Terug naar huis « Het gevoel van de Poe…   » Weerbericht

maandag 17 juni 2002 - 12:55
To love or not to love

Gisteren schreef Suffie een stukje over vaderdag. Daarin zei hij onder andere: Daarom gelooft Suffie ook niet dat er mensen zijn die een hekel aan kinderen hebben..

En dáár geloof ik dus niet in.
Kinderen zijn mensen, individuen. Zoals sommige mensen erg vervelend en zelfs bepaald haatwekkend zijn, zo zijn sommige kinderen dat ook.
Suffie gaf als argument: Wie niet van kinderen houdt verloochent het kind in zichzelf en geeft zich daarmee over aan de eindigheid van zijn bestaan.
Ik ben het daarmee eens als je het hebt over het kind als 'archetype', hoewel dat niet het juiste woord is. Ik bedoel: 'het kinderlijke in de mens', en dat wat typisch kinderlijk in kinderen. Maar om te zeggen dat alle kinderen geweldig zijn, of dat je aan afzonderlijke kinderen geen hekel kunt hebben, gaat mij veel te ver.
Of gelooft Suffie ook in het kind als tabula rasa..?


IK heb een hekel aan kinderen. Ze zijn vervelend, schreeuwen, pakken alles vast en vallen elke keer en gaan dan keihard janken. Brr.. monsters!
luuk (URL) - 17 juni 2002 - 13:27

Kinderen zijn zelden meer dan vleesgeworden hobbies. Overigens is stoethaspel ook van mening dat dergelijke hobbies niet gesubsidieerd dienen te worden, en dat de kinderbijslag dan ook moet worden afgeschaft. In het andere geval zou ik anders graag ook mijn hobbies met gemeenschapsgeld gesubsidieerd willen zien...

Kinderliefhebers komen eigenlijk altijd met hetzelfde verhaal. Niettemin toch maar even geklikt en gelezen.

"Wie niet van kinderen houdt verloochent het kind in zichzelf en geeft zich daarmee over aan de eindigheid van zijn bestaan."

Zo lust ik er nog wel een paar, wat dat verloochenen betreft en wat die overgave aan de eindigheid van het bestaan betreft, dat lijkt me minstens zo van toepassing op al die mensen die wél kinderen nemen, al was het maar om 'iets achter te laten'.

"Kinderen hebben het eeuwige leven"
Dat moet je eens in Palestina gaan zeggen, waar ze bij bosjes sneuvelen. Hoewel die kinderen inderdaad denken dat ze druk bezig zijn met dat eeuwige leven...

"Wie van zichzelf houdt, houdt van het kind in zichzelf en daarmee van alle kinderen."

Voor Suffie kan er blijkbaar niets anders van binnen zitten dan 'kind' en één particulier geval liefhebben is alles liefhebben voor hem.

Kortom: het kind in Suffie is duidelijk aanwezig, gezien zijn vermogen tot redeneren.
stoethaspel - 17 juni 2002 - 13:50

En toch denk ik dat je alles anders beziet als je zelf kinderen hebt. Overigens vind ik het alleen maar een prachtige eigenschap als mensen een kinderlijke verwondering over het leven kunnen behouden. Er zijn al genoeg cynische klootzakken in de wereld. Go Suffie Go!
Aliëtte (URL) - 17 juni 2002 - 14:02

Tuurlijk duidt Suffie op het kind als algemeen verschijnsel en niet als verzameling individuen. Sommige kinderen zou ook Suffie liever terugproppen waar ze vandaan kwamen en vervolgens met moeder en al in beton storten. Voor het zelfde geld worden het stoethaspels...!!
Suffie () (URL) - 17 juni 2002 - 16:04

Hm.. dus daar zit wel handel in? Luuk Betonprop BV enzo..?
luuk (URL) - 17 juni 2002 - 17:44

Eén cliché is in elk geval waar: als je zelf kinderen hebt zie je dat anders. Wat niet wegneemt dat ik bij tijd en wijle mijn kindertjes ook best even een tijdje achter het behang zou willen plakken.
En ook ik vind niet altijd alle kinderen aardig, zelfs die van mijzelf niet. Btw, er heet er eentje Luc, lijkt wel op Luuk, zeker als je het uitspreekt...
En sinds ik werkzaam ben in de jeugdzorg is mijn oordeel over kinderen die daar om wat voor reden dan ook terecht gekomen zijn, ook aardig bijgesteld.
Micheline (URL) - 18 juni 2002 - 22:49

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.