Terug naar huis « GewetensvragenKwis (1…   » GewetensvragenKwis (3…

donderdag 06 november 2003 - 09:30
GewetensvragenKwis (2)

Wat is moreel gezien het meest verwerpelijk?

A) Stelen bij de Albert Heijn
B) Als falend topman een miljoenenhanddruk opstrijken
C) Liegen over je ex
Moreel verwerpelijk is al een term die moeilijk uit te leggen is.
Is dat niet heel persoonlijk?
Moreel verwerpelijk is voor mij alles wat tegen mijn normen en waarden ingaat. Of, heel cru gezegd: alles waarvoor ik geen begrip kan opbrengen. Een nogal egocentrische benadering, maar vanuit die benadering zal ik antwoorden.

Moreel verwerpelijk vind ik stelen niet. Tot op zekere hoogte, dan.
Een pakje kauwgom stelen hoort er gewoon bij. Bij puberen, bij stoerdoen. En iedereen die dat doet, om die reden, weet in zijn achterhoofd wel dat het niet hoort; juist dat maakt het immers stoer, maar juist dat zorgt er ook voor dat je op een gegeven moment weer stopt, als deze manier van stoer zijn niet meer hoeft. Dit soort kleine diefstal leidt naar mijn idee zelden tot het grotere werk. En het grotere werk, zoals een gewapende overval, komt ook niet uit het niets. Dat is vaak het gevolg, een uitvloeisel, van een al bestaande criminele levenswandel.
Stelen uit noodzaak, een halfje brood en een potje Olvarit, vind ik niet verwerpelijk. Alleen maar heel tragisch.

Liegen over je ex is in kleine kring je eigen zaak. Kan ook ongetwijfeld worden onderbouwd; of het verstandig is weet ik niet. Sommige zaken gaan eenvoudig niemand aan; verzwijgen lijkt me dan altijd te verkiezen boven liegen of verdraaien van feiten. maar dat is afhankelijk van situatie en persoon. Liegen over je ex als je Mabel heet is ook je eigen zaak, niet bijzonder verwerpelijk maar wel ronduit stupide. Je kan toch zo wel raden dat a) de leugen ooit wel uitkomt, zeker als je publiek persoon bent en een leger nieuwsgierigen zich op je zaak stort; en b) het onthullen van de waarheid voor de grootst mogelijke toestanden gaat zorgen.

Een mijoenenhanddruk opstrijken vind ik wel degelijk verwerpelijk. Loon naar werk: geen werk, dan toch zeker geen groot loon. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat iemand dat überhaupt kàn: geld opstrijken voor iets wat hij of zij niet eens heeft gedaan. Een beloning accepteren die zo weinig in verhouding staat tot de geleverde prestatie. Ik zou het niet kunnen, en mezelf ook niet langer recht kunnen aankijken als ik het wèl zou doen.

Mijn antwoord: B


Als falend topman een miljoenenhanddruk opstrijken
zekers te weten!
Gien (URL) - 06 november 2003 - 10:47

Overduidelijk B. Hier hoef ik m'n geweten niet voor raad te plegen.
carin (URL) - 06 november 2003 - 11:05

Niet moeilijk inderdaad, B. Ik ben het volledig eens met je rechtvaardiging van A, en over C... het ligt er maar aan welke leugens je vertelt. Een ex is een deel van je verleden en hoort weinig van doen te hebben met je huidige relatie, hooguit de manier waarop die vorige relatie eindigde zegt iets over jezelf. Het feit dat je met een ex gebroken hebt, zegt genoeg.
Pimmez (URL) - 06 november 2003 - 12:12

Er zijn honderdduizend manieren waarop je kunt liegen over je ex. Het is niet heel moeilijk om iemand emotioneel, en ook maatschappelijk, volledig te slopen door doelgericht leugens te verspreiden.

Een dergelijke daad is vele malen verwerpelijker dan als nitwit een paar van die lullige miljoentjes te incasseren.
mIKe (URL) - 06 november 2003 - 13:03

met frisse tegenzin om hierover een uitgesproken mening te hebben: B
Liesan (URL) - 06 november 2003 - 16:50

PS: wat mike zegt ben ik het wel mee eens alleen in hoeverre dat 'moreel' verwerpelijk is vraag ik me af
Liesan (URL) - 06 november 2003 - 16:51

absoluut B
kaatje - 06 november 2003 - 20:19

Ik sluit me aan bij de meerderheid en kies ook voor B.
Ricky (URL) - 06 november 2003 - 23:18

B. Geen twijfel!
nieuwe lelie (URL) - 07 november 2003 - 13:28

sluit me aan bij jou en de meerderheid en ga overtuigend voor b.
tylani () (URL) - 09 november 2003 - 13:07

Haha, we zijn het weer oneens. Bij A, tsja, AH komt er wel weer bovenop. En van die topman verwacht ik ten eerste niets anders en ten tweede: dat bedrijf komt er wel weer bovenop. Maar C, dat is vertrouwen beschamen, erg laag en niet goed te praten. Want die ex gaat daar misschien we aan kapot, aan die leugens, en dan komt ze er niet meer bovenop.
Edwinek (URL) - 10 november 2003 - 13:09

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.