Terug naar huis « Logmoe (1)   » Glazenwasser

maandag 23 september 2002 - 17:57
Logmoe (2)

Goed, ik druk mij weer eens onduidelijk uit. Of u leest niet goed. Of u gaat in uw eigen interpretatie af op die van anderen (tip in geval van het laatste: schrijf in het algemeen eerst uw eigen reactie en lees dan pas die van uw voorgangers).

Wat ik in het voorgaande stukje wilde zeggen is dus dat ik niet logmoe ben.
Zullen we even begrijpend lezen doen?

Er zijn vijf alinea's.
De eerste twee horen bij elkaar; ze zijn bedoeld als inleidend voorbeeld. De eerste van die twee gaat over mijn moeder en hoe ze vragen aan mij stelde, en hoe ik die vragen afwimpelde met smoesjes. Dat dit smoesjes waren blijkt uit de tweede alinea, die tegengesteld is aan de eerste; in deze tweede alinea wordt de waarheid achter mijn afwimpelen onhuld, namelijk: faalangst.

Dan komt het tweede deel, alinea drie en vier. Dit tweede deel wordt vergeleken met het eerste deel, namelijk: de logsituatie is vergelijkbaar met de eerder beschreven wiskundesituatie. In eerste instantie (alinea drie) lijk ik logmoe, máár! bij nadere beschouwing en zelfanalyse blijkt (alinea vier) dat we hier helemaal niet met een logmoeheid te maken te hebben. Integendeel: de wil is er wel, maar de mogelijkheid niet. Concentratie ontbreekt, door omstandigheden die hier niet vermeld hoeven en zullen worden.

Omdat ik de onmogelijkheid tot loglezen en -schrijven een uitermate vernederende bekentenis vind, zowel naar mezelf als naar anderen toe haal ik deze woorden tenslotte weer onderuit in de laatste alinea. Ironie, sarcasme, noem het hoe u wil.

Ik was niet logmoe. Maar ik begin het op deze manier wel te worden.


Vermoedelijk zou men het nog niet begrijpen indien u een uitgebreide serie plaatjes toegevoegd zou hebben. Ik stel het vaker: De mensheid heeft leren lezen en schrijven, de domheid is gebleven.
stoethaspel - 23 september 2002 - 18:15

Maar mijn advies blijft gewoon staan... die is namelijk onafhankelijk van welke moeheid dan ook....

Overigens zou ik van voorgaande post niet logmoe worden, maar reactiemoe...
Suffie () (URL) - 23 september 2002 - 19:24

Ik val er nu pas in want lees ook steeds selectiever. Faalangst is mogelijk omdat je een 'status' hebt op te houden (die je trouwens nix zou moeten kunnen schelen - maar da's dan wéér iets anders).
Wat ook kan - vraag ik mezelf tenminste wel eens af - is of de verveling op zeker moment niet toeslaat. Je hebt de namen leren kennen, de logs, de mensen plus hun woorden en het blijft onveranderlijk bij het oude, iets waar Zidouta al op wees (en helaas ook op afknapte).
Ben jij een tiep dat tegen sleur kan?
elisa (URL) - 23 september 2002 - 20:36

oei, Puck, pas op! Je lezer aangeven dat ze niet lézen wordt niet in dank afgenomen... Leerde ik ooit - humpf - :-)
Maar gelijk heb je!
Marti (URL) - 23 september 2002 - 22:36

Ze zeggen dat de gemiddelde televisiekijker een intelligentie heeft van een vierjarige, dus misschien moeten we daar bij de loglezers ook van uitgaan, blijkens de reacties op jouw voorlaatste stukje en reacties op ontelbare andere stukjes, van jou, van mij en van heel veel anderen.
Micheline (URL) - 23 september 2002 - 22:36

klagen over het lezerspubliek is een verschijnsel dat bij alle schrijvers, journalisten, etc voorkomt. 'Ze begrijpen me niet.....ze zijn te dom....', is een veel gebruikt zinnetje. Het is iets waar je je overheen kunt zetten met enerzijds een gezonde dosis cynisme en anderzijds de gedachte om ten allen tijde je publiek te willen opvoeden, ook al is dat tegen beter weten in. Als je dat laatste niet (meer) hebt moet je even een break nemen.
Lieuwe () - 23 september 2002 - 23:27

hmmm...en toch ben ik het er niet mee eens dat dat de enige interpretatie zou zijn. alinea vier en vijf laten ruimte voor de interpretatie dat je er op dit moment geen lol aan zou beleven, zij het om andere redenen dan logmoeheid. Blijkbaar is dat niet wat je bedoelde, en dat is mooi. En gelukkig was mijn advies eenvoudig om te doen waar je zin in hebt. Lekker doorschrijven, dus! En nou jij.... ;-)
Eric (URL) - 24 september 2002 - 00:12

Rost u dat reaktieding er dan af en zeik verders niet zo.
vdW - 24 september 2002 - 01:58

Maar Puck, mijn reactie blijft staan. Of je nu stopt omdat je logmoe bent, of omdat de concentratie ontbreekt, het is een gemis als je op blank gaat.
Chris - 24 september 2002 - 09:01

oooooh, ik wordt hier zo moe van ... Gelijk heb je meid!
Anna - 24 september 2002 - 11:06

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.