Terug naar huis « Eerbetoon   » Jeuk (2)

zondag 30 november 2003 - 20:00
Jeuk

Het zijn niet alleen de tepels.
Aanvankelijk wel, maar daar is het niet bij gebleven.
Ik had het ook kunnen weten. Ik had niet zo verbaasd, zo kinderlijk gefascineerd moeten zijn, maar gewaarschuwd. Alert op dat wat komen zou.

Want het is elk jaar raak. Elk jaar rond deze tijd. Iets in het weer, de luchtvochtigheid misschien, of gewoon de overgang van temperaturen. Het is niet de verwarming die vaker aan zou gaan; ik ben verwarming-verslaafd en hang zomer en winter met mijn rug tegen het ding aan (dit tot wanhoop van mijn ouders). En het hele jaar heb ik nergens last van. Behalve in november en december.
Maar nooit zo erg als nu.

Gekmakend. Zo erg dat er niets anders meer is. Zo erg dat ik er midden in de nacht wakker van word, slaapdronken mijn pyjama uitdoe, mentholpoeder over mijn hele lijf smijt, de pyjama blindelings weer aan doe en terugsukkel naar bed. Tot drie keer toe, per nacht. Me 's ochtends weinig van mijn verstoorde slaap herinner, tot ik de striemen van het krabben zie, en de badkamer als een soort witte woestijn aantref.

Veel douchen, koud douchen, minder douchen, wel bodymilk geen bodymilk andere bodymilk ander wasmiddel: ik heb alles geprobeerd maar het helpt allemaaal niets.
Ik heb zelfs mijn vader geraadpleegd.

Mijn vader was vroeger een spichtig astmatisch eczeemjongetje, die heeft ervaring en kan me wel helpen.
Dacht ik.
'Nou... ' (mijn vader begint elk antwoord op elke vraag met het aannemen van een Positie, en het vaststellen van een Intonatie. Alsof hij college moet gaan geven). 'Nou.. eerst werd ik overal ingesmeerd met dikke vette zalf, maar dat maakte het alleen maar erger. En toen zei de dokter: ga naar zee. En dat hielp.'
Beetje koud voor he?
Ja, dat wel.
Maar in de oorlog...
Mijn ene oor haakt af.
...in de hongerwinter....
Mijn andere oor overweegt ook af te haken.
Bij het horen van het woord 'urine' sluit mijn hele bewustzijn zich af van het vervolg van dit verhaal.
Dit ken ik. Dit waardeerde ik niet.
Daarbij. Knieholtes zijn gelukkig redelijk onbereikbaar voor bepaalde methodes.

Morgen ga ik naar de huisarts.
Ik heb geen afspraak, maar dat kan me niet schelen. Ik ga er om acht uur heen, en ik kondig aan dat ik een gevaar voor mezelf en mijn omgeving begin te vormen. Nog meer dan anders, ja.
Ik vertrouw op mijn huisarts' eigen gestel.
Mijn huisarts is een bikkel, in slechte tijden ook wel ronduit klootzak, die nergens begrip voor heeft en geen klacht serieus neemt. Behalve huidklachten. Wanneer men daarover begint verandert hij als een EO-bekeerder, een winkelier, een autohandelaar. 'Dat heb ik zelf ook, daar gebruik ik dat voor, dat is zo fijn, en dit gebruik ik ook, dit heb ik ook, en dan geef ik je een lotionnetje mee en een creme-pje en een zalfje en een poedertje jaaa dat gebruik ik zelf ook, zo geweldig, en als het over een week niet minder is kom je gerust maar terug..!!'
En nu maar hopen dat zijn zalfjes cremepjes lotionnetjes en aanverwanten niet zo goed hebben gewerkt dat hij al een jaar lang blakend van gezondheid door het leven gaat, en volkomen vervreemd is van het Jeukend Bestaan.


Zou je de namen van alle creme-tjes en lotionnetjes en andere troep kunnen geven! Hoe je snachts minder gevaar voor je zelf kan zijn is handschoenen aandoen. Werk beter dan niets.
astrid (URL) - 30 november 2003 - 20:27

Urine is niet zo gek. Ureum zit in de meest dure cremes, alleen maar om de andere bestanddelen te helpen door die hoornhuid heen te komen. Ik vind het wel grappig, al die glossy reclames die eigenlijk gaan over iets dat uit geconcentreerde varkenspies bestaat.

Maar mijn najaarsjeuk bestrijd ik juist door zo weinig mogelijk te douchen. En ik pas mijn eetpatroon aan; dus slik ik me ongans aan biergist en andere vitamine b-complexen. Spul in ieder geval waarvan de vacht van mijn huisdier mooi gaat glanzen.
ijsbrand - 30 november 2003 - 20:38

Mijn grootmoeder heeft exact hetzelfde probleem, meestal is jeuk zonder duidelijke uitslag een kwestie van een grillige doorbloeding van de huid ofzo, afwisselend hele hete en hele koude zitbaden zouden moeten helpen, maar ik hoop dat de huisarts iets voro je heeft
Liesan (URL) - 30 november 2003 - 21:18

I hate it als anderen -ongevraagd- adviezen geven voor mijn FM (en als je ze niet opvolgt, een houding hebben van "dan moet je ook niet zeuren, eigen schuld..."), dus ga ik je nu gewoon een advies geven wat bij mijn zoontje helpt: Natusan baby-olie. Niet een andere olie, want die anderen zijn echt vette olien. Dit is een olie die niet voelt als olie, snel intrekt, zonder geur en smaakstoffen is. Het helpt hem heel goed....
Daan (URL) - 30 november 2003 - 21:23

Toch een beetje Pavlov, om meteen op het woordje 'tepels' te klikken als het als linkje gemarkeerd staat. Foei, Pimmez, foei!
Pimmez (URL) - 30 november 2003 - 21:55

De oplossing is zinkzalf. Uit ervaring weet ik dat. Ik werd ook zo gek van de jeuk.
Man (URL) - 30 november 2003 - 23:09

Natusan?, volgens mij heette zo mijn merk.
Man (URL) - 30 november 2003 - 23:10

Vooral niet heet douchen, niet te lang (of helemaal niet en ouderwets washanden).
Indien toch gedoucht daarna (nog nat) insmeren met iets met amandelolie.
Oppassen met koud weer, alle vel goed inpakken.
Olie helpt alleen om de huid af te sluiten, net als zinkzalf. Creme met ureum helpt wel, en soms stomweg uierzalf. Ik ken een verhaal van iemand die van jeuk afkwam door en mengsel te maken van amandelolie, citroensap en wat mentholpoeder. Ikzelf krijg allen maar heftig jeuk van mentholpoeder.
Ik hoop dat je iets vindt dat helpt, want jeuk is erg.
Hippo (URL) - 30 november 2003 - 23:23

jep! jeuk in het voor- en in het najaar.... om gek van te worden, in de hel is geen vuur maar jeuk, ik weet het zeker. Volgens mijn zus, die er ook altijd last van heeft: heel veel water drinken plus een zalfje waar ik de naam niet van weet maar zij heeft er al een jaar geen last meer van. Fijn he, dat je nu weet dat er een onbekend zalfje is dat helpt.
sweep - 01 december 2003 - 09:59

Ik heb het ook gehad. Uitslag op mijn hele lijf, inclusief handpalmen en onder mijn voeten. Ik werd helemaal gillend gek, werd uit mijn bed verbannen vanwege dat schrapende gekrab, het gedraai en het gezucht. Stond onder de douche en liep dan in vochtige handdoeken en badjassen de rest van de dag. Remedie? Ik heb er geen gevonden maar dat had misschien ook te maken met mijn hoogzwangere staat die zware medicijnen uitsloot. In totaal heb ik er zo'n zes weken last van gehad. Drie voor, drie na. Heb de arts-assistent die me 'interessant' noemde bijna geslagen. Ik leef met je mee.
Micheline (URL) - 01 december 2003 - 10:51

'Bijna' geslagen? Gemiste kans...
Hippo (URL) - 01 december 2003 - 23:02

Mijn dochter krijgt er tabletjes voor. Die heten Mizollen. Is een histamine-remmer. Het helpt heel snel. Maar jij slikt, geloof ik, medicijnen, dan mag dat er misschien niet bij geslikt worden, dat weet ik niet.
Voor baby-olie e.d. kun je ook allergisch worden en dan ben je van de regen in de drup.
Ricky (URL) - 01 december 2003 - 23:22

Ik zou je kunnen vertellen wat ik allemaal gebruim tegen de jeuk, ik heb pilletjes, zalfjes, een lotion en een poedertje. Maar in de praktijk valt het met de werking van dat al allemaal nogal mee. En dus wens ik je gewoon sterkte.

En idd: handschoentjes 's nachts, dat helpt :)
tylani () (URL) - 02 december 2003 - 11:59

Uhm...urine helpt echt hoor!

En het is een fijn kinderlijk genoegen om de urine langs je benen te voelen stromen.

:-)
Judith () - 05 december 2003 - 22:20

ik heb die jeuk ook . maar kom er ook niet van af . ik heb ook een zalfje gekregen maar die helpt ook niet .
ik weet het ook niet wat het aan ligt.
mijn vriend zei ligt het niet aan de waspoeder of wat je eet en vlees nzv.
wie weet eeen raard
marja () - 20 februari 2009 - 19:03

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.