Terug naar huis « Vragen   » Ongevraagd

vrijdag 01 oktober 2004 - 17:19
Shaken

Geheel vergeten, geheel verdrongen: het langverwachte onderzoek bij de optometrist van gisteren.
Weken keek ik ernaar uit, weken verwachte ik een dag des oordeels, een dag van openheid en inzichten. Eindelijk zou ik weten waardoor mijn zicht blijft afnemen, ondanks het stoppen met mijn medicatie, de vermeende oorzaak. Ik zou naar een Professional gaan, een Specialist, en na diepgravend onderzoek zouden alle geheimen ontsluierd worden.

Mooi niet.
Wat een anti-climax.
Andere dame, zelfde testjes, en ze zouden bellen over eventuele volgende te nemen stappen.
Stommerds. Ga maar weg, allemaal! Daar had ik me nou zo op verheugd! Krijg ik weer gewoon letters die ik niet zie, kleurtjes en streepjes en lichtjes!

Vanmiddag hebben ze gebeld. Mijn moeder nam aan, noteerde de te nemen stap:

Klinische Neurofysiologie. 22 Oktober, 8.15.

Kan iemand me uitleggen wat die gaan doen, zonder me de stuipen op het lijf te jagen..?
Dit klinkt niet bekend en veilig. Dit klinkt obscuur en eng en groots, en ik heb nu hele nare beelden van pincetjes en mesjes en biopsieën..


Klinische neurofysiologie (KNF) is een deelspecialisme van de neurologie waarin met behulp van ge-avanceerde apparatuur informatie wordt verkregen over de functie van het zenuwstelsel, het spierstelsel en de zintuigorganen, alsmede van de bloedvoorziening van de hersenen. Klinisch neurofysiologen zijn neurologen die zich voltijds met dat vakgebied bezig houden. Zij worden daarbij ter zijde gestaan door KNF laboranten die daartoe een 3-jarige opleiding op HBO-niveau hebben gevolgd. De laboranten verrichten een deel van de onderzoeken zelfstandig en assisteren de artsen van de afdeling KNF bij diverse andere onderzoeken. Alle onderzoeken worden door de klinisch neurofysiologen zelf beoordeeld.

De meest voorkomende onderzoeken van de KNF-afdeling van het azM zijn:

* elektromyografie (EMG: spier- en zenuwonderzoek),
* elektro-encefalografie (EEG: meting van elektrische activiteit van de hersenen oa. bij epilepsie),
* evoked potentials (EP: hersenactiviteit als antwoord op diverse zintuigprikkels met name visuele, auditieve en somatosensibele),
* duplex (onderzoek met ultrageluid van de bloedvoorziening van de hersenen),
* ambulante polysomnografie (slaaponderzoek met draagbare registratie-apparatuur),
* functie-onderzoek van het netvlies van het oog (ERG: retinografie en EOG: oculografie) en
* onderzoek van het autonome zenuwstelsel.

De onderzoeken worden zowel bij poliklinische als bij klinische patienten verricht. Wanneer dat medisch noodzakelijk is vinden de registraties ook buiten de eigen afdeling plaats. Dat is met name het geval wanneer bij operatieve ingrepen de functie van het zenuwstelsel moet worden bewaakt (neuromonitoring), wanneer patienten zijn opgenomen op een intensive care afdeling of op de couveuze-afdeling of wanneer patienten zijn opgenomen op een verpleegafdeling en te ziek zijn om naar de KNF-afdeling toe te komen.
azm (URL) - 01 oktober 2004 - 17:47

Ok.. not helping.. niet geruststellend..
Puck (URL) - 01 oktober 2004 - 18:12

Ze gaan je netvlies onderzoeken of een EEG-achtig ding doen; alles zonder messen en bloed.
pom - 01 oktober 2004 - 18:52

Wat ik ervan gehoord heb is, dat ze sensortjes op je hoofd plakken om de hersenaktiviteit te meten. In jouw geval zullen ze daarbij waarschijnlijk wat licht in je ogen schijnen. Zal best te doen zijn.
henk (URL) - 01 oktober 2004 - 21:06

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.