Terug naar huis « Goed fout (2)   » Sleutel

zondag 22 juli 2007 - 21:47
Blik op de weg

Ergens de laatste maanden zijn mijn ogen nog verder achteruit gegaan. Zonder correctie (dat is in gewone-mensentaal: zonder bril of lenzen) is mijn visus nu 25%. Mèt bril zou dat 60% zijn, maar aangezien het grootste deel van mijn brilsterkte uit cilinder bestaat en ik stomdronken van een cilinder word draag ik geen bril, en is de visus met correctie dus niet zo relevant.

25% Is vrij weinig. Maar het went, blijkbaar zozeer dat ik niet eens doorhad dat mijn visus van een ruime 30% naar een krappe 25% is gedaald. Ik zie kleuren, ik zie de wereld feitelijk heel gedetailleerd, niet vaag of troebel. Gewoon, onduidelijk.
Ik merk het eigenlijk alleen bij letters, of bij gezichten. Dat ik geen mens herken op meer dan vijf meter afstand is alleen maar een goed excuus om niemand te hoeven groeten, en die letters... ach. Mijn monitor is best aardig, zo erg is het niet om alleen op twintig centimeter afstand iets te kunnen lezen.
Ik improviseer. Ik vermoed letters, meen een woordbeeld te herkennen, gok en vul aan.

Dat dat niet altijd goed gaat bleek vandaag.
Babyvlees, las ik geschokt op een supermarkt-wegwijzer.
Babyluiers, bleek er bij nader (in)zien te staan.

Over een aantal weken krijg ik als het goed is mijn eigen Ferrari, in de vorm van een door de gemeente verstrekte Canta.
Misschien moet ik het aanbod van de opticien toch maar aannemen, en een bril laten maken zonder cilinder. Met alleen sferische sterkte komt mijn zicht op 40%. Het is nog niet veel, maar voor overstekende... eeeh... vlezen allicht iets veiliger..


Zijn overstekende vlezen overstekende luiers, of begrijp ik het nou verkeerd?
Ik zou het in ieder geval zeker doen (die sferische correctie), alles wat je kunt verbeteren zonder er extra last van te krijgen is toch pure winst?
Sabine - 24 juli 2007 - 08:56

Oeh, ik ging even kijken wat een Canta is. Ik verwachtte iets van een scootmobiel, maar het is een heuse bolide! Krijg je dan die met rolstoelingang (je had toch een rolstoel?)?
Sabine - 24 juli 2007 - 09:24

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.