Terug naar huis « Toverbal   » Gastheer (m/v)

maandag 05 januari 2004 - 09:03
ADSL vs kabel

Poll, soort van:

We hebben nu kabelinternet, Wanadoo Cable Premium, om precies te zijn.
Houden of overstappen?
ADSL of gewoon blijven kabelen?
Waarom en zo ja: waarom niet?
Wie wat welke wat-voor-een en hoe?
Wat doe ik met mijn router?

Toe. Deel uw wijsheid.


Ik heb geen ervaringen met ADSL, afgezien van een oud modem dat niet wilde installeren, en het feit dat ADSL weer extra telefoonkabels en -splitters geeft.

Met kabel heb ik nooit problemen gehad. Nul installatie, want voor kabel het je nou eenmaal geen software nodig, behalve dan de driver voor de netwerkkaart, maar dat moet geen probleem zijn.

In 't kort: It Just Works.
Willem () (URL) - 05 januari 2004 - 10:16

Demon is op dit moment de goedkoopste adsl provider (snelheid/prijs verhouding dan). Wil je snelheid voor (waarschijnlijk) minder geld (in verhouding): overstappen.

Ben je tevreden en betaal je minder: blijven.
Rolandow () (URL) - 05 januari 2004 - 11:37

Ik heb nog nooit een probleem gehad met ADSL.
Ik ben superdeluxe tevreden dus (Mxstream, xs4all). Maar in Amsterdam is kabel dan ook geen optie.
Merel (URL) - 05 januari 2004 - 12:35

go ADSL! Ik help meerdere mensen met hun computer (soort helpdesk van de wijk) en iedereen heeft gedonder met zijn kabel. Casema is echt een waardeloos (!!) leverancier.
Ga voor adsl basic bij Xs4all. De beste provider van Nederland. Voor de prijs hoef je het niet meer te laten. (niet in zee gaan met Tiscali trouwens.. die zijn niet zo goed)
Majadebij (URL) - 05 januari 2004 - 13:27

Maak daar trouwens maar ADSL lite van.. Per 15 januari heb je dan 1024 mb downstream.. niets mis mee !
Majadebij (URL) - 05 januari 2004 - 13:29

Misschien is dit handig om de snelheden (en prijzen) bij je in de buurt te bekijken:
http://www.speedtest.nl/

Voor zover ik weet is Demon nu de voordeligste (zoals Rolandow ook schrijft). Zelf heb ik Xs4all-basic. Nooit problemen. Alleen de tijd tussen aanvraag en werkende aansluiting (toendertijd) was ongeveer 4 maanden. Ik weet niet of dit nog steeds zo is. Je zal ook een andere kabel (UTP of telefoonkabel, afhankelijk van de lengte en plaats van je modem) moet trekken, aanleggen.
Als het goed werkt en je betaalt niet teveel dan zou ik niet zo snel veranderen.
Pascal - 05 januari 2004 - 14:11

Die UTP kabel ligt er al.. Die gebruikt Casema ook.. Dus kabeltechnisch zijn er weinig wijzigingen.
Je krijgt een ander modem/router (dat is bij ADSL hetzelfde)maar de UTP kabel kan blijven liggen.
Als je het nog makkelijker wil maken schaf je bij aanvang van je abo een multihome router aan (waar meerdere pc's tegelijk op kunnen) Niet omdat je meerdere pc's hebt maar omdat je daar geen pptp op hoeft te draaien maar gewoon ppp. Dat maakt dat je pc dag en nacht vervonden blijft met internet en je niet elke keer 'in hoeft te bellen'

Mail me maar Puck als je vragen overhoud.
Majadebij - 05 januari 2004 - 15:08

Never change a working config. ADSL werkt goed en ik heb geen storing ondervonden in de afgelopen 2 jaar, maar houdt nu rekening met een fikse levertijd en slechte service van KPN (die je in bijna alle gevallen nodig hebt voor het aansluiten van de juiste draadjes in jouw "straatcentrale").

Als je overstapt op ADSL: neem een ethernetmodem, een router heb je al. Tenzij je eigenlijk HUB of Switch bedoeld: een router is echt een must, deze houdt de troep zo veel mogelijk buiten en zorgt voor het "inbellen" en het uitdelen van IP adressen en DNS gegevens binnen. Een goede router kost ongeveer 35-40 euro. Dit is bijna altijd goedkoper dan de extra kosten van bovengenoemde multihome routers t.o.v een standaard ethernet modem.
DjB - 05 januari 2004 - 18:07

@Maja en DjB: ik heb een router (ethernet) omdat ik twee computers heb en mijn verbinding daarover wil delen. Een multi-PC-modem is geen optie; het modem wordt geinstalleerd bij de telefoonleiding en die is een metertje of twaalf van de computers verwijderd. Ik ga geen twee snoeren doortrekken.
Als het mogelijk is dezelfde router de houden is dan natuurlijk zeer welkom. Heb ik in dat geval een ethernetmodem nodig, of toch een USB-modem?
Puck - 05 januari 2004 - 18:32

Op zich zit er niet veel verschil tussen kabel of adsl, vanaf je modem wordt het ethernet en blijft alles zoals je nu al hebt intact (afgezien van de instellingen in je router). Je hebt dus een ethernetmodem nodig. Zelf heb ik adsl-basic bij xs4all, maar zodra ik op een fatsoenlijke wijze kan overstappen naar demon dan doe ik dat. (puur kostenplaatje, ben hollander hé).
Voor meer vragen: mail me maar. Ik heb bij mijn hele familie en enkele collega's adsl aangelegd.
Richard () - 05 januari 2004 - 18:50

Geen USB Modem!
DjB - 05 januari 2004 - 19:19

Dit korte antwoord behoeft wellicht toch enige uitleg: een USB modem is niet geschikt voor de door jou genoemde netwerk topologie. Je wil namelijk jouw router tussen het modem en jouw PC's. Een USB modem is alleen aan te sluiten op een USB poort (duh) en die zitten alleen op je PC. Hierdoor wordt je PC een soort van server voor de tweede PC: je hebt een extra netwerkkaart nodig en je router is niet langer te gebruiken.

Wel is het van belang om even in het boekje/PDF van jouw router te bladeren of er een instellingsmogelijkheid is voor ADSL. Anders dan kabel moet je voor ADSL een PPPoE of PPTP verbinding kunnen opbouwen en dat moet jouw router wel ondersteunen. Bij twijfel, post even het merk/type router dan zoeken we wel even voor u...
DjB - 05 januari 2004 - 19:27

@DjB: Edimax BR-6104. En nu u toch adviserende bent: welke ADSL-provider raadt u me aan?
Puck - 05 januari 2004 - 19:36

was ik toch vergeten m'n nick in te vullen, maar even een cookie bakken...
DjB - 05 januari 2004 - 20:05

FUCK m'n vorige post pleite...

Uw modem is compatible met ADSL, zie handleiding http://www.edimax.com.tw/download/manual..

Een advies aangaande ADSL van mijn kant is niet verstandig (ik laat mn ADSL lijn betalen: 150 euro per maand, maar heb dan ook een echte breedband verbinding...)
Voor een mooi overzicht van de mogelijkheden/prijzen en stof ter vergelijking, zie http://www.internetten.nl
DjB - 05 januari 2004 - 20:09

Hiero xs4all adsl basic. Heel tevreden mee maar ik ken ook mensen (met name @home gebruikers) met kabel, die heel tevreden zijn en die een veel hogere snelheid hebben dan ik met m'n adsl. Maar er zijn ook zat kabelaars die minder snelheid hebben dan de adsl-ers. Dus ik sluit me aan bij de anderen: niets veranderen als je tevreden bent.
Micheline (URL) - 05 januari 2004 - 20:20

Even iets geheel anders maar hoe kan dat? Datum boven post (maandag) 5 januari, in dit venster (maandag) 1 januari. Als persoonlijke gegevens onthouden op ja staat, wordt de url vergeten en mijn naam blijft staan.
Micheline (URL) - 05 januari 2004 - 20:23

wat DJB zegt. Geen usb. en aangezien jou router geschikt is voor ADSL zijn er weinig veranderingen nodig in je netwerktopografie.

maar GEEN USB! En uiteraard Xs4all. (al is het maar om de kwaliteit en dus niet om de prijs)
Majadebij - 05 januari 2004 - 20:28

wat Micheline zegt heb ik ook...
Majadebij - 05 januari 2004 - 20:29

Ook hier een tevreden adsl-klant van xs4all. Kan me niet herinneren ooit inbelproblemen te hebben gehad. Ooit liep de boel door eigen schuld in de soep, maar de helpdeks adviseerde vrolijk en prima.
elisa (URL) - 05 januari 2004 - 21:44

Hoe je het ook wend of keert - het kost te veel voor wat je er voor terug krijgt.

Conclusie: Neem wat je hart je ingeeft.
Sinister () (URL) - 06 januari 2004 - 00:07

Ik ben redelijk tevreden met mijn huidige verbinding (hoewel de snelheid zeer wisselend is). Ik ben minder tevreden met de prijs. Het Wanadoo Premium abonnement is €49,50 voor een snelheid van 1024/128.
Een gemiddeld ADSL-Lite abonnement heeft diezelfde snelheid voor een lagere prijs. Vandaar mijn wens om over te stappen.
Ik wil graag xs4all, maar bij hun Lite-versie is een datalimiet van 5Gb. De Basic-versie is duurder dan mijn huidige abo, dus dat schiet zijn doel wat voorbij.
Vraag is nu: hoe snel haal je die limiet..?
(en aangaande de tijd/cookies: da's een bugje; wordt aan gewerkt)
Puck - 06 januari 2004 - 06:22

Als je kabel werkt, waarom zou je dan overstappen?
Kun je bij Wanadoo niet zien of opvragen hoeveel data je hebt verbruikt? Dan kun je een beetje inschatten hoeveel tijd je met 5Gb kunt.
Ik heb gezien dat ik over het hele vorige jaar zo'n 4 Gb heb verbruikt. Nu genereert mijn website veel minder bezoekers als de jouwe, maar het lijkt me sterk dat jij zo ontzettend veel meer bezoekers hebt dat het je lukt om (omgerekend) 60 Gb per jaar erdoorheen te jagen.
Het lijkt me dus sterk dat je het niet red met die 5Gb per maand.
Succes met je keuze :)
Gien - 06 januari 2004 - 07:51

Oops! Vergeet mijn laatste opmerking maar. Het zit iets complexer in elkaar. Kort en goed komt het erop neer dat ik vorig jaar slechts 1 maand over de 5 gieg ben gegaan. de meeste maanden zat ik tussen de 3 en de 4 gieg.
Maar of je daar nu zoveel wijzer van wordt....
Gien - 06 januari 2004 - 07:57

Mijn site (inclusief webcamplaatje) genereert zo'n 1,7 gb per maand. Nu heb ik iets minder bezoekers dan jij maar de load zit hem niet in de platte tekst maar in de ploatjes. En daar doe jij al zo weinig aan.
majadebij - 06 januari 2004 - 09:52

Dataverkeer is niet mbt de site, maar mbt het internetten. Er is een datalimiet op de ADSL-verbiding; op de hoeveelheid dataverkeer die je als internetter verbruikt.
De vraag over hosting staat hier compleet los van.
Puck - 06 januari 2004 - 09:55

totaal @home met mijn gemiddelde van 380 kB per seconde. Let hierbij op de hoofdletter B. Geen adselboer die dit biedt voor de prijs van €47,50
niemsz (URL) - 06 januari 2004 - 16:17

Het grote voordeel van adsl is dat het aangeboden wordt door echte providers. De kabelboeren vertrouw ik stuk voor stuk niet zo op het technische vlak.

Ik ben heel tevreden met xs4all basic. Maar wie met demon in zee gaat, of bbned, heeft ook een goeie.
lijn (URL) - 06 januari 2004 - 16:24

Om even op je vraag over de datalimiet te reageren: wat doe je zoal met je internetverbinding? als je voornamelijk een beetje surft/emailt/chat en je site bijhoudt dan haal je volgens mij bij lange na niet die 5 Gig. Ga je daarentegen je harde schijf vol plempen met goed bedoelde troep waar je nooit meer wat mee doet (ik spreek uit ervaring (2003 = 180Gig)) dan ga je er dus wel overheen.
En volgens mij is XS niet zo heel erg streng voor wat betreft die datalimiet als je er maar niet structureel overheen gaat.
Enne.. basic is misschien ietsje duurder dan wat je nu hebt maar je krijgt dan wel 2048/320 en een fup.
Richard () - 06 januari 2004 - 23:06

Cistron. Niet de goedkoopste, zeker niet nu BBNed niet over de brug komt met de snelheidsverhoging, maar een goede stabiele verbinding met eng weinig variatie in de up- en downloadsnelheden :-)
Eric (URL) - 07 januari 2004 - 06:17

Nogmaals, Demon is op dit moment de goedkoopste. Eigenlijk zelfs zo goedkoop dat ze nauwelijks winst maken.

De ADSL providers die nu als paddestoelen uit de grond schieten zijn meestal of via mxstream, of via bbned. Mxstream biedt (tot nu toe) lagere snelheden, en is duurder.

Als je xs4all neemt, betaal je een deel aan mxstream en een deel aan xs4all. Bij demon (bbned) zit dat in ene.

Aansluittijd van demon is 5 weken. En demon is, net als xs4all, best wel een oude bekende onder de internetproviders. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnet. Bij demon kun je dus betere kwaliteit verwachten. Een knappe newsserver bijvoorbeeld.

Ik zou lekker voor demon gaan. Altijd een ethernetmodem nemen (zijn ook stabieler enzo).
Rolandow (URL) - 07 januari 2004 - 12:59

Ik ben, na veel gedonder met Sonera, Tiscali en Chello, al meer dan anderhalf jaar enorm in mijn nopjes met Demon/BabyXL ADSL. Geen gezanik met KPN en een zeer stabiele verbinding (waar ik met 24/7 gebruik nogal kritisch mee ben). Het is die 45 Euro p.m. meer dan waard.
Cranium (URL) - 07 januari 2004 - 14:31

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.