Terug naar huis « Vliegen, klap   » Kriebels

vrijdag 30 maart 2007 - 14:52
Anamnese van een levengeschiedenis - Deel I

1. Hoe verliep de zwangerschap bij moeder? Deden er zich ziekten voor of moest ze het bed houden?

Voor mijn geboorte heette ik Dahkje.
DAHK: Denk Aan Het Kind. Op die manier herinnerde mijn moeder zichzelf aan het feit dat ze zich rustig moest houden, niet mocht roken.

De zwangerschap verliep, voor zover mij bekend, zonder problemen. Mijn moeder was nauwelijks misselijk, alleen bepaalde geuren kon ze niet verdragen. Ze miste het roken erg, en het feit dat ze niet meer kon ‘klotsen’. Mijn moeder heeft de onhebbelijke gewoonte om, door haar buikspieren aan te trekken, haar darmen op en neer te schudden. Het maakt een hels kabaal en maakt plaatsvervangend onpasselijk.
Toen ze in verwachting was zat ik ‘in de weg’ en was dit klotsen niet meer mogelijk.

Halverwege de zwangerschap wisselde mijn moeder van baan.
De tweede helft van de zwangerschap werkte ze in een ruimte met twee dames die non-stop praatten, waarvan zij praktisch gek werd. Zij denkt dat dat de reden is waarom ik regelmatig stemmen in mijn hoofd hoor, langskabbelende onsamenhangende gesprekken vóór het slapen gaan; ik denk van niet. Dat gebabbel in mijn hoofd is meertalig, ‘heel toevallig’ vaak in de laatst op televisie gehoorde taal – het lijkt mij eerder een verwerking van alles wat ik gedurende de dag aan gesprekken ben tegengekomen dan een prenataal opgelopen posttraumatische stressstoornis.

Toen ik mijn vader vroeg hoe de zwangerschap voor hem verliep was zijn antwoord: ‘er waren een paar angstige momenten, maar verder verliep het voorspoedig’.
Die angstige momenten waren vermoedelijk twee incidenten die reden waren om voor mijn leven en welzijn te vrezen: eind april had mijn moeder hevige buikgriep, eind mei struikelde ze over een postzak. Ook in de twee gebeurtenissen ziet zij de oorsprong van een groot aantal van mijn huidige problemen. Ook dit wordt door mij ontkend.

De zwangerschap wordt door mijn moeder als een overweldigende tijd beschreven. Behalve dat ze van baan wisselde, studeerde ze voor colloquia docta Duits en Geschiedenis. Bovendien was ze bezig met een vertaling van een boek over kunstgeschiedenis.
Begin juli, drie weken voor haar zwangerschapsverlof, kreeg ze van de vroedvrouw de waarschuwing: of kalm aan doen, of direct naar het ziekenhuis. Zover hoefde het gelukkig niet te komen.

Alles bij elkaar: een doodnormale eerste zwangerschap zonder complicaties.
Sprak de hartvochtige, weinig sympathiserende bruut.


Poeh, ik vind dat nogal een vraag zeg. Soms ben je niet in de omstandigheid dat je dat aan je moeder kunt vragen en/of ze dat heeft opgeschreven.
Eveline (URL) - 01 april 2007 - 17:11

Inderdaad fijn dat je erover kan vragen. Soms kan dat niet.
karin (URL) - 02 april 2007 - 11:52

Ik geloof wel dat je gelijk hebt: "een doodnormale eerste zwangerschap zonder complicaties".
Iedere zwangerschap is overweldigend, iedere zwangerschap geeft eigen zorgen, angsten en aanpassingen. Kijk, vroege weeën met bijbehorende trammelant of een verslaafde moeder, dat soort dingen, dát zijn complicaties.
Ik wacht het vervolg rustig af.
kaatje - 02 april 2007 - 20:30

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.