Terug naar huis « GewetensvragenKwis (3…   » GewetensvragenKwis (5…

donderdag 06 november 2003 - 11:30
GewetensvragenKwis (4)

Een moordaanslag op de paus....

A) Is een politiek statement
B) Is een uiting van mededogen
C) Is goed voor levenslang
Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk.

A kan alleen als algemeenheid een antwoord zijn. Ikzelf beschouw het niet als persoonlijk statement om een aanslag op de paus te doen, maar als reden voor anderen is het zeer waarschijnlijk, zo niet de enig mogelijke. Een paus vermoord je niet omdat je vrouw met hem naar bed is geweest. Een paus kan je misschien willen vermoorden omdat zijn kledingkeus je niet bevalt, maar dan ben je zelf een beetje de weg kwijt. Daarbij zijn stijlfreaks zelden geneigd tot fysieke agressie (anders dan krabben).

Een uiting van mededogen: absoluut. Maar dan vooral in de cabareteske sfeer; het zal slechts voor flink verwarden daadwerkelijk aanleiding zijn een aanslag op de paus te doen.

En goed voor levenslang.. tsja.
Een moordaanslag is nog geen moord. Afhankelijk van de toestand van de paus nà de aanslag moet een vonnis worden geveld; of dat levenslang is hangt ook af van de staat waarin wordt berecht. Ik ken de regelgeving mbt strafmaat van het Vaticaan niet. In Nederland zal het niet tot levenslang leiden, en ik vind dat zelf ook niet nodig. Levenslang is wat mij betreft voorbehouden aan diepgestoorde criminelen voor wie geen rehabilitatie meer mogelijk is. Een moordaanslag op de Paus zal het gevolg zijn van een religieus/politieke overtuiging; zal (inderdaad) een statement zijn. Zo'n statement krijg je er niet uit met een gevangenisstraf, überhaupt niet, en zeker niet met levenslang. Iemand die moordt op grond van overtuiging heeft al uitgebreid overwogen. En ongetwijfeld ook afgewogen of de daad het gepakt worden en uitzitten van de straf waard zou zijn. Ik zeg niet dat de onderbouwing steekhoudend is; maar de afweging is gemaakt en de straf wordt al verwacht. Zo iemand *is* feitelijk niet te straffen, tenzij met een uiterst verrassende straf. Een soort psychologische draai van de rechter, die de dader onmogelijk had kunnen voorspellen.

B en C vallen dus beide af als mogelijheid; omdat B geen ernstig antwoord en C voor mij geen optie is.

Na wegstrepen, en onder bepaalde voorwaarden is dus mijn antwoord: A.


B is een matige grap gebaseerd op het voorgaande mededogenvraagstuk, de wetten der ironie leren dat de paus het minste recht heeft op euthanasie van alle wereldburgers.

C is simpelweg niet waar. Rest A.

Ik zou niet inzien waarom je een moordaanslag op de paus zou plegen om een andere reden dan een politiek statement. Hij heeft geen geld op zak (dus geen roofmoord), hij is bejaard (dus geen lustmoord), hij is niet eenvoudig bereikbaar (dus geen uiting van zinloos geweld). Het restantwoord, A, is m.i. juist.
Pimmez (URL) - 06 november 2003 - 12:21

> Daarbij zijn stijlfreaks zelden geneigd tot fysieke agressie (anders dan krabben).

Zo'n persoonlijke noot, die kan ik dan weer zeer waarderen.

Overigens vind ik dit maar een povere gewetensvraag, waar weinig over te discussiëren valt.

Wat ik mij nu wel afvraag is of de Paus zelf krabt.
mIKe (URL) - 06 november 2003 - 12:47

geen mening, maar alle moordaanslagen zijn wat mij betreft goed voor levenslang, waarom deze dan niet?
kaatje - 06 november 2003 - 20:22

Ik kies ook voor levenslang. Zelfs de paus heeft recht op leven en iemand die moord moet opgesloten worden.
Ricky (URL) - 06 november 2003 - 23:24

eh.. moordt met dt bedoel ik ;)
Ricky (URL) - 07 november 2003 - 20:32

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.