Terug naar huis « Soort van   » Met het oog op morgen…

zondag 04 maart 2012 - 15:59
Criterium

De consumentenbond heeft een dossier migrainezorg online gezet. Daarin ook een vergelijking van ziekenhuizen, die (volgens hen) de beste behandelingen leveren.
Binnen die vergelijking is sprake van een groep 'koplopers' in de zorg.
Criterium om koploper te worden genoemd is onder andere: of er wordt gewerkt met een protocol.
Want dat is een goed ding, volgens hen.

Kon ik het niet minder mee eens zijn.
Mijn ervaring is dat hoe meer er volgens protocollen wordt gewerkt, hoe meer de patiënt als individu verdwijnt en daarmee ook de werkelijke zorg.

Richtlijnen en algemene checklists: prima. Erg nuttig.
Maar een vaststaand protocol maakt rigide, maakt vrij denken onmogelijk en betekent vroeg of laat het totale einde van een creatieve 'out of the box'-benadering, die juist in zorgverlening - en wetenschap! - zo nodig is.

Geen zin in vooruitgang en ontwikkeling?
Gooi ergens een protocol op en uw missie is geslaagd.

Doe mij maar een arts die van tijd tot tijd open en eerlijk met de handen in het haar zit. Die peinst en tobt, en steeds opnieuw het wiel tracht uit te vinden.
Hoe veel overeenkomsten lijders aan één en dezelfde ziekte ook kunnen hebben: uiteindelijk is elk van die patiënten anders. Heeft elke patiënt ook inderdáád zijn eigen 'wiel' nodig.
Een ziekenhuis dat mij bij binnenkomst voorziet van een etiket en een bijbehorende multomap, met daarin voorgedrukt mijn behandelprotocol - dat is het ziekenhuis waarbij ik het verst uit de buurt wil blijven.

Vergeef me mijn eigen rigiditeit in deze. Laten we zeggen dat dat mijn persoonlijke keuze-protocol is...


Maar je kunt tocht niet van een economisch gezonde machine verwachten dat die zich aanpast aan iedere individuele patient. Dat snapt zelfs de consumentenbond dus dan is een protocol beter dan niets... of zo.
Liesan (URL) - 04 maart 2012 - 18:37

Het gaat me ook niet om de machine, maar om de manier waarop binnen een ziekenhuis met individuele patienten wordt omgegaan.
Dat er voor een computer-database van de consumentenbond bepaalde criteria nodig zijn: natuurlijk. Maar dan vind ik dus, persoonlijk, het werken volgens een behandelprotocol geen argument om een hogere waardering te geven.
Puck - 04 maart 2012 - 18:49

Ik probeerde eens wat sarcasme uit, werkt niet echt he? ;) En verder ben ik het met je eens, sowieso maar in het bijzonder met betrekking tot een aandoening als migraine.
Liesan (URL) - 05 maart 2012 - 14:22

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.