Terug naar huis « Misdaad Loont   » In spin, de bocht gaa…

woensdag 16 juni 2004 - 05:51
Barrière

Geachte kattenbezitters,

kunt u mij wellicht informeren over het type vloerbedekking dat u heeft, en over welk type u het meest katbestendig acht?

En, oh ja, klein detail: heeft u tips voor mensen die bang zijn voor elk levend wezen dat een andere taal spreekt? Is harde confrontatie de beste weg? Per direct een Deen, een Rus, een Mexicaan, een Thai, een hond, een konijn en een paard in huis nemen? Of moet men zich maar gewoon neerleggen bij deze handicap, en aanschaf van buitenlanders of huisdieren voor het leven als onmogelijkheid beschouwen?

Oh, en, tot slot: hoe duur is het bezit van een kat eigenlijk per maand?


Ik begrijp je barrière, maar heb zelf ervaren dat het allemaal erg meevalt.
1. Type vloerbedekking : plavuizen of laminaat is erg handig, maar niet noodzakelijk tenzij je een kat met boulimia hebt.
2. Elk raar mens dat bang is voor een harig wezen, gaat per direct om wanneer het een superklein, jong harig wezentje betreft. Zoniet, dan is een aparte kamer niet onmisbaar.
3. Mijn katten zijn niet duur : blikjes van Euroshopper (0,19 eurocent), droogvoer (ong. 4 euro p/m), kattenbakkorrels (zak 2,50 Bij DIRK, doe je ong. 2 weken mee als je het handig aanpakt).
Eenmalige aanschaf kattenbak (5,95 in de aanbieding bij een tuincentrum), kattenkooitje (idem), misschien nog een krabpaaltje (10 euro).
Inentingen, sterilisaties c.q. castraties : eenmalig of evt. 1x per jaar (de inentingen dan) 30 euro per kat.

Het geld weegt niet op tegen de liefde die je ervoor terugkrijgt...
Mandy (URL) - 16 juni 2004 - 07:58

1. Geen tapijt, in elk geval geen tapijt.
Kruimel (URL) - 16 juni 2004 - 08:41

1) Laminaat, parket, zeil, maar hoe dan ook GEEN tapijt. Of u moet echt geloven in de Quick-and-Brite spotjes...
Niet alleen spugen katten zo af en toe een haarbal uit, er gaat ook maagtechnisch wel eens iets fout, of de verdwaalde keutel die je er zo heerlijk in kan lopen...
2) Voor deze overpeinzing is het echt te vroeg
3) Mijn katten zijn iets duurder door blaasgruis: 17 Euro per 5 kilo zak, gaat 1 a 2 maanden mee. Afhankelijk van de deadwish van de kat in kwestie komen daar nog wat medische kosten bij voor het vallen van het balkon van negen hoog bijvoorbeeld... tot twee keer toe... de kat leeft nog, maar moest gecastreerd worden, daar worden ze rustiger van ;)

O, bij de weg, gelijk doen, een kat kopen. En als u mij niet geloofd, geloof dan Merel of Bob of Luna of ...
DjB - 16 juni 2004 - 09:53

Quick-and-Bright dat is, grmbl...
DjB - 16 juni 2004 - 09:55

Wat betreft katten: Geen vloer die de mogelijkheid tot pluizen toe laat. Das gewoon praktischer, hoewel menig kattenbezitter toch ook een stofje op de vloer heeft en daar geen problemen mee ondervind.

Wat betreft de buitenlanders: gewoon, net als nederlanders behandelen. Je niet laten treiteren door het beeld van de Frans/Duits/Engelse leraar die je verteld dat het nergens op lijkt.

In de echte wereld gaat communiceren ook met handen en voeten. Je moet je begrijpbaar maken, niet verstaanbaar.
Sinister () (URL) - 16 juni 2004 - 10:24

Met drie katten gebruiken we 1 zak foetsie-bak van 12 kilo per week. Kost ongeveer 5 euro per zak.
Ze eten alleen brokjes. Twee van de drie tegen blaasgruis. In de ptakrijk is dit goedkoper dan blikjes kopen die ze halverwege niet meer lusten. Ook met afwas en bewaar zijn kale brokjes veel makkelijker. Nummer drie heeft zich aangepast en eet van een ander merk (Hills) ook alleen brokjes.
Vloerbedekking: toen ik ze kreeg had ik vloerbedekking. Nu vinyl. Veel fijner, ook voor mijzelf. Op de vloerbedekking heb ik eens een glazen fles geu-bodylotion kapot laten vallen. Na jaren zag en rook je het nog. En: met vinyl kun je altijd vloerkleden neerleggen. Al weet ik uit ervaring dat een kat niets zo lekker vind braken dan op textiel.
Haal je een kat uit het asiel, dan kunnen zij adviseren welk karakter het best bij je past. En een beetje asiel geeft de kat drie weken op proef. En proeflogeren is wederzijds, zo ondervond ik met mijn eerste kat. Die wilde terug naar het asiel.
Let je ook op kosten dierenarts? Kosten speeltjes is praktisch niets. Die van mij zijn blij met papieren propjes en kartonnen doos.Schaf verder wel een goede kleidingborstel aan :)
Martine65 () (URL) - 16 juni 2004 - 10:58

In ons vorige huis lag tapijt, dat ging erg goed. Eenmaal per week stofzuigen was voldoende. Nu hebben we laminaat en daar zie je elke haar op liggen. Stofzuigen is nu 2 a 3 keer per week noodzakelijk. Op tapijt hoor je 's nachts geen balletjes/andere speeltjes rollen, op laminaat wel. Maar laminaat is wel veel beter schoon te houden.

Onze kat kost per maand (eten/kattenbakkorrels/speeltjes) ongeveer 7,50 euro denk ik. Per jaar komt daar voor vaccinatie nog zo'n 30 euro bij. Bij elkaar is dat dus 10 euro per maand.

Maar wat je er voor terugkrijgt is inderdaad onbetaalbaar.
Noviomagum (URL) - 16 juni 2004 - 11:01

Ik heb laminaat. Dan zie je wel alle haarpluizen voorbijdrijven maar dat is zo verholpen met zo'n vloerwisser, in de tijd dat de koffie doorloopt. Nadeel voor Dikke Poes is dat sport en spel heel veel glijpartijen met zich meebrengt. Het sisal kleed in het midden van de kamer gebruikt hij dan ook als uitvalsbasis, dan kan hij in ieder geval moeiteloos accelereren. Remmen blijft lastig. Ook lekker rekken gebeurt op de sisalmat, en licht nagelscherpen.
Alle menschen zijn eng, wat voor taal ze ook spreken. Rustig ademen en bedenken dat ze het meestal niet zo slecht bedoelen helpt, meestal.
Balko (URL) - 16 juni 2004 - 11:11

Ik kan je IAMS droogvoer aanraden; daar heeft een kat volledig genoeg aan (dus geen blikvoer erbij). Het is niet supergoedkoop, maar als je het in grootverpakking aanschaft is het prima te doen. (Nu voor twee kittens ongeveer 4 euro de kitten de maand). Voordeel van het spul is dat ze door het droogvoer vele malen minder stinken op kattenbakvlak en dat je dat gore spul niet hoeft aan te raken :-)

Voor kattenbakgrit is het handig dat klontervormend spul aan te schaffen; kun je de hoopjes en drupjes er telkens uithalen, en dan doe je veel langer met een vulling.

Ga je er 1 of 2 nemen?
bart (URL) - 16 juni 2004 - 11:22

Overigens, hou vooral ook rekening met dierenartskosten. (Diezelfde twee kittens krijgen 1 inenting, en vlooienspul en een general check. 107 fokking euro, klaboem. Daar kun je een hoop voer voor kopen)

Als je je kat jong krijgt komen er het eerste jaar ofzo dus veel medische kosten bij. (wormenkuur, inenting, sterilisatie/castratie)
bart (URL) - 16 juni 2004 - 11:25

allemaal wijze raad, niets meer aan toe te voegen.
Oja: houd er wel rekening mee dat als je met vakantie wil dat een kattenpension al snel 8 a 9 euro per dag kost. Maar mijn ouders hebben onze kat als kleinkind geadopteerd. Da's nog veel beter :-D
kuikentje () (URL) - 16 juni 2004 - 12:08

Met drie katten is een tegelvloer ideaaaaaal, je gaat je na een dag zo ergeren aan de pluizenbollen haar dat je wel gaat stofzuigen. Vloerbedekking met een kat is goor; gaan er mensen op je vloer zitten en staan ze vervolgens op met de kleur van je kat op hun achterwerk (wel leuk als het mensen zijn die katten haten!)
Tevens raad ik je aan geen blikvoer te geven, onze dierenarts vertelde dat het niet nodig is + het is goed voor hun tanden. Hoe goedkoper de droge brokken hoe lekkerder ze het vinden. Bij ons doen de drie poezenmeisje ongeveer anderhalve week met zo'n grote zak (1500 gr). Blikvoer stinkt en in de zomer eten ze er drie happen van. Geef ze eens ongelijk...
Laatste tip: als het mogelijk is moet je de katten zo snel mogelijk leren buiten hun behoefte te doen (niet in je eigen tuin) Als tussenweg zet je de kattenbak buiten. Het stinkt zo.....
pien - 16 juni 2004 - 12:11

ooh ik wil ook ik wil ook !!!
Corrin () (URL) - 16 juni 2004 - 12:30

Hout!
Ruben (URL) - 16 juni 2004 - 13:00

Wat kost het? Stel je raakt spontaan zwanger, dan reken je toch ook niet uit of de kosten van abortus afwegen tegen de kosten van levensonderhoud?

Waarmee ik wil zeggen: je wil een kat of je wil geen kat. Toch?

PS. De liefste en aanhankelijkste (lees: aaibaarste) kat/poes is de gecastreerde kater. Maar: voor castratie is het niets, en poezen zijn sowieso niet lief. Dan weet je dat.
Michiel Heijmans (URL) - 16 juni 2004 - 13:33

Niet dat het een wijze raad is, maar onze Pluis, binnen-buitenkat, leeft zo'n 19 jaar na de laatste vaccinaties nog steeds (is nu 21), zonder ooit noemenswaardig ziek te zijn geweest (behalve wat nierprobleempjes in het afgelopen jaar). HEt eten wordt de laatste tijd steeds duurder, omdat ze na een keer proeven steeds weer iets nieuws wil. Ach ja, ze is een oud beesje...
Sabine - 16 juni 2004 - 15:08

Het is echt heel leuk om een kat in huis te hebben en het is nog veel leuker om er twee te hebben. Onze katten (gecastreerde heer en gesteriliseerde dame) hebben een duidelijk waarneembare invloed op mijn geestelijk welzijn.
Iris - 16 juni 2004 - 15:12

Doe het niet.
Rob - 16 juni 2004 - 16:03

Ik snap het allemaal wel. De liefde van mens voor dier en in dit geval voor kat.

Ik heb 'm niet, met name omdat ik allergisch ben.

Weet je zeker dat je dat niet bent?

Luister dan naar alle bovenstaande kattenliefhebbers.
jnnk (URL) - 16 juni 2004 - 16:27

Als je er meer dan eentje neemt kan je overwegen om liever voor zeil dan voor hout te kiezen omdat ze met spelen heel makkelijk uitglijden op een houten vloer en daarbij van alles kunnen verrekken. Het is wel zo dat je dan niet moet verwachten dat je zeil tien jaar mooi blijft, na een paar maanden zie je overal putjes erin zitten, vooral als de zon erop schijnt. Een ander voordeel is dat het het makkelijkste schoon te houden is en dat zeil ook niet zo duur in aanschaf hoeft te zijn

Tip: als je zeil neemt, bewaar de afvalstukken dan goed (opgerold), je kan ze later gebruiken om kapotte stukjes in je vloer mee te repareren!!! Nieuw zeil erop leggen, uitsnijden en je hebt een perfecte pasvorm!
Myrte () (URL) - 16 juni 2004 - 16:33

@Michiel: zelden zo'n vreemde vergelijking gelezen, die bovendien op geen enkele manier steek houdt.
Een kat 'dient zich niet aan'. Daar kies je bewust voor, en in die keuze heb je een zekere verantwoordelijkheid tegenover zowel het dier als jezelf. Zoals je dat ook hebt bij 'de aanschaf' (ahum) van een kind.
Als jij van te voren weet dat je niet genoeg geld hebt om je kind eten te geven zorg je er als vrouw voor dat je niet zwanger wordt. Je wilt een dier of een kind, of je wilt het niet. En vervolgens ga je kijken in hoeverre de vervulling van die wens haalbaar is.

@Rob: waarom niet?

@jnnk: zodra de aanschaf van een kat im Frage komt ga ik allereerst naar de huisarts voor een allergietest. Mijn vader is zo allergisch als wat; ik weet niet of dat erfelijk is, maar ik ben niet van plan het risico te nemen..

@all: hartelijk dank!
Puck (URL) - 16 juni 2004 - 16:40

begin met vissen en ga steeds een stapje verder voor je het weet ben je helemaal huisdierproof!
Esmee (URL) - 16 juni 2004 - 20:00

Hee, dat zie ik nu pas: er staat 'per dirct'.
Sabine - 16 juni 2004 - 20:54

Hatsjoe, ik begin al te niezen bij het lezen van al dit kattengedoe!
kaatje () - 16 juni 2004 - 20:55

ik nu zeil, hiervoopr laminaat maar daarvoor gewoon vloerbedekking, van die goedkope kwantum zooi (geen hoogpolig), dat ging best. verharen doen ze toch wel, vloerbedekking of niet. er wat duur zijn betreft: ik kan mijn drie beestjes nog betalen, dat moet toch wat zeggen ;-) (ze eten wel enkel droogvoer met 1x pw blik)
tylani (URL) - 16 juni 2004 - 21:17

Kun je niet ergens oefenkatten regelen? Oppassen in de vakantie van de baasjes in kwestie? Levert dankbare baasjes op, dankbare katten en jij kunt wennen aan die vreemde taal zonder dat je je huis hoeft te verbouwen. Werkte bij mij ook perfect na een huisdierloze opvoeding waarin drie guppen het hoogst haalbare onderhandelingsresultaat bij mn ouders was.
mig - 16 juni 2004 - 22:29

Sjemig, ik weet niet zo goed of ik iets zinnigs toevoeg, maar:

Mijn allerliefste schattenbeesten doe ik voor geen goud meer kwijt, maar ze kosten me minder.

Op aanraden van de dierenarts koop ik relatief dure brokjes (20 euro per 5 kilo, doe ik minstens een maand of anderhalf over). Ze hebben er genoeg aan, krijgen geen vlees (oke, af en toe). Verder koop ik kattengrit wat ik wel heel duur vind want de beestjes maken m heel snel vies! ;-) Dat kost zo'n 5 euro per week.

Ronja en Maus kostten ontzettend veel de eerste maanden, omdat ik ze ziek had gekregen. Plus inentingen, plus sterilisatie (inderdaad zsm doen! 6 maanden). Een kat uit het asiel is ook goed en vaak al wat ouder.

En verder: wat mig zegt. Een leenkat, een oefenkat, heeft bij mij ook erg gewerkt. En ik heb laminaat = prima (zou alleen vaker moeten stofzuigen).
Merel (URL) - 17 juni 2004 - 08:52

Kijk even op http://www.uithuis.nl

Ga naar 'handig' en dan 'huisdieren'.

:-)
Judith - 17 juni 2004 - 12:20

Asfalt lijkt me wel een handige vloerbedekking voor katten.
Verbal Jam (URL) - 17 juni 2004 - 13:17

De winkel waar je een knappe Neanderthaler, Let, Turk en/of Biaffraan kan aanschaffen is bij ons in de stad toevallig net deze week failliet gegaan.
Schaf (of krijg) gewoon een lief poesje aan van 6 weken (natuurlijk niet bij het asiel vandaan want dat worden van die valse krengen: van gevangenschap is nog nooit iemand beter geworden; hoewel Dutroux van mij moet blijven zitten), maak hem wegwijs in het huis van de buren (waar de buurkat woont) wanneer je daar op moet passen, wijs haar in het bijzonder de kast met kattevoer aan, stuur haar vervolgens op een cursus blikopen en leer haar tenslotte aan altijd in de tuin van de buren te poepen (eerst zelf voordoen natuurlijk) en. Het eerste jaar laten inenten kan, daarna moet het best sterk genoeg zijn en bestand zijn tegen niesziekte vooral wanneer je haar bij nacht en ontij naar buiten stuurt (thuis wordt niet gepoept. En anders schaf je gewoon weer een andere aan.
Gewoon hout en marmoleum: en laat haar nooit in je slaapkamer slapen (poep of pies op je dekbed is niet zo geweldig, neem dat van mij aan).
fjodor - 18 juni 2004 - 09:00

ik zou dolgraag een kat willen er is 1 groot probleem mijn man is allergisch
voor katten. Nu heb ik gelezen dat je voor een devon rex minder allers kunt zijn, dus wij zouden dit graag uitproberen, is er in nederland een instantie waar je een kat op proef kunt nemen. ik zou het namelijk heel erg vinden als wij een kat aanschaffen, hem of haar naar een paar maanden weer moeten weg doen omdat mijn man er niet tegen kan.
kattenliefhebber () - 27 maart 2005 - 12:47

hallo,

wij willen graag voor de rust van onze ene kat er een kleintje bijnemen zodat onze andere kat een speelkameraadje heeft. we vragenons alleen af of we dan nog en kattenbak erbij moeten nemen, wat is jullie ervaring met drie katten??
talitha () - 19 augustus 2007 - 15:00

Ik zou laminaat of tegels nemen. Geen vloerbedekking, daar gaat al dat kattenhaar inzitten en het gaat stinken. Laminaat of tegels is veel hygienischer. Even een soppie erover en je ruikt niet eens dat er beesten in huis zijn. je ziet bij laminaat en tegels wel alle haarpluizen. Kun je nagaan als je vloerbedekking neemt zit dat daarin en je ziet het niet eens! Laminaat is ook erg grappig als de kat gaat spelen op zo'n grote glijbaan waar hij telkens uitglijdt...
Ron - 22 oktober 2007 - 14:54

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.