Terug naar huis « Sitemap   » Retorische vraag

maandag 04 februari 2002 - 00:30
Waar je zoal over nadenkt als je je met hele andere dingen zou moeten bezighouden

Over het principe 'nicknames' op internet zijn al vele discussies gevoerd.
Er zijn mensen die absoluut niet van nicknames houden; die bijna principieel weigeren iemand bij een andere dan zijn eigen naam te noemen. Over die kant wil ik het expliciet niet hebben; mocht u daar toch iets over willen zeggen dan verwijs ik u graag naar Tonie, die daar in het verleden al enkele postjes aan heeft gewijd.

Ik vind zelf dat je iemands wens anders genoemd te worden moet respecteren. Zijn of haar privacy, gevoel van veiligheid of anderszins is in het geding en dat moet naar mijn idee wijken voor principes en nick-afkeer.
Maar hoe zit het met het omgekeerde verhaal? Wat, als je op een gegeven moment door een bepaald persoon niet meer bij de schuilnaam wilt worden genoemd; als je echte naam bekend is, maar die ander hem niet gebruikt ook al wil je dat liever? Mag je dat afdwingen? En als je duidelijk aangeeft graag bij je echte naam genoemd te willen worden, mag die ander dat dan weigeren, en stug doorgaan je bij je nick te noemen?

(En alstublieft geen discussies over de woordkeuze van 'mogen' en 'afdwingen'. Ik weet het: je kan zoiets nooit afdwingen; en iedereen mag doen wat hij wil - maar ik weet zo even ook geen ander woord)


Je mag 't afdwingen, maar die persoon mag ook voet bij stuk houden. Want door 't aannemen van je nick, heb je voor die persoon jezelf als creatie gepresenteerd die voor hem/haar 'echt' is, die niet zomaar terug te draaien valt. H/Zij heeft 't recht om aan dat idee vast te houden, vooral omdat daar de gelegenheid in 1e instantie toe gegeven is. & Ik hoef hopelijk niet uit te leggen hoe echt 'echt' is op 't internet.
Ton (URL) - 04 februari 2002 - 00:42

Als je wilt zijn voor wie of wat je je voordoet moet je dat zelf weten, als anderen niet meespelen dan moeten ze dat zelf weten. Die zijn kinderachtig bezig...over je kinderachtigheid.
Het is ook maar wie je bent achter dat keyboard...mensen moeten elkaar in de waarde laten of niet zielig lopen zieken maar gewoon eens goed op de bek rammen...maar dat durven ze weer niet..
schroefsnik () - 04 februari 2002 - 00:49

Ok Chantal, we zullen je geen Puck meer noemen...
Freddy () (URL) - 04 februari 2002 - 02:35

mja.. heel herkenbaar - ik heb een
stn - 04 februari 2002 - 02:41

dat is vast geen toeval dat m'n posting per ongeluk verpaald is..
als je een lelijke realname en een rare handle hebt, wat dan?
stn - 04 februari 2002 - 02:43

Mensen noemen je toch zoals ze zelf willen. ik ben nu al zo'n 7 jaar bezig om mijn omgeving te leren dat ik liever 'Gien' wordt genoemd dan 'Regina'. Slechts weinigen kunnen eraan wennen. En zeker nu ik, na vijf jaar, terug ben in Nijmegen waar bijna iedereen me als 'Regina' kent, begint het hele verhaal wweer overnieuw.
Laat ieder de vrije keuze hoe ze je willen noemen ne beschouw het als hun naam voor jou, dat maakt het dan toch nog bijzonder.
Gien (URL) - 04 februari 2002 - 08:09

Suffie vindt Suffie oneindig veel beter klinken dan Polycarpus Ambrosius..

(Suffie heeft pauze en logt dus even)
Suffie () (URL) - 04 februari 2002 - 10:40

Ok, dit is wat ik hierover denk. Als je iemand leert kennen, op internet of waar dan ook, dan krijg je bepaalde associciaties bij zijn of haar naam. Die naam ga je verbinden aan al de gevoelens en gedachten die je met die persoon gedeeld hebt. Het is dan heel moeilijk om die persoon opeens met een andere naam aan te spreken. Een naam die voor jou vreemd is en niet dezelfde gevoelswaarde heeft als de nick. Dit betekent dan niet dat je blind bent voor de andere kan van die persoon, maar gewoon dat je er nog aan moet wennen. Dat het tijd nodig heeft om ook dezelfde associaties bij de echte naam te krijgen en hetzelfde vertrouwde gevoel terugkrijgt. Zo werkt het in ieder geval bij mij.
Enola. - 04 februari 2002 - 18:55

Euhm ... er wordt helemaal geen onderscheid gemaakt tussen m`n naam en nickname. Alleen mijn ouders noemen me nog bij mijn 'echte' naam, de rest (incluis vrienden) noemen me gewoon Gambit :)
Wel zo makkelijk, aangezien ik vrijwel nooit op m`n andere naam reageer :)
Gambit - 05 februari 2002 - 10:31

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.