Terug naar huis « Briefje terug   » Liedeke

vrijdag 26 september 2003 - 05:46
Gezellig samenzijn

Dit was nou al de tweede keer in korte tijd dat ik droomde dat ik doodging. Dat het komend sterven bovendien de band tussen met name mijn moeder en mij enorm verstevigde.

Wat ik de vorige keer precies had weet ik niet meer, ook de een of andere aandoening, maar dit keer had een arts mijn dood aangekondigd, op grond van ziekte zo en zo en dat en dat, iets met bloedingen en inderdaad liet ik hier en daar af en toe een straaltje bloed achter op mijn weg.
Ik heb er zelfs over gelogd (en was enigszins verbolgen over het minieme aantal reacties en de daaruit sprekende desinteresse), heb mijn eigendommen in gedachten laten voorbijkomen en over de verdeling wat aanwijzingen gegeven aan mijn ouders.

En wederom blijf ik uiteindelijk gewoon leven. Wordt gedurende de droom de serene sfeer van afscheid nemen doorbroken door mijn irritatie over het nog immer niet komen van het eind. Als een trein die te laat komt, waardoor het samen wachten eerst nog wel gezellig is maar uiteindelijk alleen maar stomvervelend.

Het moet nou weleens ophouden zeg, dit soort dromen. Dat sterven is een hoop gedoe, dan moet het ook wel beloond worden. En dan word ik ook wat minder geirriteerd wakker.


Erf ik dan je Kronan..? ;-)

Of nee, laat maar. Blijf maar liever gewoon leven.
Webkim (URL) - 26 september 2003 - 07:44

sterven lijkt mij ook een hoop gedoe.. terwijl het zo eenvoudig kan zijn voor sommige mensen..

Gewoon liggen en gaan en niets regelen :)
Majadebij (URL) - 26 september 2003 - 09:02

ik word altijd heel ziek, of krijg erge ongelukken en heb dan nergens last van. zo droomde ik van de week een megaautoongeluk en heb ik alle bochten, stoten, over-de-kop-vliegingen, buitenlingen en het in brand vliegen van de auto gewoon bewust meegemaakt. maar ik had nix.
tylani () (URL) - 26 september 2003 - 11:11

aiaiai, ik zocht naar thema's als bloed en dood in bepaalde dromen-verklaringen, maar allen zijn vrij eenduiding: het voorspelt ongeluk, ramp, tegenspoed, ellende.
Sterkte met leven.
kaatje () - 26 september 2003 - 11:19

Toch nnog iets zinnigs gevonden:

Dromen over de dood

We sterven in een droom en leven vrolijk verder. We zien familie en bekende dood in bed liggen, de volgende dag komen we hen als gezonde mensen tegen. Is dat niet in tegenspraak met elkaar? Nauwelijks, want de meeste dromen over het sterven en de dood kondigen een verandering in ons leven aan, iets nieuws wat zich aandient, waarop we ons geestelijk moeten voorbereiden. Dromen waarin de dood een rol speelt, gedurende welke zich in vaak vreemde beelden een sterfgeval voltrekt, of waarin we zelf sterven of zelfs aan onze begrafenis deelnemen, betekenen niets anders dan dat er geestelijk iets dood is. De fut is tijdelijk uit de relatie met de personen van wie we dromen dat ze overleden zijn. Inderdaad betekent iedere verandering dat er iets dood gaat en iets nieuws geboren wordt. Juist daarom zijn dromen over de dood voor velerlei uitleg vatbaar.

Dromen over de dood houden vaak ook het zich los willen maken van een partner in, het einde van een relatie. Op de een of andere manier verzet ieder mens zich tegen dood gaan, maar hij verzet zich ook tegen het nieuwe, het onbekende dat hem in volledig levensomstandigheden brengt. Zo gebruikt het onbewuste de in wezen huiveringwekkende beelden van doodgaan, lijken, doodkisten en graven, om ons een verandering in ons bewuste leven onder het oog te brengen. Zelfs bij kinderen komen dergelijke dromen al voor, in de puberteit zelfs zeer frequent. In elke periode van z'n leven moet men afscheid nemen van gevoelens, een voorliefde of gewoonte, een schuldgevoel waarvan men zich altijd al wilde bevrijden. Pas het droombeeld van de dood zal daar een definitieve punt achter zetten en ons helpen de overstap te maken naar een nieuwe periode in ons leven. Juist in de puberteit en in de tweede helft van ons leven verzetten we ons met handen en voeten tegen een dergelijke verandering in een ander mens, tegen het "nieuwe leven" dat we van nu af aan zullen moeten leiden. Maar juist dit vasthouden aan het verleden veroorzaakt vaak neuroses, die om een kundige arts vragen, die probeert recht te zetten, wat we zelf niet onder ogen wilden zien. Het onbewuste geeft ons met de droom over de dood de raad ons te bevrijden uit de benauwdheid van het achterhaalde verleden, zodat we in het werkelijke leven zonder angst de toekomst tegemoet zien en als rijpere mensen proberen deze nieuwe fase in ons leven meester te worden.

Ook wie over z'n eigen zelfmoord droomt, leeft langer. Met dit enigszins huiveringwekkende beeld wil het onderbewustzijn ons waarschuwen geen roofbouw op onze bewuste krachten te plegen en eindelijk weer terug te keren naar een verstandige levenswijze. Vooral labiele mensen koesteren zelfmoordgedachten in hun dromen, ze kunnen hun angsten niet aan en gaan enigszins onevenwichtig door het leven.



Dood Dromen over de dood kondigen slechts in zeer weinig gevallen de eigenlijke dood aan. Meestal zeggen ze alleen maar, dat er iets in het diepst van onze ziel in leven wordt gehouden, wat eigenlijk zou moeten verdwijnen. Deze dromen zijn derhalve de hulp van het onbewuste, om de levensweg een andere richting te geven en het gevaar, dat ons bedreigt, te ontwijken. De dood kan ook het afsluiten van een levensperiode betekenen. Overlijden we zelf in de droom, dan is dit een soort zuiveringsproces van onze ziel, de wedergeboorte van ons betere ik, dat zich positief moet veranderen, om het gevecht van het leven te kunnen doorstaan.

Doodskist De doodskist heeft in de droom weinig met de dood te maken. Wanneer de doodskist gesloten is, dan staat ons het afscheid van een mens of ook van een betrekking binnen het beroep te wachten. Drijft de doodskist net als een boot op het water, dan wordt iets weggespoeld, wat ons bang maakte. De doodskist heeft dus in het droombeeld een soort afsluitende functie; hij symboliseert een afscheid nemen van het verleden; maar de doodskist ruimt ook vooroordelen uit de weg. Wie een lijk in een doodskist ziet liggen, wil misschien een vriendschap of zelfs een liefdesrelatie beëindigen; dit droombeeld kan ook op een echtscheiding wijzen. Wanneer we zelf in de doodskist liggen, zouden we het verleden moeten vergeten en ons uitsluitend op de toekomst moeten richten.

Sterven Het sterfgeval in een droom is volgens mening van sommige psychoanalytici de wens om wraak te nemen op iemand die men haat en daarom uit z'n leven wil verbannen. Bij vertouwde personen kan deze haat ook jaloezie betekenen, want volgens de freudianen houdt zich hierachter de seksuele wens verborgen, om een medeminnaar een keer te pakken te nemen. Veel psychologen interpreteren het sterven in een droom daarmee, dat men wil vergeten, wat een vertrouwde persoon ons in de waaktoestand heeft gedaan, "zand er over!" zegt het onbewuste. Wij zijn van mening, dat men het sterven ook een psychisch rijpingsproces plaatsvindt, dat een positieve uitwerking zal hebben op het karakter van de dromer en z'n relatie met z'n omgeving.
kaatje () - 26 september 2003 - 11:22

Moeder: het vrouwelijk deel van je opvoeding (zelf invullen)
Bloed: verlies van levenskracht, psychisch.
Dood: een nieuw begin.
Pak dat nieuwe begin nou eens op, dan houden die dromen over doodgaan vanzelf op.
henk (URL) - 27 september 2003 - 01:44

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.