Terug naar huis « Vanaf heden   » Corpus Zidouta In Flu…

donderdag 29 november 2001 - 14:32
Leefbaar Mailland

Als het om software gaat neem ik het niet zo nauw met de begrippen legaliteit en eerlijkheid.
Toen ik vorig jaar mijn computer kocht zat daar een officiele, gelicenseerde versie van Windows98 op; en dat was meteen de laatste keer dat ik voor software betaalde. Al na een week kreeg ik van de systeembeheerder van mijn toenmalige school Office97-Pro. Na een maand leerde ik de fenomenen 'crack' en 'keygenerator' kennen.
En nu is het een gewoonte geworden: als ik een programma nodig heb ga ik eerst naar astalavista, kijk of ik de crack te pakken kan krijgen en download vervolgens het betreffende programma.

Ik heb erover nagedacht, waar deze schandalige gang van zaken vandaan komt. Het is niet zo dat ik het geld er niet voor over heb. Van Eudora heb ik erg veel lol; daar wil ik best honderd gulden voor neertellen. Dingen als Office en Windows ligt dan weer wat moeilijker; die vind ik onnodig duur en zoveel geld heb ik ook echt niet. Maar al die losse programmaatjes als EditPlus, en CuteFTP, en Eudora en weet ik wat ik allemaal nog meer illegaal draai of heb gedraaid: het is zo'n vreselijk gedoe om daarvoor te betalen. Ik heb geen creditcard en dan houdt het vaak al op. En anders moet je een heel programma los gaan bestellen en daar heb ik weinig aan als ik het om twee uur 's nachts dringend nodig heb.
Nou ja: ik ben dus eigenlijk gewoon een verwend en lui nest. Ongeduldig en impusief - en nu ik het zo opschrijf betwijfel ik eigenlijk of dat eeen geruststellend alternatief van ronduit gierig is.

Ik heb het een klein beetje goed gemaakt, twee maanden geleden. Ik heb namelijk het volle pond betaald voor de nieuwste Norton AntiVirus.
Toegegeven: dat is ook niet helemaal eerlijk gegaan, aangezien ik hem drie weken voor de toegestane verkoopdatum heb gekregen - maar ja, da's dan weer niet helemaal mijn schuld. Zoals de vakantiekracht laconiek zei: "ja, hij leg al in het magezijn, ken ik 'm toch net zo goed verkope.."

De afgelopen drie dagen is mij geen programma zo lief geworden als juist die Norton2002. Die heeft een nieuwe aanpak: hij scant mail namelijk nog voordat het je mailprogramma inkomt, zodat je nooit last hebt van zichzelf activerende virussen.
In die drie dagen heb ik het virus W32.Badtrans.B@mm een stuk of vijftien keer binnengekregen; al die mailtjes worden bij binnenkomst in quarantaine geplaatst.
Ik vind dat iets heel liefs en hoopvols hebben; net of meneer Norton er het volste vertrouwen in heeft dat een bestandje na een paar dagen of weken uit zichzelf wel weer virusvrij wordt. Afgezonderd uitzieken en dan komt alles wel weer goed.

Het is trouwens erg vleiend om te zien wie mij allemaal in hun adresboek hebben staan.
Ik onderhoud een website voor een cabaretgroep; een Belangrijk Persoon heeft blijkbaar die site eens bezocht en toen mijn adres opgeslagen, want vanochtend kreeg ik van hem wederom het virus. Teruggemaild of hij zich bewust was van de gulle gaven die hij deed, en zojuist een mailtje teruggekregen dat hij dat niet wist, maar 'heel heel erg bedankt vor de tip!'. Kijk, da's dan weer leuk.

Ondanks dat ik met enig leedvermaak toekijk hoe mijn halve kennisenkring gevloerd wordt en ik ongedeerd blijf, daarbij bovendien in contact kom met door mij bewonderden, vind ik het nu wel mooi geweest.
Het vervelende is: dat doet zo'n virus niets. Dat blijft proberen binnen te komen; ziet niet aan mijn mailadres dat ik goed beschermd ben en dat het dus echt geen zin heeft om steeds weer langs te komen.

Als je Jehovagetuigen zat bent kan je als laatste wanhoopsdaad nog gewoon lid worden; dan ben je in elk geval van het eeuwige gebel af. Maar tegen virussen kan je niets doen.
Je kan zorgen dat ze je huis niet binnenkomen; maar je kan op geen manier voorkomen dat ze bij je aanbellen. Je kan ook niet immuun worden; je computer volledig laten besmetten en zodoende gevrijwaard zijn van volgende aanslagen.
En al zou je zelf een soort goeroe onder de virusmakers worden, dan nog lijkt het me stug dat er in elk nieuw virusscript een regeltje wordt ingebouwd met 'Bij doorzending mailbox van Mistress Puck overslaan'.

Desondanks zou ik nu graag tegen W32.Badtrans.B@mm willen zeggen: ga aan mijn huisje voorbij. Ondanks je nogal opdingerige en destructieve karakter zal je ongetwijfeld een aardige kern hebben. Ik heb niets op jou persoonlijk tegen; mij doe je toch niets.
Maar om met meneer Fortuyn te spreken: Het is niet zo dat mijn quarantaine-mapje vol is. Het wordt alleen zo druk..


"Belangrijk Persoon"

Ja! Hallo! Dit doe je expres, niet? Nieuwschierige mensen nog nieuwschieriger maken! Niet leuk! Biecht op! Wie is het! :)
Luuk (URL) - 29 november 2001 - 17:23

"Het is trouwens erg vleiend om te zien wie mij allemaal in hun adresboek hebben staan."

Dat dacht ik dus ook. Maar ik heb drie mensen gevraagd (die ik echt niet kende) of ik in hun adresboekje stond.
Nee. Ik kreeg zelfs een mailtje van racketcentrum halfweg. Ik mail niet met racketcentra.
walter (URL) - 29 november 2001 - 18:17

Maar raketcentra blijkbaar wel met jou..
Misschien willen ze wat van je. En da's dan groot geheim, dus dan zullen ze wel gek zijn om toe te geven dat ze jouw adres hebben.
En mijn belangrijkerd kende mij lekker wel, want ik had hem al eens aan de telefoon gehad. Puh. :-p.
En Luuk: zeggiklekkernie. Ook puh ;-)
Puck - 29 november 2001 - 18:25

misschein scant dat virus (of worm, whatever) ook je internet cache directory af naar email adressen... Kennis had laats ook zo'n virus, die dus naar alles mailde dat'ie in oude webpagina's op je PC vond (en natuurlijk het outlook adresboek).

Dus misschien stond je toch niet in dat adresboek van die belangrijke persoon, Puck... :-)
roelof - 29 november 2001 - 19:44

Ook ik heb een sinister uitziend meeltje gekregen van een onbekende, misschien raar want ik weet dat het het virus bevat (subjectregel --> RE:) maar toch heb ik de neiging om op het meeltje te klikken! Gewoon om te kijken of mn scannertje het doet...
Ramon () (URL) - 29 november 2001 - 22:42

de beste truuk is om een emailprogramma te gebruiken waar je geen HTML mee ziet, en waar je (derhalve) meteen ziet dat de attachments allemaal heel dom op elkaar lijken, en je door even de file van binnen te viewen met F3 en de WinCommander meteen weet dat het fake is. ik zie sowieso niet waarom je elkaar doc of pif files gaat sturen per email, dan ga je voorbij aan wat email is: plain text.
J (URL) - 29 november 2001 - 23:02

Wauw. Toch nog iemand die, als ik, vind dat e-mail alleen voor tekst is, en niet voor file transfers.

Daar was immers lange tijd geleden FTP al voor uitgevonden. En tegenwoordig hebben we zelfs msn en icq enzow daarvoor.
Rolandow () (URL) - 29 november 2001 - 23:48

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.