Terug naar huis « Tijdelijk buiten werk…   » Kit

donderdag 13 december 2001 - 14:45
Zeep-papa

In een postje van Micheline gaf Merel een samenvatting van Sex and the City, die me breed deed grijnzen. En me aan mijn vader deed denken.

Mijn vader is wat men noemt een vat vol tegenstrijdigheden.
Hij is zesenzestig, nu. Een oorlogskind; en een voor-oorlogskind.
Mijn vader Houdt Zich Aan de Regels; dat is iets wat ik eigenlijk altijd met hem associeer.
Hij steekt altijd zijn hand uit als hij fietsend de hoek om gaat. Ook als er niemand achter hem rijdt. Hij stopt altijd voor elk rood stoplicht. Ook als de straten volkomen verlaten zijn, op een regenachtige zondagochtend. Als hij in het copieerapparaat van Albert Heijn een dubbeltje vindt, geeft hij dat af bij de kassa. Hij telt nauwkeurig het kleingeld dat hij spaart; vier keer. Eenmaal zat er in de kleingeldbak van de bank nog een rijksdaalder van de vorige bezoeker, hetgeen hij te laat opmerkte. De rijksdaalder werd bij zijn geld opgeteld, en hij weigerde dat te accepteren. Hij heeft er nog ruzie om gekregen met de bankmeneer, omdat hun systeem die rijksdaalder er niet af kon halen. Dat gaat in één moeite door je rekening op, namelijk; en dat was dus net wat mijn vader niet wilde. Hij heeft kribbig een rijksdaalder uit zijn portemonnee gehaald, die op de toonbank gesmakt en gezegd: u ziet maar wat u ermee doet. Ik heb geen recht op die rijksdaalder en ik wil hem dus ook niet hebben.

Hij is ook zo met taal.
Mijn vader verbetert de NRC op spel- en stijlfouten. Met een klein liniaaltje en een rode pen onderstreept hij de verkeerde woorden en uitdrukkingen.
Er is, sinds mijn geboorte, een soort van lijst aangelegd van woorden die ik niet in de mond mag nemen. En dan heb ik het niet eens over vloeken, maar over alle andere vormen van taalverontreiniging. Clichés, anglicismen, germanismen, contaminaties etc. Voorbeelden: geen overnieuw, maar opnieuw of over. Geen 'op zich', maar op zichzelf. Op zich komt van het Duitse an sich. Geen verwoorden: dat is de luie samentrekking van het goed Nederlandse onder woorden brengen.
Deze lijst is vrij lang en wordt strikt gehanteerd.

Hij is ernstig, mijn vader. Recht, en streng en serieus. Altijd in pak. Afstandelijk. In zichzelf gekeerd.
Hij weet veel. Ik denk dat alle kleine meisjes wel zeggen: mijn vader weet alles - en natuurlijk is dat eigenlijk niet zo. Mijn vader weet bijvoorbeeld helemaal niets van technische zaken, of van alles wat 'modern' is. Maar mijn vader weet wel bijna alles van kunst en muziek en taal; van landen en geschiedenis en godsdiensten.
Hij heeft boeken, eindeloos veel boeken. In Ahrendkasten, op planken van precies een meter lang - zodat we met zekerheid weten dat mijn vader tweehonderd meter boek heeft.
En bij alles trekt hij een boek. Zolang ik me kan herinneren: ik stelde een vraag, een heel klein vraagje, en er werd een boek getrokken. En het kleine vraagje werd een eindeloos hoorcollege, waardoor ik op den duur wel drie keer nadacht voor ik 'kleine vraagjes' stelde.

Mijn vader is ook de meest tegenstrijdige man die ik ken.
Tegenover al dit serieus zijn, staat de meest flauwe, melige humor die ik ooit bij iemand ben tegengekomen. Zouteloze grapjes die zò on-grappig zijn dat dat op zichzelf al grappig is. En waar hij dan om giechelt, en erg verlegen bij wordt.

En dieren. Behalve het stellen van kleine vraagjes zijn dieren een punt dat ik absoluut vermijd. Ziet mijn vader een dier, dan ben je hem kwijt. Als ik met hem boodschappen doe en ik heb haast, en ik zie in de verte een wollig ogend gedierte, dan neem ik een andere route omdat ik anders èn een half uur moet wachten op het broodnodige aanhalen, èn nog dagen later moet horen hoe lief het beest wel niet was. Hetzelfde geldt voor knuffelbeesten. Als vroeger mijn beer met zijn hoofd naar beneden tussen bed en verwarming zat ingeklemd, werd hij door mijn vader gered. Over zijn bol geaaid, en heel voorzichtig rechtop gezet.
Mijn vader is kunsthistoricus, en voor dat werk moet hij artikelen schrijven. Dat doet hij op een mechanische schrijfmachine; razendsnel met één vinger. Van computers moet hij niets hebben, en zijn wereld stortte in op de dag dat de koninklijke bibliotheek begon het kaartenbaksysteem te automatiseren. Het enige wat hij leuk vindt aan mijn computergedoe, is het feit dat ik voor hem een account heb aangemaakt bij Neopets. Hij snapt er helemaal niets van, maar van tijd tot tijd schuifelt hij mijn kamer in en vraagt verlegen doch zeer vasthoudend hoe het met zijn beest is, of ik wel goed voor hem zorg en of hij hem mag zien. NU.

En dan is er televisie; en daarmee de reden waarom de reactie van Merel me aan mijn vader deed denken.
We hebben jaren lang geen televisie gehad in huis. Geen geld, en televisie is overbodige luxe. Nu het ding er is kijkt mijn vader nog nauwelijks; het enige waar hij wezenlijk in is geinteresseerd is tennis. Het journaal heeft hij niet direct nodig want hij heeft zijn krant.
Mijn moeder kijkt vaker. Mijn moeder heeft, ik geloof met het schaamrood op haar kaken, een kleine soapverslaving opgelopen. Ze kijkt As the World Turns; en soms, heel af en toe, is zij niet thuis op 'soap-tijd', maar mijn vader wel. En dan moet hij kijken.
Hij snapt er helemaal niets van; er zijn teveel personages, de verhaallijnen zijn te vaag en ingewikkeld - en uit de samenvattingen die hij geeft blijkt ook heel duidelijk dat hij er niets van snapt. 'Die ene blonde die met die gaat maar toen kwam die ander en die had er ook iets mee, en die donkere ligt in een coma maar ze schijnt niet te zijn wie ze echt is - maar wat er dan wel is begreep ik niet'.

De laatste tijd valt het me op dat hij vaker kijkt. Ook als hij niet hoeft te kijken.
Ik vermoed dat hij het niet kan uitstaan dat hij het niet begrijpt; dat hij het zeer nauwgezet wil bijhouden om het, de keren dat hij 'verslag moet doen', beter af te brengen.
Maar ik krijg ook het idee dat hij het stiekem eigenlijk wel leuk vindt. Op dezelfde schoorvoetende, blozende manier als waarop hij naar zijn Neopet komt vragen, of een grapje maakt, of vraagt of ik op internet ook iets over Mary Pierce kan vinden.

Er zit een boel scheef; met mijn vader, in mijn vader, tussen mijn vader en mij. Maar op dit soort momenten vind ik hem eigenlijk best wel lief..


Fantastisch, iemand die zo op correct taalgebruik gespitst is. Mede door (en dankzij) mijn opvoeding probeer ik er wel op te letten, en faal vaak jammerlijk. Uitdrukkingen als "hun doen dit" of "zij wouden" -klinken- gewoon niet. Hoewel ik niet bijzonder oud ben, wordt het vaak al wel als ouderwets gezeur opgevat als je er iets van zegt. Zonde. Goed taalgebruik is gewoon mooi. En een kunst op zich.
Q () - 13 december 2001 - 16:06

Zo beschrijf je hem ook!
JoG - 13 december 2001 - 16:18

Ga toch boeken schrijven! Zoals jij kunt observeren en zaken in woorden kunt neerzetten.... 'k zie je vader zó voor me! Zonde om je talent te verstoppen, al lezen veel mensen je log. Het verdient een breder publiek, hoor!
els p. (URL) - 13 december 2001 - 16:30

"Ik heb geen recht op die rijksdaalder en ik wil hem dus ook niet hebben."

Briljant. Echt. Geef je vader een biertje van me vanavond, heeft 'ie recht op.

(en Els P. heeft een goed punt)
Luuk (URL) - 13 december 2001 - 17:43

Coole pa heb jij! ik hou nu al van hem.
in veel opzichten lijkt 'ie op de mijne,
ware het niet dat die van mij de beschaving
is 'ontvlucht' naar de 'jungle' in zuid-frankrijk,
en dat hij - zelfs op zijn leeftijd - ook nog eens
zijn eigen beesten slacht en nu een PC heeft
en TV en video en toch Cola heeft ontdekt en
het nooit zo nauw nam met regels en wetten (maar wel in Robin Hood stijl integer is gebleven) en eigenlijk best wel heel erg lief is,
om te hebben als vader.
we emailen elkaar vaak, en ik sta versteld van zijn soberheid op zijn 233 MHz Pentium.

ik ben bezig verhalen van hem aan de wereld te laten zien, want dat wil hij, dat vraagt hij mij te doen, en verdomd, wat kan hij schrijven zeg.
net als jij trouwens.

http://jult.net/crueize/unfinished/ voor een sneak preview
JulT (URL) - 13 december 2001 - 17:55

Ik heb hardop moeten lachen om je stukje. Erg goed en mooi geschreven inderdaad.
Rolandow () (URL) - 13 december 2001 - 17:59

Print je het wel even voor hem uit? Hij zal misschien brommen maar er apetrots op zijn.
elisa (URL) - 13 december 2001 - 18:18

of hij bromt dat hij apetrots is.. ;-)
(flauw!)
Luuk (URL) - 13 december 2001 - 19:23

Heel mooi geschreven,en ik denk ook dat je vader echt trots op je is,en erg veel van je houd
ook als hij het mischien niet tegen je zeg.
En laat hem dit nou niet lezen ,want ik ben niet zo goed meer met de Hollandse taal.
dbk Tom () - 13 december 2001 - 20:08

Heel mooi geschreven.
Actiereactie - 13 december 2001 - 21:38

Heerlijk Puck. Doet me goed dit te lezen. Doet me weer naar mijn vader van toen verlangen met zijn tegenstrijdigheden van datzelfde ooit. & Hopen dat ik dat zelf eens in woorden zal kunnen vangen als jij.
Ton (URL) - 13 december 2001 - 21:58

Wat een ontzettend lief stukje! (een NRC- lezer verbeterde mij trouwens laatst aan de telefoon: "mevroi, het woord -contacten- bestaat niet." Dawissikalm'neer, maar het klinkt zo lekker eng;-)
odette (URL) - 13 december 2001 - 23:08

Ik vind het altijd zo vervelend om te zeggen: "ik sluit me bij hun mening(en) aan", maar dit keer heb ik geen andere keus.. Geweldig stukje! Je krijgt een plekje in mijn bookmarkjes..
marCel! () (URL) - 13 december 2001 - 23:52

Lieve Puck... ook ik sluit me aan bij alles wat al gezegd is; prachtig mooi beschreven! Ik weet dat je het eng zou vinden, maar je verdiend het om minstens 1000 hits per dag te hebben! Minstens...
Luna - 14 december 2001 - 01:20

Puck, het pareltje op het internet!
carin - 14 december 2001 - 12:52

En wederom zit ik hier, met open mond, te kijken naar het beeldscherm en tracht te verwerken wat ik allemaal heb gelezen. En wat heb ik genoten !
Allereerst dacht ik dat je het over mijn schoonvader had. Dat is net zo`n type persoon die een kamer vol boeken heeft, over alles ellenlang praat en toch weet waar hij het over heeft. Volledige herkenning.

En opeens .. opeens denk ik aan mijn eigen vader .. en bedenk dat hij ook wel iets liefs heeft. Of heeft gehad.

En ik probeer altijd juist taalgebruik te hanteren, dat heb ik dan in ieder geval met je vader gemeen. Maar ja, dat mag dan ook wel, als (amateur)schrijver zijnde ...
Gambit () (URL) - 14 december 2001 - 17:29

Geniaal!
Ik kom voor het eerst op je site en ben vanaf nu vaste bezoeker. Je schrijft prachtig, beeldend! Dit smaakt naar meer...
Ta-es () - 20 december 2001 - 15:16

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.