Terug naar huis « Sprookje, ex-   » Andere Tijden

zaterdag 17 juli 2004 - 05:54
Theorie en praktijk

Ik heb een voorkeur voor ijskoud voedsel. Althans: als het ook koud hoort te zijn. Niet dat ik tomatensoep graag tegen het vriespunt aan heb ofzo. En het is ook pas sinds zes jaar. Ik was al gek, toen; het is niet zo dat ik op mijn vierde mijn nog onvolgroeide hersentjes heb dichtgevroren, en dat daarin de oorzaak van Alles ligt.

Maar goed. Koud, dus. Alles wat koud is moet kouder, en wordt door mij in het vriesvak gestopt. Blikjes cola, flesjes spa, de yoghurt 's ochtends en 's avonds, en zo voort.
En al deze jaren heb ik één gulden regel gehad: geen glas in het vriesvak. Niets in glazen verpakking. Geen aardewerk ook, maar vooral geen glas. Ik vertrouw glas niet. Het is te weinig flexibel en het splintert te erg bij beschadiging. Ik zie drama's voor me, bij glaswerk in het vriesvak. Te snel afkoelen, of te snel weer verwarmen. Krimp- en groeiproblemen, en daaruit volgende ontploffing.

Maar wat schetst mijn verbazing toen ik zojuist mijn kommetje biogarde in het vriesvak stopte en een potje bebogeen aantrof. Wat deed dat daar, hoe lang stond het daar al, en belangrijker: hoe was het daar gekomen?!

Dat kon ik nooit hebben gedaan.
Ik ben gelukkig nóóit moe, of afgeleid, of verward. Als ik 's avonds om halftwaalf een lepeltje bebogeen voor het slapengaan neem, zet ik het potje gewoon weer terug in het oude vertrouwde deurvakje naast de koffiemelk.
Mijn vader natuurlijk. Alles wat fout gaat in mijn leven is terug te voeren op mijn vader, zijn acties of zijn nalatenigheid. Mooi systeem hoor.

Maar de vraag is nu: zal het potje inderdaad ontploffen? Of is het stiekem al geimplodeerd, en valt het aan gruzelementen zodra ik het deksel eraf draai..?


Albert Heijn verkoopt diepvriesdozen van glas, dus zo'n vaart zal het denk ik niet lopen..
Martijn (URL) - 17 juli 2004 - 07:59

die tomatensoep is nou net weer een verkeerd voorbeeld omdat alle hippe mensen tegenwoordig Gazpacho eten wat koude tomatensoep is. Maar glazen potjes imploderen of ontploffen niet zo snel, vriendlief legt flesjes bier in de vriezer, vergeet ze vervolgens en die imploderen niet eens.

en bebogeen-ijs is dat wat?
Liesan (URL) - 17 juli 2004 - 08:00

Bierflesjes zullen niet imploderen, maar juist exploderen. Dit omdat water uitzet bij de overgang naar ijs.
T-Jo (URL) - 17 juli 2004 - 11:36

okee :) mea culpa

maar ze exploderen ook niet
Liesan - 17 juli 2004 - 12:48

Aangezien Bebogeen al een bijna-vaste substantie is zal het niet uitzetten bij bevriezing, dus zal het glas ook niets raars doen. Naar alle waarschijnlijkheid, dat is. Overigens: het is 'wie schetst mijn verbazing'. Klinkt vreemd, maar is wel zo.
Sabine - 17 juli 2004 - 14:48

Bierflesjes exploderen wel!
carin (URL) - 17 juli 2004 - 15:02

Echt wel dat bierflessen exploderen. Niet met een knal, maar als de temp. hoog genoeg is, is de fles binnen 48 stuk. "wie schetst mijn verbazing" is inderdaad beter. Ik zou het daarom nooit in mijn log verwerken. Wat schetst mijn verbazing bekt namelijk lekkerder.
Kikkertje (URL) - 18 juli 2004 - 11:57

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.