Terug naar huis « Welzorg   » Quote

woensdag 23 maart 2005 - 20:31
Het was iets met een gekozen burgemeester..

Oké.
In babytaal, graag.

Wat in vredesnaam is er nou precies gebeurd, dat nu iedereen boos is op de PvdA en Thom is afgetreden..?


Er was eens een zompige moerasdelta aan de Noordzee, die op een gegeven moment de het Koninkrijk Nederland ging heten. De bewoners van dat gebiedje betaalden allen braaf belasting omdat hen verteld was dat ze een democratie woonden. Democratie komt uit het Oud-Grieks, want die hebben het begrip uitgevonden, en betekent regering door het volk.

Alleen heeft het volk helemaal niets te zeggen in die democratie die Nederland heet, behalve dan dat ze eens in de vier jaar een nieuwe parlement mogen kiezen. Waarna de gekozen parlementariërs prompt alle verkiezingsbeloften vergeten en doen waar ze zelf zin in hebben.

Tegen dat mechanisme kwam in de jaren zestig van de twintigste eeuw protest. Een nieuwe politieke partij werd opgericht, die het allemaal anders zou willen hebben. D’66 was de naam, en invoering van de volksraadpleging [ookwel het referendum] was het doel, alsmede de introductie van de rechtstreeks door de bewoners van een gemeente gekozen burgemeester.

In 1999 leek het er eindelijk op dat het referendum er zou komen. Maar, in de Eerste Kamer stemde de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie [VVD].

Toen moest in 2003 een nieuw kabinet gevormd worden. In Nederland haalt geen enkele partij ooit de absolute meerderheid, daarom bestaat zo’n kabinet uit meerdere politieke groeperingen. En het volk van Nederland had zo gestemd dat de PvdA [salonsocialisten] met het CDA [christengebroed] zou kunnen regeren.

Maar stiekem was er ook nog een combinatie van drie partijen mogelijk. Als de VVD nu eens met het CDA ging, en D66 [inmiddels zonder apostrof] nu eens gelijmd kan worden. Dan hadden die drie ook een meerderheid in het parlement.

En D66 werd gelijmd met de belofte dat er werk gemaakt zou worden van die gekozen burgemeester. En de VVD slijmde vast braaf niet weer tegen te zullen stemmen, om het debakel rond de invoering van het referendum een beetje goed te maken.

Maar haha, dat was buiten de PvdA gerekend. Zo gauw die de kans kreeg om het CDA-VVD-D66-kabinet pootje te lichten, gebeurde dat. Hadden ze de stembusuitslag uit 2003 maar moeten eerbiedigen. De dommeriken.

Dat is tenminste mijn interpretatie.
ijsbrand (URL) - 23 maart 2005 - 21:16

in de Eerste Kamer stemde de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie [VVD] tegen
ijsbrand (URL) - 23 maart 2005 - 21:16

Ze hadden Thommy beloofd dat 'ie een burgemeester mocht laten kiezen, maar dan moest 'ie dat allemaal zelf doen. Toen jongetjes uit een andere straat ook al gemeen deden, begon 'ie te huilen en liep 'ie weg. En zélfs zijn vriendjes deden niks...
Eric (URL) - 23 maart 2005 - 22:20

Waarom Ik Niet Van Politiek Houd, Vol. 1

D66: democratisch-extremisten.
- D, we leven niet meer in '66. Ga weg. Niemand wil een burgemeester kiezen.

VVD: Wij Zijn Niet Aardig.
- Ieder voor zich. De in Bentley's rijdende overheid houdt toezicht en controle.

PvdA: Wij zijn te aardig.
- Ze willen best lief zijn voor Het Volk, maar zijn te verlegen om het uit te voeren. Wouter heeft een sterke Linkerhand nodig.

CDA: Wij hebben geen idee.
- Ik ook niet.

SP: Wij zijn boos.
- Ik ook.

Groenlinks: Wij zijn ook boos. Maar we weten niet goed waarom.
- Ga 't gras maaien.
Willem () (URL) - 24 maart 2005 - 10:55

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.