Terug naar huis « Concreet   » Preferably without

vrijdag 07 januari 2005 - 11:25
Familiedrama

In Zoetermeer zijn twee kinderen dood in een woning gevonden. De moeder is voor een trein gesprongen.
De politie vermoedt, aldus het NOS-journaal, dat het gaat om een familiedrama.

Krankzinnige uitdrukking.
Het lijkt sinds enige jaren een term voor n specifiek soort drama te zijn: de situatie waarin een vader of moeder zichzelf en kroost vermoordt.

Maar is het niet evengoed een familiedrama als een moeder ernstig ziek wordt, een broertje onder een auto komt, een vader een hartaanval krijgt? De haast banale opvolging van ziekte, ontslag, verslaving, uithuiszetting, is dat geen familiedrama? Of zeven jaar in nederland wonen, drie alleen nederlands en fries sprekende kinderen hebben en dan 'terug' worden gestuurd naar het snoeihete onbekende Somali - ook al geen familiedrama?

Speaking of which.

Hans Wiegel, vertelde Aldith Hunkar op een wel rg blije Jeugdjournaaltoon, heeft zijn vrouw verloren.
Teletekst vertelt: De vrouw van VVD-politicus Hans Wiegel is bij een verkeersongeluk in Drenthe om het leven gekomen. Ze verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur. Ze is een zus van Wiegels eerste vrouw, die in 1980 eveneens bij een verkeersongeluk om het leven kwam.
Mag waarschijnlijk ook geen familiedrama heten.


CSI Zoetermeer
IZ - 07 januari 2005 - 12:13

Ik las 't van Wiegels vrouw en dacht, ach, arme Wiegel.. Maar toen las ik dat het de zus van zijn eerder overleden vrouw was en toen vond ik 'm vooral een vies mannetje.
Eveline (URL) - 07 januari 2005 - 13:12

Het lijkt wel of het 'de overtreffende trap' moet zijn,om het' familiedrama' te kunnen noemen.
swanz - 07 januari 2005 - 13:51

Dramatisch is het.
Erwin (URL) - 07 januari 2005 - 14:48

"toen vond ik 'm vooral een vies mannetje"

Wat van jou dan weer een uiterst intelligent vrouwtje maakt, of niet?
het onbekende mannetje - 07 januari 2005 - 14:56

Dat gebruik van "familiedrama" in nieuwskoppen kan ik niet erg vinden. Het gaat er in de journalistiek meestal toch vaak om dat met en twee korte woorden beschreven wordt waar het om gaat. Uitleg volgt later wel. En het TV-nieuws heeft over zo'n onderwerp net zo veel tekst als een kort berichtje in de krant, dus ook daar mogen ze van mij kort door de bocht.

Dat zo'n gebeurtenis als in Zoetermeer vervolgens steeds weer drama genoemd wordt, lijkt me minder juist. Een tragedie, zeker. Drama's zijn andere dingen.
ijsbrand (URL) - 07 januari 2005 - 14:59

Als je je druk maakt om woordgebruik in de media, dan kun je wel bezig blijven.
Wie journalist worden doen dat doorgaans niet vanwege hun onberispelijke taalbeheersing, maar ter bevrediging van hun nieuwsgierigheid.
Vryage (URL) - 07 januari 2005 - 15:25

En 't jaarlijkse toneelstuk van de familie De Vries is dit jaar noodgedwongen een komedie geworden omdat de kranten er anders geen melding van konden maken.
Noviomagum (URL) - 07 januari 2005 - 15:50

Wat ik mooi vind is dat ze 'vermoeden' dat het om een familiedrama gaat.
Dus: ze constateren dat er drie mensen in een familie omgebracht zijn en VERMOEDEN dan dat het om een familiedrama gaat.
Kennelijk is daarvoor van belang dat die moeder het gedaan heeft. Anders is het geen familiedrama.
Ridicuul.
Zezunja (URL) - 08 januari 2005 - 12:07

@ Vrijage:
Jouw zin blinkt anders ook niet uit in correctheid.
Verder wil ik het even voor mijn beroepsgroep opnemen. Er zijn inderdaad veel journalisten met een gebrek aan taalgvoel en dat is jammer. Maar generaliseren slaat in dit geval nergens op.
De gemiddelde krant is heel behoorlijk ingetikt, zou ik zeggen.
Zezunja (URL) - 08 januari 2005 - 12:09

Ik had zelf ook even moeten redigeren alsvoren 'plaats reactie' te drukken.
Daar moest nog een e'tje tussen.
Zezunja (URL) - 08 januari 2005 - 12:10

FAMILIEdrama, geen familieDRAMA: drama dat zich binnen de familie heeft afgespeelt.

Dus geen inbreker.
Geen afrekening in het criminele circuit.

enzovoort.
Inge - 08 januari 2005 - 17:33

@onbekend mannetje: ik zou er niet aan moeten denken dat mijn vriend na mijn dood zou gaan voor een van mijn zusjes. Te incestueus en dus 'vies'. Als mij dat onintelligent maakt, dan moet dat maar.
Eveline (URL) - 08 januari 2005 - 19:15

@Inge: om het nog maar niet te hebben over een dramafamilie. ;)
Eveline (URL) - 08 januari 2005 - 19:16

De journalistiek heeft nu eenmaal trefwoorden nodig als familiedrama, een suicidaaltje, een aanrijdinkje met, een middenbrandje, een ABC'tje enzovoort. Anders hebben we geen houvast in het leven. ;-(
jan (URL) - 08 januari 2005 - 19:20

Maar Evelien als de zus van Wiegel's vrouw zo'n man en zijn kinderen nou opvangt na zoveel ellende en die kent de kinderen bovendien ook al erg goed vanwege familiebanden en zij (zus) is niet getrouwd,dan is daar toch niks mis mee? Maar iedereen zijn eigen mening.
P.S ik was niet het onbekende mannetje.
swanz - 08 januari 2005 - 19:27

Eveline, je hebt opnieuw geen idee waarover je het hebt. Ik vind het... ik vind jou vreselijk.
frans - 09 januari 2005 - 07:50

@Eveline: incestueus noemen we het wanneer direkte familieleden, dat wil zeggen, bloedverwanten, bijslaap met elkaar zouden hebben. De zus van ... lijkt me dus niet afdoende voor deze uitdrukking, vies mannetje evenmin. Het lijkt er meer op dat je iets tegen Wiegel hebt, al dan niet terecht. Dat je dat op zo'n manier duidelijk moet maken, dat mag inderdaad 'minder intelligent genoemd' worden. Dom mag ook.
de onbekende man (URL) - 09 januari 2005 - 13:10

@Onbekende man: de definitie van het woord incest is mij bekend, dank u. En ik heb niets tegen meneer Wiegel. Ik vind (pas op, dit is een mening!) het alleen een raar idee dat je als de ene zus overlijdt de andere huwt. Ik moet er niet aan denken dat mijn vriend hetzelfde zou doen als ik zou komen te overlijden. 'Vies mannetje' is inderdaad ongenuanceerd, so what? Moet alles wat je denkt en schrijft dan genuanceerd zijn?
Eveline (URL) - 10 januari 2005 - 12:01

Als ik 2 hele kleine kindjes zou hebben en ik verongeluk, dan zou ik het ergens heel nobel vinden als mijn vriend met m'n zus zou trouwen vanwege die kindjes. Als ze dan ook nog van elkaar gaan houden is dat helemaal mooi voor ze. Ik heb een hle lieve zus en een hle lieve vriend, ik gun ze beide het beste en zij zjn het beste. Zo lang ik leef wil ik er niks van weten natuurlijk en ja, dat is ook een heel raar idee. Mijn vriend en mijn zus.

Maar weet je wat het is....ik was daar niet bij, en jij was daar niet bij. Dus we kunnen er wel van alles van vinden, maar wat er precies gebeurd is weten we niet, simpel. Maar de familie Wiegel woonde dicht bij me in mijn puberjaren, en het was in de buurt een soort bekend gegeven dat het in eerste instantie vanwege de kinderen was. Of dat 200% waar is weet ik ook niet, maar oordelen is z makkelijk....
klaasje (URL) - 11 januari 2005 - 11:47

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.