Terug naar huis « Puur natuur, een leve…   » Ochtend-middag..

zondag 16 december 2001 - 04:22
Deo-drinken

Zoveel te schrijven. Zoveel op mijn hart. Tè veel; en vooral te ongeschikt of te omvangrijk voor dit log. Of te persoonlijk.

Het heeft beslist voordelen om volstrekt anoniem te loggen.
Anonimiteit zit niet in het naamloos zijn. Anonimiteit zit in niet-gekend zijn; je afzijdig houden. Niet aangevoeld worden. Of mensen je naam kennen of niet: als je je laat kennen, je openstelt voor contact verlies je je anonimiteit. En dat is heerlijk. En het is vreselijk, want het ontneemt je een stuk vrijheid.

Toen ik nog geen log had dacht ik wel eens: als ik nou eens gewoon in één grote hartekreet alles opschrijf wat me dwarszit, en dat gewoon op het net mik. Gratis accountje is zo aangemaakt, en dan ben ik mijn shit tenminste kwijt.
Alsof je middenop een groot plein staat, in een stad waar niemand je kent, en dan brullen. Maar in dit geval dan op schrift.
De laatste tijd heb ik dat gevoel soms weer. En dan bedenk ik me dat ik al een log heb.

Het zal wel zijn als een groter huis kopen: je hebt meer ruimte om je in te bewegen, om in te leven, maar er is ook meer ruimte om bij te houden. En meer deurposten om je neus tegen te stoten.
Als ik met iets in mijn maag zit wat te maken heeft met persoon X, en ik heb persoon X door het loggen leren kennen, en persoon X leest het log nog steeds.. dan zou ik een tweede log moeten beginnen om de stress die het eerste met zich meebrengt op kwijt te kunnen. Een log-log. Waarna hoogstwaarschijnlijk een logloglog en een loglogloglog volgt.
Tot in eeuwigheid amen.

Hoe meer ik schrijf, hoe minder ik kan schrijven, krijg ik soms het idee.
Hoe meer je schrijft, hoe 'completer' je wordt. Hoe meer je een bekende lijkt; en dan ineens ben je veel kwetsbaarder als je iets vertelt.
Als een volkomen onbekende zomaar ergens een tekstje dumpt, waarin hij of zij zegt dat het een zaligheid is een flesje Nivea-deodorant leeg te drinken (ik noem ook maar wat toevallig op mijn plank staat hoor; het had nog erger kunnen zijn..), dan denkt men: 'jezus wat een weirdo'. Punt. Onbekende wordt weirdo, niks aan de hand.
Als ik het schrijf word het veel persoonlijker. Puck drinkt Nivea. En dan wordt Puck een weirdo, en da's toch een beetje als als braaf meisje in een brave buurt ineens geheel door-pierced te gaan rondwandelen.

Zoveel te schrijven.
Over persoon X, dus. Over geblockte icq-nummers (waarom?!). Over symbiotische verhoudingen en daarbij horende visualisaties van blind-zijn en strakke elastieken. Over net-niet-verslavingen. Over slechte eigenschappen die zo veel verleidelijker zijn dan de goede. Over waarom geplaagd worden zo afschuwelijk is, nog erger en vernederender dan keihard-pesten. Over sociale contacten; over rare interne systemen die zo vreselijk frustreren en desondanks niet anders lijken te kunnen verlopen, hoezeer je ook weet hoe het wèl zou kunnen. Over angsten en zelfhaat; gevoelens van er niet mogen zijn, altijd teveel zijn. Erbij willen horen, wat dat 'er' ook moge zijn.

Zoveel te schrijven, dat er niets te schrijven is.
Vol is leeg. Het tegenovergestelde is hetzelfde.


Zoveel willen reageren ... niet reageren lijkt beter!? Lekker blijven brullen lijkt me een prima idee. X en bijvoorbeeld 'grote leider' lijken me prima manieren om te anonymiseren. Het kost een beetje extra moeite maar dan kun je die kreten wel kwijt. Voor zij die lezen: 'Wie de schoen past trekt hem aan.'.
JoG - 16 december 2001 - 08:31

Ah! Ik herken er tot op zekere hoogte heel veel in. Gisteren stond ik op het punt een postje te schrijven dat niet eens echt heel persoonlijk was, maar voor mij wel genoeg om het uiteindelijk niet te doen. Op een X manier.

En los van the X-men vind ik het soms ook lastig om te bepalen wat ik wel en wat ik niet moet schrijven. En is mijn log soms een zege en soms een verstikking, net als bij jou. Misschien moeten we maar gewoon ons ding doen en dan niet al teveel denken.

(jemig! dat is moeilijk!)
Merel - 16 december 2001 - 11:40

Zegen dus. Voordat iemand verward raakt en denkt dat ik mijzelf als overwinnaar zie.
Merel - 16 december 2001 - 11:41

Ik ken het gevoel. Maar raad je aan om het dan toch maar niet te doen. Ik heb tijdens mijn studie meegewerkt aan een 'geheim' project. Er ging iets niet naar mijn zin, en ik schreef daarover op mijn log, zonder namen te gebruiken en onder de noemer project x. Een dag later kreeg ik een verontwaardig mailtje van iemand waarvan ik niet eens wist dat hij mijn log las. Ik moest het verwijderen.
Natuurlijk ben jij anoniem, maar je bent nooit zo anoniem als je zelf denkt. Uitkijken dus, voordat je iets doet waar je heel veel spijt van krijgt.
Martijn (URL) - 16 december 2001 - 12:49

Stel je voor dat alle schrijvers zo dachten, dan hadden we geen roman meer over.
elisa (URL) - 17 december 2001 - 02:21

Misschien iets nieuws: De anonieme log-ring. Ik stel me het als volgt voor : Een groep van x weblogs die weer samen komen als y groepen in de complete ring. Niemand weet wat x en y zijn doordat er een anonieme user registratie is. Als een lid (schrijver) nu een stukje plaatst, zal dat in random groep y, op random log x geplaatst worden zonder vermelding van de auteur.

Op deze manier weet niemand echt welk stukje door welke schrijver geschreven is en blijft het dus redelijk anoniem.

Probleem blijft wel dat je er voor moet zorgen dat een groep b.v. alleen life loggers of link dumpers moet bevatten. En hoe ga je rotzooitrappers weren?
tfz - 21 december 2001 - 10:21

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.