Terug naar huis « Stemming   » Goedemorgen

dinsdag 15 maart 2005 - 01:41
Kwaad

Ik ben opgevoed met de idee dat Microsoft evil is.
Virtueel opgevoed, niet letterlijk. Mijn vader moest speciaal op les om met de catalogus van de KB te leren omgaan maar is na twee keer zeer geirriteerd afgehaakt 'omdat het allemaal veel te ingewikkeld was'.
Mijn moeder laat ik af en toe op Ctrl+P en enter drukken. Ik ben elke keer bang dat mijn toetsenbord het niet overleeft, gezien de manier waarop ze er met tien vingers tegelijk op beukt, maar zij is elke keer weer verbijsterd - en als een kind zo blij - als mijn printer in reactie ook daadwerkelijk begint te knorren.
Ik bedoel maar: computers in het algemeen zijn voor hen evil, maar Microsoft zegt ze niet zoveel.

Mijn digitale opvoeding komt uit kringen waar Microsoft als noodzakelijk kwaad wordt beschouwd.
Je kan nauwelijks ontkomen aan werken met Microsoft, maar dat wil niet zeggen dat je je er maar zonder protest bij moet neerleggen. Afkeer en verzet is de norm; waardering voor Microsoft-producten of zelfs maar voor losse features van Microsoft-producten is not-done en dient vermeden, ontkend en verzwegen te worden.
(Mijn streven is nog steeds om Linux te leren beheersen. Faalangst houdt me tegen. Het feit dat ik voor mijn werk Publisher nodig heb en er geen Linux-applicatie is die met Publisher-bestanden kan omgaan helpt ook niet mee).

Niettemin.

Ergens tijdens alle installaties (vijf, inmiddels - niet dat alles nog steeds stuk is, maar een schone lei moet wel echt schoon zijn en voor een perfectionist is een installatie al snel mislukt) - ergens tijdens die installaties dus, kwam ik Security Pack 2, kortweg SP2, tegen.

Nou is Microsoft al evil - de updates zijn nog meer te wantrouwen.
Wat voor product heeft wekelijks en in slechte tijden dagelijks een security update nodig? En wat betekent het dat je voor een update 1,2 GB vrije schijfruimte nodig hebt?
Om nog maar te zwijgen over de horrorverhalen waarin na installatie van SP2 geen van de programma's of drivers nog werkte, àls je computer überhaupt nog opstartte.
Maar ach, ik had al een stuk of vijftien updates èn een SP1, dan kon die SP2 er ook wel bij.

En wie schetst mijn verbazing toen ik zag dat SP2 al die oude updates bleek te hebben opgegeten.
Geen onoverzichtelijke waslijst meer bij mijn Installed Programs. Gewoon alleen maar SP2. Alles opgeruimd, alles vervangen!
Nou heb ik niet de illusie dat het ècht weg is. Ik weet vrij zeker dat zodra ik een rollback doe door SP2 te deïnstalleren, die hele waslijst aan oude updates onmiddellijk uit de krochten van mijn hidden system files terugkeert.
Maar toch. Het idee is mooi. Eén kolossale update die alle andere vervangt.

En zo had ik het ook zo graag met mezelf gezien.
Dat als je één nare ziekte krijgt, je meteen gevrijwaard bent van alle kleine lichamelijke ongemakken. Dat je nooit meer verkouden bent, nooit meer spierpijn hebt, immuun bent voor voedselvergiftigingen. Geen hooikoorts meer, geen hoofdpijn, menstruatieklachten, eczeem, bijholteontsteking.

Helaas.
Zoals Windows daags na SP2 al begint te mekkeren over Critical Security Updates, zo blijk je als MS-er nog steeds gewoon, heel banaal, ziek en naar te kunnen zijn.

Als er een God is gebruikt hij geen Linux. Weer een droom aan flarden.


Whahahahaahh. Dit moet ik aan vriendlief laten lezen.. Mac-freak. ;)
Eveline (URL) - 15 maart 2005 - 11:10

Er is niets mis met SP2. Op zich.

Er is wel iets mis met het Microsoft-principe van interface-bouwen, hoewel ze af en toe iets geniaals doen: de sluitknop van een window in the uiterste bovenhoek van je scherm is natuurlijk top. Je hebt een raampje binnen een tiende van een seconde en een halve gedachte gesloten.

Ik heb nu een beetje met Mac OSX gewerkt, en weet het nu zeker: Window is helemaal geen gebruiksvriendelijk OS, maar is eigenlijk een behoorlijk technisch OS. Dat maakt het wel op bepaalde punten, voor een tech als ik dan, veel beter dan OSX. Taakbeheer inclusief alle processen en services, bijvoorbeeld. Dat vind ik een Must Have, en ik zie het nergens in OSX.

MAar het ontwerp lijkt eerder afgekeken van UNIX shells dan van MacOS, en dat is niet zo mooi van een monopolitair systeem.
Willem () (URL) - 15 maart 2005 - 11:23

Je laatste zin is sterk.
Zezunja (URL) - 16 maart 2005 - 17:51

Zo zou een virusscanner voor het menselijk lijf ook geen gek idee zijn.
kaatje () - 16 maart 2005 - 20:03

mmm, dat klinkt als: de motor van je auto wordt gereviseerd en daarna vind je het volstrekt normaal dat ie zonder problemen 400.000 kilometer doorkachelt?
ik bereid me al voor op SP3 (if any).
the ©u®se of Millhaven (URL) - 16 maart 2005 - 22:17

@ Willem: dat is toch gewoon de Activiteitenweergave (Applications: Utilities: Activity Monitor)?

Of begrijp ik niet waar je naar op zoek bent?
Onderhuids... (URL) - 17 maart 2005 - 12:51

Ik gebruik Linux en Windows door mekaar en ik kan je verzekeren: ook op Linux lopen er bijna dagelijks security updates binnen. Als er een god is, vrees ik dat hij al een tijdje geleden op een Blue Screen gestuit is en nog altijd de reset knop niet gevonden heeft.
frédéric (URL) - 21 maart 2005 - 14:16

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.