Terug naar huis « Beroepsethiek   » Ongelegen

zaterdag 17 januari 2004 - 06:49
Prinses op de erwt polyether staafjes

Ik weet eigenlijk niet hoe het ging toen ik klein was. Misschien heb ik gewoon altijd hetzelfde kussen gehad, is het kussen in de loop der jaren langzaam ingezakt en platgestampt en ben ik meegegroeid. Meegedaald.
Feit is in elk geval dat ik een jaar of vijf geleden merkte dat ik absoluut niet op een gewoon kussen kon slapen. Te dik. Ik kreeg pijn in mijn nek, of ik schoof halverwege de nacht het hele ding opzij en werd wakker met nek- èn hoofdpijn (helemaal geen kussen is weer tè plat).

Maar het einde van mijn kussen naderde met rasse schreden - hij was vermoedelijk (mijn vader en zijn eeuwige 'die is nog van Thuis...' aangaande allerhande huishoudelijke artikelen kennende) een jaar of dertig oud, dus het mocht ook - en ik had geen vervanging.

Mijn ouders hadden twee gloednieuwe kussens over. Mijn moeder had ze gekocht, voor mijn vader, omdat ze zich zorgen maakte om zijn rug, maar vreemd genoeg waren zijn klachten acuut over toen het tot hem doordrong dat zijn eigen 'Die zijn nog van Thuis...'-kussens het veld moesten ruimen voor deze vieze heldere jonkjes.
Dus kreeg ik ze.
Grote dikke dingen, waarop al mijn bezoek jaloers is. En die ik nooit gebruik.

Ik zocht mijn toevlucht bij een stoelkussentje: 50x50cm, ongeveer 3cm plat. En geen pluizigheid te bekennen: feitelijk gewoon een verhoging op mijn matras. Perfect, precies wat ik moest hebben! Ik maakte er drie eigen kleine sloopjes voor.
En aldus sliep ik de afgelopen twee jaar op een minikussentje.

Niettemin.
Het zat me niet lekker; 'het hoorde niet', en wat niet hoort bevalt me niet. Ik moest iets normalers hebben, gewoon normaal doen, en niet dat kleine petieterige onvolwassene. Volwassenheid is all about conformeren, dus niet al dat gezeik: ik moest maar wennen. In mijn hoofd bereidde ik mezelf langzaam voor op de hel van groot en donzig en nekklachten.

Tot ik een maand of wat geleden toevallig door de Wehkampgids bladerde en mijn oog bleef haken op dittum.
Groot maar plat. Hypoallergeen en te wassen op zestig graden. Inclusief geborduurde beertjes en een label: "mijn eerste kussen" (naam...., adres...., woonplaats....). Een kinderkussen, merk Prinses.
Kinderhoofdjes op mijn weg naar volwassenheid: hoe ironisch.

Ik heb het besteld en er een paar weken naar gekeken. Tussendoor een keer geretourneerd en opnieuw besteld. Een mens moet geen overhaaste beslissingen nemen.
Vannacht heb ik er dan eindelijk voor het eerst op geslapen en ik moet zeggen: ik ben het totaal ontwend, zoveel kussen. Over de hele oppervlakte van mijn hoofdeind: kussen. Overal waar ik lig en draai: kussen. Overal zacht en pluis en vering. Een beetje vreemd. En eigenlijk helemaal niet lekker. Zelfs wat te dik naar mijn smaak.
Zou het nog wennen..?


Kweenie... bij mij ligt het 'vormhoudend-gel-wonder-kussen' (van visco elastic memory foam) in de hoek van de slaapkamer. En het blijft gewoon staan! Dat wel.
cockie (URL) - 17 januari 2004 - 08:52

Wat zou je zeggen van een goede sportwinkel waar ze kleine, donsgevulde kampeerkussentjes verkopen van ongeveer 30 x 30 cm? Ideaal. Kan ook nog mee uit logeren.
elisa (URL) - 17 januari 2004 - 08:59

gemiddelde beddenwinkel heeft kussens met rits en vulling waar je gewoon net zoveel vulling in cq uit kunt doen als je zelf lekker vindt. En wasbaar.
Daan (URL) - 17 januari 2004 - 13:02

Recht uit het hart dit stukje.
Ik ben nu al 4 weken bezig te wennen aan een plat ding van de Ikea, terwijl mijn oude, vertrouwde, gezellige kapokken kussen ( bestaan die nog) in een vuilniszak in een hoek staat.....Ik kan 'm maar niet weggooien. Ik denk iedere avond weer dat ik in een vreemd hotel slaap. Ik denk niet dat het went.
sas - 17 januari 2004 - 14:07

Ik ben ook al zo'n kussenpietlut. Het mijne moet ook plat, vooral omdat ik meestal op mijn buik slaap, het hoofd zijwaarts gedraaid. En sla je dan zo'n diep kussen hebt kun je niet meer ademen, je mond en neus verzinken in kussen. Na een bedverschoning moet ik mijn kussen ook altijd een kwartier platslaan. En waag het niet het op te schudden!
Edwinek (URL) - 17 januari 2004 - 20:38

"Toen Jacob van Bersabe was afgereisd en naar Charan trok, kwam hij op een plaats, waar hij wilde overnachten, omdat de zon reeds was ondergegaan. Hij legde dus een van de stenen, die daar lagen, bij wijze van kussen onder zijn hoofd, en begaf zich ter ruste op die plaats."
Sinds een jaar of vijf heb ik een kussen dat in China gemaakt is. Deze is gevuld met de dopjes van de één of andere plant. Hij blijft goed in de vorm waar ik hem in druk, zodat mijn hoofd 's ochtends niet veel lager ligt als toen ik slapen ging. A joy!
Pieke (URL) - 18 januari 2004 - 00:19

Ik had een perfect kussen. 'Vormvast', kon in de kookwas (handig voor epilepticus die nog weleens op een bebloed kussen wakker wordt en het gekraak van waterdichte slopen háát).
Het vormvaste kussen is na twee jaar veranderd in een deels plat, deels hobbelig geheel. Het nieuwe kussen is een beetje te laag, opgepropt een beetje te hoog. Dus ik slaap met kussentjes half onder het kussen gepropt, met als bijkomend voordeel dat de opbollende zijkanten een hoop geluid wegfilteren. Grootste nadeel is dat een van de katten vastbesloten is om op een van die kleine kussentjes te slapen.
Hippo (URL) - 18 januari 2004 - 21:52

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.