Terug naar huis « Wakker   » Strooigoed

woensdag 07 juli 2004 - 11:07
From scratch

Mijn piekeren is geld-related.
Niet alleen klussen blijkt staartjes, nee: bossen klittend rasta-haar, te hebben. Aankopen ook.
Ik kijk naar mijn moeder en zie mijn toekomst.
Zij begint helemaal opnieuw, alleen. En heeft alles nodig. Basic inrichting: vinyl, behang, verf.
De grote apparaten: wasmachine, koelkast, fornuis, stofzuiger.
En dan alle kleine dingetjes, die zo hoog oplopen: handdoeken, theedoeken, servies, bestek. Prullenbak, lampen, wasmand, douchegarnituur.

Zij heeft nog het voordeel van een volwassen leven, waarin je langzaam dingen verzamelt.
Maar hoe moet dat straks gaan, als ik ook op mezelf ga?
Ik heb niets. Helemaal niets. Behalve mijn bed, bureau, dressoir, computer. En natuurlijk mijn hamer en stofzuiger. Maar dat is het.
Mijn kleren hangen nu in een inbouwkast; straks een klerenkast, en klerenkasten zijn geen goedkope dingetjes.
Ik heb geen eetkamertafel, geen stoelen, geen bank of ander zit-gedoe. Apparaten heb ik zeker niet, bestek en serviesgoed, pannen en al het andere kook- en eetgerei ook niet.

Kapitalen gaat het kosten. En hoe langer ik pieker en in gedachten het huis, de Dingen en dagelijkse handelingen doorloop, hoe langer de lijst wordt.
En hoe groter de wanhoop. En de verbazing. Want hoe in vredesnaam doen arme studentjes dat? Die beginnen ook met niets. En die hebben helemaal geen inkomen om van te spreken.

Vertelt u mij eens: hoe heeft u dat gedaan, toen u voor het eerst op uzelf ging wonen?


Familie had langzaam al het nodige verzameld, veel tweedehands spul, ik begon zonder wasmachine enkel een oude koelkast een gasstel en drie pannetjes. Nu ik al vele jaren zonder ouders woon leef ik nog steeds van veelal gekregen tweedehands spullen. Ik weet eigenlijk niet precies meer hoe ik het allemaal gedaan heb, wel dat ik op een zeker moment een kapotte wasmachine op straat vond en die gerepareerd heb waarna ik er nog jaren plezier van heb gehad. Wel weet ik dat je ver kunt komen met 1 bord, 1 vork, 1 aardappelschil mesje en plastic bekertjes, 1 steelpannetje, 1 koekenpan en 1 gewone pan. Wie heeft er nou een toilet rol houder nodig bedoel ik maar.
Calm_Pear (URL) - 07 juli 2004 - 11:20

:) Vrienden, familie lief aankijken. Ohhh die zitbank is wel wat doorgezakt he? Wil je 'm kwijt? Hey, ik zie dat je een magnetron over hebt...ik weet nog wel een goed doel...etc etc.

Lenen, jatten, vragen, stelen, kringloopwinkel bezoeken...overal een Grande Foulard overheen en hoppa! Je hebt je interieur :)
Lyanna - 07 juli 2004 - 11:21

Goed in de gaten houden wie in je omgeving dóórverhuizen - bij voorkeur van huur naar koop - meestal wordt dan de inrichting ook vernieuwd. En dan sta jij daar. Hoeven ze t niet naar de Kringloop te brengen of bij het grofvuil te zetten ;-)

ps. kaasschaaf is één der meest onderschatte doch breedst te gebruiken keukending.
Solly (URL) - 07 juli 2004 - 11:37

Familie, kennissen, vlooienmarkten....

en zeker dat laatste
Majadebij (URL) - 07 juli 2004 - 11:54

En dan heb je altijd ook nog de mensen die denken dat samenwonen leuk is. Hop, een hele inboedel over... Die moet je dus specifiek in de gaten houden...
Josirak () - 07 juli 2004 - 12:08

Ik heb tegen iedereen gezegd dat ik op kamers ging wonen. En liet iedereen het tegen iedereen zeggen. Zo kreeg ik vorken van een collega van een kennis van een collega, een steelpan van een broer van de buurman van mijn oma en een warmhoudplaatje van iemand die ik eigenlijk, zelfs indirect, helemaal niet ken. En als je dan eenmaal woont en er komt zo nu en dan wat geld binnen vervang je beetje bij beetje al je oude troep voor nieuw, zelf uitgekozen, spul. En nu zijn hebben alleen de pannenset, wasmachine en bank nog het label "gekregen".
Noviomagum (URL) - 07 juli 2004 - 12:19

"zijn hebben"?
Noviomagum (URL) - 07 juli 2004 - 12:20

wat Noviomagum zegt zo'n beetje, toen wij in ons huidige huis gingen wonen hadden we ook alleen maar spullen van familie en vreemden, inmiddels zijn we vijf jaar verder en pas nu is het huis een beetje gevuld met onze eigen dingetjes.
Ohja en kringloopwonkels.
Liesan (URL) - 07 juli 2004 - 15:25

Bij mij ging er net op het (voor mij)goeie moment een vader van een collega van een nichtje dood. De bank van een vriend van een chatvriend, de koelkast van een vriendinnetje. En de rest stond al in mijn huis, van de vorige huurders.
Marjolijn (URL) - 07 juli 2004 - 16:59

Tegen die tijd heb je vast iemand in je omgeving die toe is aan een nieuwe bank, of kledingkast. Kringloopwinkels zijnook altijd goed. Als ik hier rondkijk is 't enige wat wij gekocht hebben een lamp, een tvmeubeltje en een kastje voor DVD's. De rest (eethoek, banken, salontafel, stoel, cd-rek, tafeltje, nog een lamp) zijn krijgertjes.
Eveline (URL) - 07 juli 2004 - 17:14

Same here. Eigenlijk alleen maar krijgertjes op ons teeveetje na. Gewoon zo veel mogelijk mensen vertellen over je plannen, er gaat dan vaak vanzelf wel een balletje rollen.
Petra - 07 juli 2004 - 17:22

c) all of the above.
en
d) als je het geluk hebt dat je gemeente nog aan grofvuil-ophaaldagen doet, kun je de mooiste dingen van de straat halen.
Bianca () (URL) - 07 juli 2004 - 17:43

Bestek hoeft echt niets te kosten: Ikea, Hema enz, kun je zelfs nog 4 mensen uitnodigen! Hang een briefje op bij de Albert Heijn (of kijk zelf), kijk op Marktplaats.nl en bazuin vooral rond dat je spullen nodig hebt (vooral hier, met zoveel lezers) Misschien heeft een van je klienten nog iets liggen...?
Leez - 07 juli 2004 - 18:01

Veel had ik al, en de rest heb ik geritseld van familie en vrienden, of gekocht. En daarvoor zijn dan weer de kringloopwinkels, te vinden in de Gouden Gids of op Google!
Pimmez (URL) - 07 juli 2004 - 18:05

Mijn oma's gingen dood. Dat was niet leuk maar wel handig qua uitzet. En de vorige bewoners lieten dingen achter. En verder komt heel veel van de straat. In de loop der jaren minder van de straat, meer van mijn eigen geld. Maar misschien heb ik nog wel wat spulletjes voor je.
Merel (URL) - 07 juli 2004 - 18:26

Als je een uitkering hebt en kan aantonen dat je ouders niet vermogend genoeg zijn om jouw inboedel te betalen (en die grens ligt vrij hoog, hoor) dan kan je geld van de gemeente krijgen voor een inboedel. Verder inderdaad heel veel krijgen, het valt onwijs mee hoeveel mensen spullen over hebben en hoe makkelijk ze die weggeven als ze weten dat je op jezelf gaat! En dan heb je ook nog de mogelijkheid om van het gak te lenen of om een girokwartaalcrediet te nemen, dat is 500 euro en is net voldoende voor een start met de broodnodige spullen uit de kringloop.
En als dat allemaal niet werkt, ga dan naar dat huis waar je winkelmeisje bent en schrijf op je voorhoofd dat je geen spullen hebt en toch op jezelf wil, het werkt zeker weten ;-)
Mindy () (URL) - 07 juli 2004 - 20:04

Vriend en ik hebben elke maand een gedeelte opzij gelegd om spullen te kopen. En een deel opzij gelegd om te sparen voor meubels. Met z'n tweeen gaat het uiteraard sneller, maar we hebben elke maand spullen gekocht voor de uitzet (maar een lijst van te voren, erg makkelijk) En na een jaar hadden we alles. Verder meubelen bij familie ritselen maar uiteindelijk hebben we alles nieuw gekocht! En waar? Bij de IKEA. We waren 3000 euro kwijt voor alles. En voor een grote 4 kamer flat welteverstaan. Je moet alleen familie of kennissen (of jezelf) hebben die een beetje handig zijn met meubels in elkaar zetten of een hele grote bus hebben. Werkt echt!
miriam (URL) - 07 juli 2004 - 21:37

Je hoeft niet zoveel te hebben om te kunnen leven. Ik ging studeren en nam mee: een slaapzak en wat oude pannetjes van mijn oma. Geloof ik. En wat kleren. Ik had niet eens een bed. Na een jaar had ik wat spullen bij elkaar gesprokkeld, voor de helft gekregen, voor de helft goedkoop gekocht, en ook nog zelf van spaanplaat (goedkoop!) een kast gemaakt. Het houten tafeltje met twee banken dat ik toen kocht wordt nu, 23 jaar later, nog steeds door mijn zus gebruikt.
BeeDee (URL) - 07 juli 2004 - 21:55

Inderdaad, wat zij zeiden!
'k heb heel veel van mijn ouders gekregen (zowel gebruikt als geld voor nieuw), en vriend van de zijne, maar ook van een nicht die haar servies ging vervangen, van vriendinnen op mijn verjaardag, van een collega voor 50 euro een driedelig tv-meubel en boxen overgekocht, voor wènag stoelen van de kringloop, vloerbedekking bleef liggen en uiteindelijk zelf ook nog wat dingetjes van ons spaargeld betaald.
Sabine - 07 juli 2004 - 22:11

Oja, studenten (zoals ik) doen het vaak in etappes, eerst naar een studentenhuis, en dan na een hele tijd pas alleen, of zoals ik samenwonen. In een studentenhuis is vaak al het een en ander aanwezig, zoals magnetron, koelkast en wasmachine. Als er een huiskamer is, is die ook wel ingericht en je kunt altijd wel wat servies en bestek lenen van iemand.
Sabine - 07 juli 2004 - 22:15

Ik had een oom en tante die net gingen verhuizen en alles nieuw wilden. Meubels kreeg ik van hen. Verder de oude wasmachine van een nichtje, oude handdoeken en theedoeken van mijn oma (die bewaart alles!).
Nu woon ik samen en hebben we het halve huis volstaan met IKEA. We hebben net een nieuwe bank besteld trouwens, dus als je interesse hebt in de oude?
Cindy - 08 juli 2004 - 09:35

Als je een bed en een computer hebt, heb je het belangrijkste eigenlijk toch al? ;-)
Rolandow - 08 juli 2004 - 10:00

Gewoon met niks beginnen en vooral niet alles op orde willen hebben.
Leenbakker heeft goedkope troep genoeg en kringloopwinkels zijn ook overal te vinden.
Rustig een verzameling opbouwen.
Vryage (URL) - 08 juli 2004 - 13:27

Bij de Hoogvliet kon je een servies bij elkander sparen, mijn stiefvader plakte urenlang zegeltjes. Dat servies gebruik ik nog (ik ben 8 jaar gelee uit huis gegaan), prachtig oubollige bloemkes d'rop.

Je weet nu dingen voor je verjaardag te vragen.
Marloes (URL) - 08 juli 2004 - 17:09

Veel is bij de vuilnis vandaan gehaald.
En op koninginnedag gekocht.
Of de combinatie van die twee: in Amsterdam vind je na afloop van de vrijmarkt voldoende huisraad op straat om álle studenten uit heel NL ruimschoots te voorzien.
Verder inderdaad samenwoners in de gaten houden.
Spullen uit erfenissen.
Zomaar krijgertjes.
Kringloop aflopen.
D.E. punten gespaard voor mijn allereerste theepot.
Spullen-ruilmiddag georganiseerd met vrienden.
Housewarming-party gegeven (eerst subtiel laten weten wat er nog ontbreekt aan je huis)
Naaimachine geruild tegen 1 bos bloemen, daarna stoffen met misdrukken voor 1 gulden op de markt gekocht.

Op kleur werken: om van dit bij elkaar geraapte zooitje een eenheid te maken, kun je een paar bij elkaar passende kleuren kiezen, en alles daar zo veel mogelijk in proberen te krijgen. Je kunt dan bijv. in die kleuren gaan Grande Foulard-en, of bijv. een paar houten verschillende stoelen in één kleur schilderen. Aan je omgeving laten weten in welke kleuren je je huis het liefst hebt; soms komt er dan spontaan iets naar je toe 'omdat het helemaal jouw kleur was'.

Maar pas op: voor je het weet kom je om in de troep en heb je nog maar één prangende vraag: hoe kom ik er weer vanaf ? (lees: ik heb nog wel wat spulletjes voor je)
I)akmuis (URL) - 08 juli 2004 - 22:52

Ik heb nog wel servies voor je en wie weet binnenkort nog wel meer.
Micheline (URL) - 09 juli 2004 - 00:12

Ga zeuren bij (web-)Kim voor ze alles weggooit!!
Eveline (URL) - 09 juli 2004 - 00:17

Itt alle anderen: ik wilde geen afdankertjes. Dus heb ik gedurende een zomer muziek gemaakt op straat, daarna bij Ikea alles gekocht wat ik nodig had. Doet je cello het nog?
kaatje () - 09 juli 2004 - 14:47

te laat...........
Eveline (URL) - 09 juli 2004 - 17:39

Gewoon, grofvuil.
Irene (URL) - 09 juli 2004 - 23:04

Hee, zie ik nu pas dat mijn zus gereageerd heeft en nog wel over tafel & bankje die ik van haar kreeg toen ik aan mijn wooncarrière begon - en inderdaad nu nog dagelijks gebruik.
I)akmuis (URL) - 09 juli 2004 - 23:31

rommelmarkten, de viavia krant en, gek genoeg, het grofvuil. Je staat soms versteld wat men allemaal weggooid. Even wassen die leren bank en hij kan zo jaren mee. kringloopwinkel doet het ook goed trouwens. En AH zegeltjes voor bestek enzo.
tylani (URL) - 12 juli 2004 - 13:36

Toen ik dertig was heb ik mijn volledig ingerichte eengezinswoning en mijn echtgenoot verlaten om op een 1-kamerflat opnieuw te beginnen. Matras op de grond, kranten voor het raam bij wijze van gordijn, bureautje dat meteen als eettafel gebruikt werd, nog een kampeertafeltje, dat was het wel zo'n beetje. Koelkast en gaskookplaatje van 25 jaar oud van een kennis, goedkoopste wasmachine van de Wehkamp op afbetaling.
Borden en bestek van overleden oma's en oudtantes, een schommelstoel van de rommelmarkt. Kale peertjes aan het plafond. Emmer witkalk op de muren.
En weet je wat? Heerlijk, zo'n leeg huis. Helemaal opnieuw beginnen zonder troep.
Ricky (URL) - 13 juli 2004 - 10:04

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.