Terug naar huis « Voornemen   » Volkje

woensdag 11 oktober 2006 - 13:18
Stadskind

Ik zag hem het eerst toen ik vóór de pinautomaat afstapte.
Op mijn koplamp: een joekel van een beest. Knalgroen, met lange voelsprieten en veel poten. Hij was eng geweest (ik ben niet zo van de beestjes, in tegenstelling tot zij) als hij niet zo ontzettend mooi was geweest.
Zou dit nou een sprinkhaan zijn? Of zou het één van de luid tsjirpende krekels zijn, die ik 's avonds in het plantsoentje hoor, maar nooit zie?

Ik zou het vragen, besloot ik.
Niet aan een vrouw - vrouwen rennen over het algemeen gillend weg als ze met beestjes worden geconfronteerd.
Niet aan een jonge man. Ik moest een oudere man hebben, één uit de tijd van toen ons dorp nog een dorp was, met bomen en weilanden en de hele mikmak.

Intussen kuierde het beest verheugd van mijn lamp naar mijn stuur. Dat was een beetje onhandig. Ik blies zachtjes in zijn nek, hij begreep de hint en maakte rechtsomkeerts.

Speurend naar een Oudere Man en intussen het beest met een half oog in de gaten houdend deed ik mijn boodschappen op de markt.
Meteen na het brood was ik hem kwijt.
Of nee, wacht. Hij zat op mijn frame, nu. Hij wandelde mijn hele fiets over.
Van mijn frame naar mijn zadel, van mijn zadel naar mijn bagagedrager - en net toen ik een geschikte Oudere Man op het oog had en wilde vragen: 'weet u of dit een sprinkhaan is?', beantwoordde het beestje zelf mijn vraag.
Met een enorme sprong belandde hij op mijn hand, toen weer terug op de bagagedrager, toen met een boog op de grond.

Nee!
Niet doen, niet doen, op de grond is het gevaarlijk!
Om dit nog even te bevestigen struinden er drie moeders met acht boodschappentassen en tien kinderen langs, scheurde een bejaarde dame met haar scootmobiel langszij en smeet de visboer een krat neer.

Ik knielde, naast kruk en fiets en tassen, op de grond.
Hierlangs, toe nou.
Hop! - weer een sprong. Over mijn hand heen, glad de verkeerde richting op.
Hop!
Het leek wel halma.

Kind toch, wat doe je?, vroeg een vriendelijk oude baas. (Waar was u een kwartier geleden..?)
‘Er zit een sprinkhaan. En die probeer ik te redden. Maar hij wil niet.’
Je moet hem in de duinen zetten, adviseerde de man.
‘Ja, maar dan zal ik hem toch eerst moeten vangen.. en hij laat zich niet vangen.’
Jaja.. mijmerde de oude voor zich uit.

De sprinkhaan was inmiddels meters verder. Een felgroen stipje op de trottoirtegels, reuzenschoenen stampend om hem heen. Ongrijpbaar, onredbaar.

Aangenaam kennis te maken, ik heb heus gedaan wat ik kon.
Ik hoop dat je veilig de overkant en die ene marktplaatsboom hebt kunnen bereiken.


Mooi! :-)
mIKe (URL) - 11 oktober 2006 - 14:01

Er zouden meer van deze mensen moeten zijn.........
Rick ll (URL) - 11 oktober 2006 - 17:08

Ergens in Limburg heb ik eens een sprinkhaan gered. Dat hij zich liet vangen was natuurlijk al een slecht teken. Misschien was hij al reddeloos gewond. In elk geval heb ik hem van de rijweg naar het gras verplaatst.
Het verswchil tussen een sprinkhaan en een krekel, qua geluid dan, is heel simpel, als je het weet: een krekel fluit een duidelijke toon, maar een sprinkhaan maakt een toonloos getsjirp.
henk (URL) - 11 oktober 2006 - 19:23

Sprinkhanen zijn Enya, krekels Van Halen... maar daar heb je weinig aan als het beestje geen geluid produceert en je wilt weten wat het is. Sprinkhaan is hoger dan breed, Krekel breder dan hoog. Overigens mocht je ooit krekel in Google gooien dan leer je dat van de getoonde resultaten 80% sprinkhaan is ipv krekel.
Actiereactie (URL) - 12 oktober 2006 - 07:15

puck maak je geen zorgen - deze haan kon vast heel goed sprinken
roosje - 12 oktober 2006 - 11:49

Tja, dat zag er vast ontzettend raar uit. Maar ik ben zelf net zo. Erger nog, durf ik te bekennen. Ik ben zo iemand die op regenachtige herfstavonden een zaklamp meeneemt om maar niet op slakken te hoeven trappen. Hm, zou ook eigenbelang kunnen zijn eigenlijk.

Heb je dit weekend iets te doen trouwens?
Juud () (URL) - 12 oktober 2006 - 15:00

Ik ben zo iemand die midden in een gesprek, al lopend over straat tegen de mensen die achter haar lopen roept: 'pas op voor die slak/rups/spin!' En zelfs de vlinders die binnen komen, waar mijn man een fobie voor heeft (hij rent subiet de kamer uit), wil ik liever redden dan doodmaken (dat kan ik echt niet!). 'k Heb ooit eens twee musjes in de slaapkamer gehad, dat was echt zenuwslopend! Gauw de deur dicht gedaan en dan maar hopen dat ze weer naar buiten vliegen, vloog er een eerst nog 4 keer tegen het niet te openen raam op voordat 'ie het openstaande vond... Wat ik maar wil zeggen, ik weet wat je bedoelt.
Sabine - 15 oktober 2006 - 17:42

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.