Terug naar huis « Blijkbaar   » Alimentatie

donderdag 17 juni 2004 - 17:55
Missing Link

Op 28 mei schreef ik mijn medicijnman de volgende mail:
Geachte Heer,

Gisteren heb ik de hele dag doorgebracht bij afwisselend huisarts en spoedeisende hulp van het oogziekenhuis.
De laatste maanden waren mijn ogen al erg achteruit gegaan, en sinds ongeveer een week is het zicht van mijn linkeroog afgenomen tot praktisch nihil.
Uiteindelijke diagnose was stress op het oog. Dus niet: stress die ook de ogen beinvloedt, maar stress puur op het oog, onafhankelijk van persoonlijke stress.
Het zal een combinatie van factoren zijn geweest, waarbij de anatomie van mijn ogen een rol speelt (mijn oogspieren trekken mijn ogen iets naar buiten waardoor een voortdurende tegencorrectie wordt gevraagd). Uiteindelijk zal het wel weer goed komen, met veel rust.
De reden dat ik u hierover schrijf is de volgende.
De behandelend oogarts in het oogziekenhuis zei dat ook mijn medicatie van invloed kan zijn geweest.
Zij is niet de eerste die hiermee komt: onafhankelijk van elkaar hebben al drie opticiens/optometristen mijn medicatie als mogelijke oorzaak van de gezichtsachteruitgang aangewezen.
Mijn vraag aan u is nu: heeft u hier van gehoord? Kan het inderdaad zo zijn dat Seroquel op wat voor manier dan ook het zicht beinvloed?
Graag zou ik hier meer van weten.
Dit was een wat onwelkome verrassing die ik in de toekomst graag zou voorkomen.

Vriendelijke groet,

Puck
Tot op heden heb ik geen antwoord ontvangen.
Bijzonder irritant, maar ergens vond ik het ook een beetje eigen schuld. RTFM - daar staat toch niets in over oogproblemen?! Noch in de patientenbijsluiter, noch in de artsenbijsluiter. Wat zeur je dan!

Pas vandaag kwam ik op het idee om het eens in het Engels te proberen.
En zie daar.
In engelse bijsluiters wordt wel degelijk melding gemaakt van gezichtsverlies. Accomodatieproblemen. Droge ogen, pijnlijke ogen.

De werkzame stof is hetzelfde. Ik kan me niet voorstellen dat engelstaligheid je stofwisseling, de bouw van ogen en de verwerking van medicatie fundamenteel anders maakt dan nederlangstaligheid.
Vanwaar dan deze discrepantie?
En waarom - nu word ik pas ècht kwaad - heeft die eikel van een psychiater nog steeds niet teruggemaild??


Tja... je weet het niet hé.... die engelstaligen... dat zijn toch een heel ander slag volk.
Actiereactie - 17 juni 2004 - 18:44

Nederlandse bijsluiters zijn sowieso hopeloos gedateerd.
Aliëtte - 17 juni 2004 - 20:50

Dat gaat er weer lekker oplettend aan toe zo te horen, goed van je dat je zelf zorgt voor de nodige info!!!
Mindy (URL) - 17 juni 2004 - 23:55

De psychiater heeft ernstige problemen met zijn geaardheid en heeft daar eventjes wat tijd voor nodig?
Joli(e) (URL) - 18 juni 2004 - 03:16

Een kennis van mij had ook zo'n last van die medicijnen, en dat lag ook aan de Seroquel... Ze kreeg op een gegeven moment medicijnen tegen haar oogklachten, maar ook die werkten niet. 'Gewoon' stoppen met Seroquel was uiteindelijk het beste...
Mirjam - 18 juni 2004 - 09:08

Bellen! En flink boos worden, zeggen dat je hem gaat aanklagen en de fabrikant ook en de bijsluiterschrijver ennuh...
Ff serieus. Misschien een brief schrijven? Soms zitten mailboxen heel vol en lezen die mensen het meeste niet eens. Of bellen, maar ik weet niet of dat een probleem is voor je (persoonlijk heb ik enigszins telefoonangst, dus ik kan me er iets bij voorstellen). Succes!
Sabine - 19 juni 2004 - 13:22

Per werkzame stof in je medicijn bepaalt een Europese richtlijn wat in de bijsluiter vermeld moet staan over de bijwerkingen. Die richtlijn moet weer omgezet worden in wetgeving die ieder land moet implementeren (verwerken in nationale wetgeving). Het is denkbaar dat er per land interpretatieverschillen zijn en dat deze tot uiting komen in verschillende nationale wetten die dus per land kunnen verschillen. Bij de implementatie van de richtlijn voor de verplichte vermeldingen van bijwerkingen in de bijsluiters kan ik mij voorstellen dat er bijna geen interpretatieverschillen kunnen ontstaan omdat dit soort richtlijnen (gericht op de volksgezondheid) in de praktijk nu eenmaal weinig ruimte hiervoor geven. Het is dan ook goed denkbaar dat de Nederlandse bijsluiter onvolledig is en dat de fabrikant en de Nederlandse importeur de wet niet hebben nageleefd en dus hebben overtreden. Ze hebben immers verzaakt jou te wijzen op risico´s terwijl ze hiertoe verplicht waren. Het is goed mogelijk dat de fabrikant en de Nederlandse importeur nu aansprakelijk zijn voor jouw schade. Bij gebreke van een reactie van de fabrikant zou je naar een prodeo advocaat( dit is mogelijk bij een inkomen lager dan 1500 Euro netto en een vermogen kleiner dan ongeveer 10000 Euro, maar pin me hier niet op vast)kunnen gaan om te kijken of er mogelijkheden zijn voor het verkrijgen van schadevergoeding. Misschien zit er voor een procedure wel een schikking in en kun hier een slaatje uit slaan. Maar nu loop ik natuurlijk wel op de feiten vooruit omdat ik noch je medicijn, noch de nationale wetgeving en noch de richtlijn heb bekeken bij het schrijven van deze reactie. Veel succes!
Pjotr - 20 juni 2004 - 17:00

Uhm ik hoop ook gebruikt wat zal ik doen ze dan aan gaan klagen?
bogdan - 08 april 2009 - 22:10

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.