien ze voorheen net zo goed van mijn vensterbank naar beneden hadden kunnen sukkelen; maar het beeld blijft.
  • Mijn stopcontact zit aan het hoofdeinde van mijn bed. Geen bed betekent dat ik nu met mijn hoofd zo ongeveer in het stopcontact slaap.
  • Rugklachten worden er niet beter op als je je bed geknield moet opmaken. Een matras van 25 centimeter dik is vanuit hurkstand niet zo heel soepeltjes omhoog te tillen, zeker niet als dat met je ene hand moet, terwijl de andere hand een gekrompen hoeslaken probeert te passen.
  • De scheikundelessen op school zijn te lang geleden om een zinnige verklaring te geven; ik weet niet of het komt omdat lucht-met-geurtjes zich langzamer verplaatst, of lager ten opzichte van gewone lucht - feit is wel dat een uur of vier na het koken de geuren zich een weg banen vanuit de keuken richting mijn matras. Ik heb nog nooit eerder op mijn huidige slaaphoogte geleefd, dus ik weet niet of het altijd zo is, of dat er een verband is met het soort brouwsel. Maar het is totaal gekmakend, om af en toe een vaag geurtje te ruiken. Daar ruik je iets.. je draait je hoofd, probeert er vat op te krijgen, vraagt je af wat het is, hoe het er komt, waar het vandaan komt en zoef het is weer weg. Ik heb me al afgevraagd of ik misschien inderdaad gek aan het worden ben; een onderdeel van psychose schijnt vreemde geursensaties te kunnen zijn. Voordeel van officieel gek zijn is dan weer dat ik dan stevig opgesloten word in een ruimte met bed; maar sinds de 19e heb ik niet zo veel vertrouwen meer in de faciliteiten van ons gesticht.
  • Gedrag is een fantastisch iets. Erg interessant om vast te stellen: het automatisme waarmee je halfslapend een glas water van je vensterbank pakt, een slok neemt en de beker weer terugzet. Alleen heel vervelend als die vensterbank ineens een centimeter of dertig hoger zit.
  • Ik ben wat men noemt een stresskip. Ik wil nog weleens zitten, opstaan; zitten, opstaan - en dat dan langdurig, en snel achter elkaar. Dat is vanuit hurkstand absoluut onmogelijk, tenzij je een Russisch kozakkendanser bent.

    En nog los van de huidige, bedloze, stand van zaken:
  • Mijn oude matras was een binnenvering van het hardste soort. Het nieuwe matras is een binnenvering van het hardste soort. Helaas is een hard matras na tien jaar intensief en ongeoorloofd gebruik (erop staan om de ramen te lappen enzo) niet zo hard meer. En blijkt een nieuw hard matras echt héél erg hard.

    Het lijkt me duidelijk: ik lijd dat de stukken eraf vliegen.

    Maar laat ik voor de volledigheid wel even zeggen dat ik al enige dagen niet meer 's morgens helemaal verstijfd en in de knoop wakker word. En dat is toch ook heel wat waard.


  • Toen ik nog op kamers woonden en mijn bed het begaf, heb ik ergens drie palets op de kop geitkt en die onder mijn matras gelegd.
    Voordeel: je ligt hoger, je matras kan 'ademen' en je hoeft minder diep om je matras op te maken. Misschien een ideetje voor jou?
    Gien (URL) - 28 november 2001 - 13:06

    Onder aan deze tekst past het gezegde: 'Eind goed al goed.'
    En wat deed Gien met splinters?
    JoG (URL) - 28 november 2001 - 22:02

    Suggestie: beter dan te investeren in een bed, is het aanschaffen van nog enkele identieke matrassen. Laten we zeggen: nog 3 extra.
    Voordeel 1: je komt uiteindelijk op dezelfde hoogte als met een bed. Voordeel 2: Je kunt nog eens van matras wisselen (onderste naar boven, bovenste naar onderen en zo verder). Voordeel 3: je kunt af en toe nog eens iemand bij je laten logeren (hoewel sommigen dat als een nadeel zullen ervaren). Voordeel 4: je kunt de spin op de onderste matras laten slapen. Voordeel 5: het geeft altijd een goed gevoel om 4 matrassen te hebben terwijl je er maar 1 hoeft op te maken.
    Voordeel 6: het geheel is in hoogte verstelbaar (toegegeven: slecht voor de rug).
    Voordeel 7: veel bergruimte tussen de matrassen, zoals geld, boeken, tijdschriften of desnoods een partner die je even een nachtje niet wilt zien. Ook eten schijnt vanzelf gaar te worden.
    Gebaseerd op de leeftijd van je oude matras moet deze combinatie 40 jaar mee gaan.
    Tip: let voor het installeren op dat er geen erwt op de grond ligt.
    Tip 2: kook in de slaapkamer, dan hangt de etenslucht 's nachts in de keuken.
    Veel succes met uw nieuwe aanschaf!
    Arnoud (URL) - 28 november 2001 - 23:06

    ach arme ziel :)
    laurents () (URL) - 29 november 2001 - 12:21

    Mijn bed is eergisteren pas aangekomen. Ben er heeeel blij mee. Op de grond slapen is inderdaad bagger.
    cableclair () (URL) - 29 november 2001 - 13:55

    o jee, nu moet je die hele gewenningsweg weer terug. Andere luchtjes, andere spinnen, andere hoogte van verwarming en vensterbank. Maar lekker dat zo'n nieuwe matras veert ...
    elisa (URL) - 22 december 2001 - 22:19

      
    Persoonlijke info onthouden?

    Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
     



    Verberg email:

    Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.