Terug naar huis « Beltegoed   » Gelijkenis

zaterdag 07 augustus 2004 - 19:58
Profiel

Dat van de asielzoekers, en de illegalen, en de turken, de marokkanen, de surinamers, polen, watnietal: dat vind ik best.
Maar wat is dat met al die interregionale uitwisseling?
De ene buurvrouw is zeeuws, de andere limburgs, de buurman is (onverstaanbaar) twents, op straat hoor ik een vrouw tegen haar 200 jaar oude hond zeggen: ‘kom moar, jochie..’

Vroeger. Toen was het overzichtelijk.
Op de lagere school woonden alle opa's en oma's in de binnenlanden.
Heel educatief ook. Want daar waren vreemde mensen met andere taal en gekke huizen en geen tram, maar bus en bos en wilde beesten. Na vakanties en lange weekenden kon je vertellen: ‘ik heb gelogeerd bij Papa-oma, helemaal in Drenthe, in Overijssel, Friesland, in Zeeland, en we hebben schapies en koejen en varkes gesien en een gans!!’
Daar is het bij mij ook misgegaan. Mijn grootouders woonden a) in een verwesterd deel van Eindhoven (Philips-huizen) en gingen b) op mijn zesde resp. tiende dood. Van moeders kant. Oma van vaders kant heeft nooit bestaan, en opa van vaders kant kwam bij ons langs, ging op mijn zesde (het was een zwaar jaar) dood en liet een onverstaanbare Maleise stiefoma na met wie überhaupt niet te communiceren viel.
Wèg wijde-wereldbeeld. Ik heb een fiets van haar geërfd, dat dan weer wel. Van de stiefoma.

Maar nu. Geen oma woont nog in de onherbergzame wouden van Nederland. Het trekt allemaal naar de randstad.
Waarom, vraag je je af.
Is het zo moeilijk om rollatorwieltjes weiland-proof te maken?

De 200-jarige hond bleek trouwens helemaal geen 200 te zijn. Hij sjokte voort, grijze haren achter zich aan slepend, en ik vroeg de moar-mevrouw: hoe oud is hij?. Op een Story-manier, camera in de hand, klaar om een reportage te schrijven over de oudste hond ter wereld.
Het dier bleek 9 te zijn.
Dat krijg je ervan.
Weggerukt uit de natuur, gedumpt tussen beton en wipkippen, totaal van slag.
Nog een wonder dat al die mensen hier zo oud worden.


Genetisch is de mens geprogammeerd op 45 jaar mee te gaan. Maar iedereen is tegenwoordig getemd. Vergelijk het met huisdieren en hun wilde soortgenoten; de getemde exemplaren worden stukken ouder dan die in het wild, zijn heel wat vetter, en bovendien verliezen ze behoorlijk wat hersenen.

Mijn verklaring waarom iedereen naar de randstad trekt derhalve: verdere domesticering, nog meer verlies van hersencapaciteit.

Oud worden zegt dus niet per se iets positiefs.

[en de groeten van buiten]
ijsbrand (URL) - 07 augustus 2004 - 20:40

Oma woonde in de grote stad, met trams
vlak bij strand en zee. En wij in een dorp vlak bij het platteland en de koeien. Waarom denken westerlingen altijd dat oosterlingen onverstaanbaar zijn? Waarom denken ze dat iedereen liever in de randstad woont dan in alle andere delen van het land? In ons dorp wil iedereen blijven wonen. Er is hier geen huis meer te krijgen!
Johannet - 07 augustus 2004 - 21:20

komt dat niet omdat er heel weinig huizen zijn? ergo DORP :)
Majadebij (URL) - 07 augustus 2004 - 22:14

Mochten mijn vriend en ik kinderen krijgen, dan krijgen ze 'n opa en oma Friesland. Raar idee...
Eveline (URL) - 07 augustus 2004 - 22:51

Hoe bedoel je dat je niet kan schrijven? (Zie logjes over wat je te doen staat met je leven.) Je hebt volgens mij gewoon een soort van klein Harry Mulischje in je hoofd die vindt dat er maar 3 of 4 goede schrijvers in Nederland zijn, ja als je zó gaat beginnen dan hoor je daar inderdaad niet bij. Maar er is nog hoop want gelukkig is er ook nog ruimte voor andere manieren van schrijven en daar vindt ik die van jou zeker in thuishoren. Gewoon een printje draaien van je weblog, in 3-en splitsen, geef het een naam en uitgeven (zie http://www.publiceerjeboek.nl voor meer info ;-) ) en hóp: daar heb je de invulling van je leven!

Ps. Weet heus wel dat dat niet zo makkelijk gaat als ik nu zeg, maar wou maar even zeggen dat je onwijs goed schrijft, vermakelijk, aangrijpend, boeiend en onderhoudend. Iemand met me eens? Laat even weten!
Mindy () (URL) - 07 augustus 2004 - 23:40

Met alle respect Mindy, jij bent aan het doordraven. Ga even met je voeten in het koude water zitten, stop je hoofd in de vriezer!
George (URL) - 08 augustus 2004 - 00:18

Fiets is een anagram van stief - je zou bijna naar verbanden gaan zoeken. Maar ik had ook een stiefoma en daar heb ik noooit een fiets van gekregen, laat staan geërfd.
rob (URL) - 08 augustus 2004 - 10:04

[droogt voeten af en haalt hoofd weer úit de vriezer, leest puck's podium nog eens door....

en vindt nog steeds precies hetzelfde!!!]
Mindy () (URL) - 08 augustus 2004 - 11:01

Hmm... je bent zo oud als je je voelt... Wat zou die hond daar nu van vinden?
Joli(e) (URL) - 08 augustus 2004 - 13:20

Mindy reageert precies zo op George als ik hoopte dat ze zou doen.
Iris - 08 augustus 2004 - 18:35

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.