Terug naar huis « GewetensvragenKwis (0…   » GewetensvragenKwis (2…

donderdag 06 november 2003 - 08:45
GewetensvragenKwis (1)

Wie verdient het meeste mededogen?

A) Een bolletjesslikker
B) Een economische asielzoeker
C) Een jonge vrouw in de WAO
Moeilijk.
Ik ben zelf een jonge vrouw in de WAO; de jongevrouwenindeWAO die ik ken zitten allemaal met reden in de WAO en verdienen voor hun persoonlijke situatie absoluut mededogen.
Maar ik vermoed dat in deze kwis wordt gedoeld op jonge vrouwen die niet terecht in de WAO zitten. Die de boel een beetje zitten te flessen omdat lopendebandwerk niet leuk is, of die zo onpasselijk worden van werken onder hun niveau dat ze vanzelf arbeidsongeschikt worden. Waarvoor ik best begrip heb - ik word zelf regelmatig gehinderd door trots of luiheid - maar hoewel 'behindert' in het duits gehandicapt betekent, vind ik zelf niet dat je mag toegeven aan dit soort tegenzin.
Begrip excuseert in dit geval niet.

Tussen A en B is het moeilijker kiezen dan ik dacht.
Heeft u weleens geluisterd naar het verhaal van een economisch vluchteling?
Indrukwekkend.
Bent u weleens arm geweest?
Arm genoeg om alles achter je te laten, te breken met je land, je achtergrond, je vrienden, je familie, alles om het maar beter te krijgen?
Er zijn verdragen. regels. Geen asiel voor economische vluchtelingen. Maar is dat niet gewoon omdat een vluchtplek per definitie een uitzonderlijke situatie is, een noodzaak, en in die zin schaars? Dat die moet worden vrijgehouden voor zaken van leven en dood, en dat vluchten om economische redenen over het algemeen minder levensgevaarlijk is dan vluchten om politieke redenen?
De daad van vluchten om zowel politieke als economische redenen verdient mijn respect en mededogen; mededogen is echter niet voldoende reden voor het geven van directe hulp.

En dan een bolletjesslikker.
Een bolletjesslikker wordt niet op een ochtend wakker op zijn binnenveringsmatras tussen zijn eendendonzen dek, om te denken: "Honger! Bolletjes! En nou snel naar Nederland, er eens even helemaal tussenuit". Dat doet iemand niet voor niets. Die is heel diep gezonken en verdiend absoluut mededogen. Waarmee ik niet wil zeggen dat die louter mededogen verdient. Maar de tegenacties (straffen ed) moeten niet alleen de handeling van slikken zelf voorkomen en tegengaan, maar ook de weg ernaartoe.

Mijn antwoord: zowel A als B, met een lichte voorkeur voor B.


Wat schiet een mens op met 'mededogen'?
Ricky (URL) - 06 november 2003 - 08:59

mededogen: verdriet over het leed van anderen

Zowel een bolletjesslikker als een economische asielzoeker als een jonge vrouw in de WAO heeft niet zoveel aan mijn mededogen. Daar komt eigenlijk niemand een steek verder mee.

Heel opvallend hierbij vind ik dat ook Uzelf niet op mededogen zit te wachten alhoewel U zich wel plaatst in de categorie jonge vrouwen die 'terecht in de WAO zit', en de boel niet zit te flessen.

De pest van dit soort discussies is dat een persoonlijke ervaring de mening vaak kleurt. Ik heb schrijnende gevallen gezien van economische vluchtelingen, en heb daar compassie mee. Voor een ander is dat wellicht anders.

Voor bolletjesslikkers heb ik minder begrip. Vooral ook omdat zij naast 'misbruik van het systeem' indirekt voor nog veel meer ellende zorgen door de drugshandel en -distributie te vergemakkelijken. Voor een jonge, naïeve verslaafde zijn zij medeverantwoordelijk, om maar eens een kort-door-de-bocht uitspraak ertegenaan te gooien.

Overigens wens ik U veel succes met het debat. Of eigenlijk Uw lezers.
mIKe (URL) - 06 november 2003 - 09:51

A: bolletjesslikker: er zijn vele andere manieren om je ellende, op welk vlak dan ook, bolletjes slikken is kiezen voor de verkeerde manier en wat mij betreft het minste mededogen verdienend.
B: Vluchten klinkt niet zo dapper, vluchten voor je problemen klinkt helemaal niet dapper. Maar toch, als de problemen vanwege overheid op je nek gezadeld worden is vluchten eigenlijk wel heel dapper, en hun situatie is vaak zo diep triets, deze mensen proberen op positieve manier uit de ellende te stappen. Ja, alle mededogen is wat mij betreft verdiend.
C: de jonge vrouw in de WAO. Ten eerste wil ik er graag over kwijt dat het wel heel typerend en weinig geemancipeerd is om de jonge vrouyw in de WAO zoveel aandacht te geven. De jonge man in de WAO bestaat ten slotte ook en het zijn er net zoveel. Men wil blijkbaar aandacht voor het zwakke geslacht dat altijd ziek zwak en misselijk is. Bah, dát vind ik misselijk!!!!
Ik ben vrouw, en ik zoek het altijd het liefst zo dicht mogelijk bij huis: C is wat mij betreft de absolute winnaar wat betreft mededogen.
Een jonge vrouw vraagt nl. niet om de WAO, altijd moest zij presteren, scoren en gelukkig zijn tegelijk. Zoveel eisen om aan te voldoen. Om welke reden dan ook in de WAO terecht gekomen, maakt mij niet uit, ik vind het gewoon dieptriest. (nee, ik zit niet in de WAO).
kaatje - 06 november 2003 - 09:51

Los van de mooie reactie van Ricky... ik heb C aangevinkt. Vanwege die persoonlijke situatie. Ik ga er vanuit dat ieders intenties juist zijn.

Alledrie de gevallen zijn een droevige uitkomst van een vervelende situatie, maar ik denk dat A en B ook een andere keuze hadden kunnen maken. De huidige economie zorgt ervoor dat het voor veel mensen moeilijk is werk te krijgen, dus mijn waardering voor economische vluchtelingen is een stuk lager dan in tjiden van voorspoed. Een bolletjesslikker, onafhankelijk van zijn achtergrond, breekt de wet. En als je de wet op zo'n manier overtreedt, weet je dat je dat doet.
Pimmez (URL) - 06 november 2003 - 12:08

Hmmmm, euhm....ik denk dat er wel gedoeld wordt op terechte W.A.O.'sters, want wat valt er anders te mededogen ?
esther () - 06 november 2003 - 14:59

Ik weet niet of mededogen uberhaupt te verdienen valt, we hadden het immers niet over medelijden en alhoewel de vandale op internet zegt dat dat hetzelfde is zie ik toch een duidelijk verschil.
Ik kan geen antwoord geven op dit soort vragen, mededogen of compassie voel ik voor mensen die op één of andere manier onder hun eigen situatie lijden, die compassie gaat voorbij aan of ik het ergens mee eens ben of niet. En natuurlijk heeft mijn mededogen geen praktisch nut, tenminste niet in directe zin.
Liesan (URL) - 06 november 2003 - 16:48

Waarom kiezen? Wat is de zin van gradaties in leed?
Hippo (URL) - 07 november 2003 - 18:24

mededogen hangt geheel af van de persoonlijke situatie van de persoon waarmee mee te dogen of meete leven valt. ik ga voor a, b en c denk ik dus maar.
tylani () (URL) - 09 november 2003 - 13:05

Waarom ga je d'r nou vanuit dat die jonge vrouw de boel flest? Gewoon zoals 't er staat. En dan kies ik voor C. De bolletjesslikker, hoezeer ook onder druk van de omstandigheden, heeft uiteindelijk toch zelf gekozen. En de economische vluchteling is blijkbaar iemand die zelf actie onderneemt om zijn situatie te verbeteren. Die verdient misschien eerder bewondering, maar mededogen heeft ie niet nodig.
Edwinek (URL) - 10 november 2003 - 13:05

A very nice website !! Very well Done !!!
jenny () (URL) - 16 maart 2006 - 12:42

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.