Terug naar huis « Hoogmoedswaanzin   » Location, location, l…

vrijdag 22 oktober 2004 - 11:58
Versus

‘Joss! Joss heeft gereageerd! Kijk nou!!’

Zo begon het.
Toen de verbazing, het op en neer springen, het lachen en de lichte verliefdheid was gezakt druppelde de discussie bij me binnen.
Politiek. Bush vs Kerry.
En voor de zoveelste keer stond ik versteld.

Ik ben geen Amerikaan.
Ik ken geen Amerikanen, ik ben nooit in Amerika geweest, ik weet niets van de politiek, niets van de binnenlandse problematiek.
Ik zie Bush alleen bij vlagen, in korte nieuwsfragmenten.
Een bang mannetje; agressief, dom, hysterisch. Een man die ik in het dagelijks leven uit de weg zou gaan, een man als zovelen, maar als staatshoofd levensgevaarlijk.

Ik weet dat het gaat om republikeinen versus democraten; dat Bush en Kerry de respectievelijke vertegenwoordigers zijn, dat er meer mensen regeren dan alleen zij, dat je voor denkbeelden en standpunten moet kiezen en niet voor personen.
Niettemin zou ik koste wat kost tégen Bush stemmen. Geen haar op mijn hoofd; in godsnaam géén Bush. Rampzalig voor de hele wereldpolitiek.

Heel duidelijk. Vanuit mijn gezichtspunt.
En toch is het een 'nek-aan-nekrace'. Is het 'spannend'.
Wat is het dan dat Bush blijkbaar toch zo aantrekkelijk maakt, voor een groot aantal Amerikanen?
Wat zien zij dat ik niet zie, wat doet hij binnenshuis anders dan in het buitenlandse openbaar?

Kan iemand mij uitleggen wat maakt dat veel mensen niet eens anti-Kerry, maar zelfs gericht pro-Bush zijn?


Amerikanen zijn anders dan Nederlanders. Waar hier 'doe maar normaal dan doe je al gek genoeg' nog steeds heerst, kan het daar niet groot, opvallend, vaderlandslievend genoeg zijn. Vlaggen zwaaien, beloften opzeggen en het volkslied zingen, iedere dag voor je aan je schoolboeken kan gaan zitten. Meneer Bush weet dat (of liever; mensen om meneer Bush heen weten dat). En dus roept meneer Bush allerlei dingen die het bij het publiek goed doen. Zo van 'God Bless America'. (Gek genoeg klinkt het bij hem niet als een vraag, zo van alstublieft beste God, maar als eis, of als feit. Alsof hij de -ed is vergeten achter bless te plakken) en dat Amerika nog steeds het Grootste Machtigste Land is, en dat Zij tegen Het Kwaad vechten en dat dankzij Hen De Wereld Een Veiligere Plek Is Geworden. Meneer Bush spreekt in lege kreten, in loze woorden die alleen weerklinken in de even zo lege hoofden van Amerikanen die niets van de wereld buiten Amerika weten te vinden, die zich niet interesseren voor buitenlandse toestanden, die alleen bezig zijn met zichzelf. Meneer Kerry is aan het proberen de harde feiten er bij de Amerikanen in te pompen, maar of hem dat op tijd lukt..?
Ik zit te wachten op het moment dat Bush roept dat ze plotseling Bin Laden hebben gevonden, net voor de Amerikanen naar de stembus moeten. Ik hoop dat dat volkje dan door zal hebben dat het doorgestoken kaart is en dat Bin Laden allang gevonden was.
Eveline (URL) - 22 oktober 2004 - 12:32

Bush komt over als een "regular joe", al is het een verwend zoontje uit een patriciërsgeslacht.

Bush belijdt het Christendom met de mond, raakte van de drank en de verdovende drugs af toen hij Jezus zag. Zoals Kurt Vonnegut zei: andere dronkaards zien weer olifanten.

Maar de VS is een in en in Christelijk land. Al die gelovigen zien in hem de beste verdediger van hun waarden. Ook al betekenen die aarden bijvoorbeeld stelselmatige discriminatie van medemensen, als die toevallig homoseksueel blijkten te zijn. Tegen Kerry, maar eerder ook al tegen Gore, wordt aangevoerd dat hij te gestudeerd overkomt.

En als zoals hier eerder emoties een rol spelen dan argumenten, dan houdt verder alle logica op.
ijsbrand (URL) - 22 oktober 2004 - 14:52

aarden = waarden
ijsbrand (URL) - 22 oktober 2004 - 14:52

wij hebben balkenende...
ik bedoel maar...

kun je je toch ook niet voorstellen dat daar één, laat staan tiguizend mensen op gestemd hebben ?

en weet je nog hoeveel stemmen een dode pim fortuyn kreeg ?

ik bedoel maar...
miss. - 22 oktober 2004 - 15:10

Hoewel ik als ik amerikaan was helemaal niet zou gaan stemmen, kan ik me één argument van de pro-Bush clan wel voorstellen: Met Bush weet je tenminste wat voor type mongool je in het witte huis hebt zitten.

Met Kerry is dat nog maar afwachten, maar wat voor asshole Bush ook zijn mag, Kerry komt op mij ook niet erg fris over.

Het beste is denk ik om met een Bicat-bloke kaas gewoon voor de buis te gaan hangen en het verder lekker te laten voor wat het is: een kinderspeeltuin met speelgoed dat een veel te grote impact heeft op het wereldgebeuren maar dat in ieders handen gevaarlijk is.

Ik maak me de illusie niet dat de wereld beter af zou zijn met Kerry danwel met Bush.
stoethaspel - 22 oktober 2004 - 16:19

Bush maakt de bevolking bang, en de bevolking gelooft het. Orange Alerts, steeds meer veiligheidsmaatregelen, het is niet alleen een reactie op al-dan-niet-bestaande dreiging, het is vooral een middel: het creert angst. En dat houdt Bush in het zadel als de man die het gevaar kan, wil en durft bestrijden.

En omdat veel Amerikanen inderdaad een zeer beperkt en gekleurd beeld hebben van wat er verder in de wereld gebeurt, slikken ze het als zoete koek.
Bianca (URL) - 22 oktober 2004 - 16:59

Daarnaast is het een nek aan nek race. En dan niet omdat mensen Kerry in het witte huis willen, maar omdat ze TEGEN Bush willen stemmen.
Kerry heeft het charisma van een theezakje.

De beste president in de afgelopen 30 jaar was Bill, politiek-technisch dan. Jammer dat hij zo snel afgeleid was door andere zaken. En jammer dat dat zijn werkelijke prestaties verdoezelde.
Majadebij (URL) - 22 oktober 2004 - 18:40

@Majadebij: dat van dat theezakje, dat dacht ik ook. Tot ik een keer laat bij de VPRO een docu zag dat Kerry en Vietnamveteranen-protest leidde, op z'n 27e. Was erg indrukwekkend.
Eveline (URL) - 22 oktober 2004 - 21:11

Elk volk krijgt de leider die het verdient. Ook nu. Als zoveel Amerikanen pro-Bush zijn, zullen ze zichzelf wel herkennen in de man.
IZ - 23 oktober 2004 - 18:01

IZ: jammer alleen dat Amerikanen niet de enigen zijn die last van hem hebben.
Eveline (URL) - 23 oktober 2004 - 18:44

http://blogger.xs4all.nl/steeph/archive/..
henk (URL) - 23 oktober 2004 - 19:46

Er zijn minstens 110 miljoen (!) amerikanen die -net als jij en ik- een pesthekel hebben aan de hele Bush familie. Dat zijn er dus meer, veel meer, dan de hele wereld nederlands-sprekenden kent. Die proporties moeten niet uit het oog verloren worden. We kunnen hier niet blijven doen alsof wij hollanders allemaal zo geweldig slim en ontwikkeld zijn, en *alle* amerikanen domme gelovigen zijn. Naar verhouding tot het percentuele totaal van de bevolking telt NL waarschijnlijk zelfs evenveel domme mensen als de USA.
Amerika is altijd al een land van extremen geweest, wat het lastig maakt voor buitenstaanders om het juiste beeld te vormen. Wij zijn geneigd het land slechts te kennen van juist al die extremen, door TV, Hollywood, CNN, terwijl het grijze tussengebied er veel omvangrijker is dan we denken.
Julius (URL) - 24 oktober 2004 - 18:01

@ Julius: niemand heeft het hier gehad over *alle* Amerikanen.
Bianca (URL) - 24 oktober 2004 - 19:07

Bush zeikt over het feit dat Amerika nu veilig is. Maar wat die mensen niet weten is dat ie de wereld nog meer naar de zak heeft geholpen dan dat het al was.
Ik heb in de Humo een interview gelezen met een vrouw die heel de familie Bush heeft onderzocht, en ik kan je verzekeren: er is geen haar op die mens zijn lijf dat eerlijk is.
Liesbet (URL) - 24 oktober 2004 - 22:25

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.