Uw emailadres heb ik van de website van Lundbeck BV. Bij de maillink staat aangegeven dat ik bij u terecht kan met vragen over het middel Cipramil.
Ik schrijf u met een aantal vragen over de inname van Cipramil druppels.
De vragen hebben betrekking op de volgende alinea uit de bijsluiter:
Hoe moet u Cipramil innemen ?
Neem Cipramil steeds op dezelfde tijd in.
Cipramil kan al dan niet met voedsel worden ingenomen. De druppelvloeistof kunt u innemen gemengd met water, sinaasappelsap of appelsap. Neem de druppelvloeistof niet in met melk of thee.
Deze alinea spreekt veelal over ‘kunnen’, niet over ‘moeten’. Dit geeft nogal wat ruimte voor interpretatie en twijfel, en is in die zin enigszins onduidelijk.
Ik zou graag willen weten:
Zijn water, sinaasappelsap en appelsap slechts voorbeelden, en is het evengoed mogelijk het middel in te nemen met, ik noem maar wat, limonade of tomatensap?
Moeten de druppels worden opgelost, of is het ook mogelijk om de druppels op voedsel te druppelen, bijvoorbeeld op een lepel appelmoes, of op een boterham met jam?
In de uitdraai van de apotheek staat ook dat Cipramil niet mag worden ingenomen met een warme vloeistof. Dit staat evenwel niet in uw bijsluiter. Welke richtlijn moet ik volgen?
De druppelvloeistof mag niet worden ingenomen met melk. Geldt dit ook voor melkbevattende vloeistoffen, zoals bijvoorbeeld chocolademelk of vla, of alleen voor pure melk?
De druppelvloeistof mag niet ingenomen worden met melk of thee. Wordt hiermee bedoeld dat het niet mag worden opgelost in melk of thee, of dat melk of thee überhaupt niet gelijktijdig of vlak na inname mogen worden gebruikt? Als men de druppels inneemt met water, mag men dan bijvoorbeeld direct daarna een kop thee of beker melk drinken?
Ook zou ik een vraag willen stellen met betrekking tot de volgende alinea, eveneens uit de bijsluiter:
Hoe vaak moet u Cipramil innemen ?
Cipramil kan eenmaal daags worden ingenomen.
Wederom het verwarrende gebruik van het woord ‘kunnen’.
‘Kan’ Cipramil ook tweemaal daags worden ingenomen? Bijvoorbeeld 4 druppels ’s ochtends en 4 druppels ’s avonds?
Ik hoop op een reactie van uw kant.
Met vriendelijke groet,
Puck
Cipramil®, uiteraard. Maar ik mail in plain text, en plain text doet niet aan trademark-symbolen.
Pas na het verzenden bedenk ik me: Die thee, die had ik eigenlijk ook wel onderbouwd en gespecificeerd willen hebben. Waarom thee, wat is het aan thee dat verboden is? Is het de theïne, het looizuur, is het het warme ervan? M.a.w.: mag het wel witte of groee thee zijn, of kruidenthee, of icetea zijn?
Ik weet eigenlijk niet zo goed of het me werkelijk te doen is om antwoord op de vragen, of dat het een niet-zo-erg-verkapte kritiek op hun bijsluiter is. Of dat ik al schrijvende gewoon wat afleiding zoek voor mijn duizeligheid en de tot nog toe hier verzwegen schub. Een combinatie van alles, vermoed ik.
Ik slik zelf citalopramtabletten, en ik heb ook al vaak commentaar gehad op de bijsluiter. Ik snap het natuurlijk wel, maar het rammelt van alle kanten, hihi. Hedwig () - 24 april 2007 - 18:00
Als je 't nou gewoon eenmaal daags in wat water oplost, ben je van alle lastige vragen af. Eveline (URL) - 24 april 2007 - 18:08
Wat vervelend dat je weer een schub hebt! Ik wil ook altijd weten wat er precies bedoeld wordt met wat er geschreven wordt. Het zou fijn zijn als er naast een simpele versie van een bijsluiter, ook een uitgebreidere versie gemaakt werd, met uitleg, zodat je je eigen conclusie over je eigen situatie kan trekken. Eva () - 24 april 2007 - 18:11
ik had je een langere schubloze periode toegewenst... roosje - 24 april 2007 - 21:06
@Eveline: ik heb zo mijn redenen om het liever niet op te lossen.
En los daarvan vind ik het toch wel belangrijk om te weten of ik meteen erna thee mag drinken, en of ik de totale dosis over twee innames mag verdelen.
@Roosje: ik mezelf ook, eigenlijk... Puck (URL) - 25 april 2007 - 06:42
Dosering
Bij de keuze van de dosering dient men rekening te houden met een ongeveer 25% hogere biologische beschikbaarheid van de druppelvloeistof vergeleken met de tablet. Begindosering: 20 mg (of 8 (=16 mg) druppels) eenmaal per dag; effectieve dosis 40 mg (of 16 (=32 mg) druppels) eenmaal per dag, in individuele gevallen kan 20 mg (of 8 (=16 mg) druppels) per dag voldoende zijn; max. 60 mg (of 24 (=48 mg) druppels) per dag. De behandeling voortzetten totdat de patiënt 4-6 maanden volledig symptoomvrij is. Ouderen: aanbevolen dosering 10-20 mg (of 4-8 druppels (= 8-16 mg)) per dag, afhankelijk van de individuele respons verhogen tot max. 40 mg (of 32 (=16 mg) druppels) per dag. Bij leverfunctiestoornissen: begindosering 10 mg (of 4 (=8 mg) druppels) eenmaal per dag, max. 30 mg (of 12 (=24 mg) druppels) per dag.
De druppelvloeistof niet mengen met melk of thee.
En voor de rest maakt het allemaal niet uit. Dat mag je zelf weten. Esther - 25 april 2007 - 08:21
Maar de dosering moet je arts dus beslissen, daar moet je niet mee klooien. Het komt er gewoon op neer dat je het in 1 keer moet nemen en niet moet mengen met melk of thee. Je moet 2 uur wachten voor je melk of een kopje thee neemt (dat is de resorptiesnelheid, dus de snelheid waarmee je maag het opneemt). Hoop dat je er wat mee kan. Esther - 25 april 2007 - 08:23
> Je moet 2 uur wachten voor je melk of een kopje thee neemt
Kijk, en dàt staat dus nergens.
Dus je wilt zeggen dat de afgelopen twee dagen feitelijk voor niets zijn geweest, omdat ik meteen daarna een kop thee heb gedronken?
Mag ik vragen hoe jij dit weet?
En dan niet de geciteerde woorden, die komen uit het farmacotherapeutisch kompas, maar je eigen aanvulling over resorptiesnelheid? Puck - 25 april 2007 - 09:56
Die laatste reactie was dus van mij. Esther - 26 april 2007 - 06:53
Ah, die kwam niet aan. Opnieuw: Ik studeer geneeskunde en begrijp de preparaatteksten in het FTK dus. En daarbij ook de fysiologische achtergrond. Esther - 26 april 2007 - 06:53
En sorry dat ik het in 3 reacties zeg (ik druk iets te snel op de Send knop blijkbaar), maar resorptiesnelheid, halfwaarde tijd, lethale dosis, teratogeniteit etc etc staan ook in het FTK. Esther - 26 april 2007 - 06:56