Terug naar huis « Vrolijk Pasen (2)   » Daar zijn we weer

dinsdag 10 april 2012 - 16:09
Kraamkamer

Bij het plaatselijke tuincentrum kocht ik een week of twee geleden plantjes. Vier kleine bietenplantjes, en vier net zo kleine broccoliplantjes.

De bieten gedragen zich precies zoals je van prematuurtjes kan verwachten: trillerig, iel, naar adem snakkend, permanent op de rand van de dood. Ze zien er beslist anemisch uit, wat knap werk is, voor een bietenplant. Da's een beetje als een pipse Keniaan.
Ik praat tegen de plantjes, sus ze, geef ze voldoende water en licht en liefde. En het blijft voortdurend afwachten of ze het zullen redden.

De broccoli daarentegen... ach. Laat ik zeggen: ik begrijp ineens hoe men ooit aan de uitdrukking 'groeien als kool' is gekomen. Zindelijk, mondig, smeren zelf hun brood en doen hun eigen was. Nog even en ze kunnen op kamers.
En aan de conceptie bij het tuincentrum heeft het niet gelegen. De broccolizaadjes die ik vervolgens zelf heb geplant zijn net zo manisch bezig.

Ik weet in elk geval wat ik over een maandje ga eten. En de maanden daarop, en dáárop...

Volgende stap: eigen pastinaak. Je moet wàt, als verslaafde...


Bieten zijn ook notoire moeilijkdoenners, zijn mij ook nooit echt mooi gelukt. Het schijnt dat Italiaanse kroten (bieten) het beter doen, ze smaken wel iets minder naar aarde en ze geven niet van die mooie rooie vlekken in je kleding :)
Pastinaak gaat bijna net zo hard als kool en je kunt ze nog zaaien (april/mei) maar volgens mij heb je wel volle grond nodig of een hele diepe emmer.
Liesan (URL) - 10 april 2012 - 17:15

Yep, herkenbaar. Als kind hadden we een enorme moestuin. En aten we van alles, maar wl weken achter elkaar hetzelfde. Ik word er soms nog zwetend van wakker 's nachts.
zuster_klivia () (URL) - 10 april 2012 - 19:37

ben je nog bij je eigen arts geraakt, na je weekend-avontuur?
mrtj - 11 april 2012 - 12:40

Mijn opa en oma hadden een moestuin en mijn moeder kocht hele boodschappentassen vol sperciebonen, snijbonen en tuinbonen van een boer in de buurt, en dan zaten we hele middagen te doppen en te snijden. Even blancheren, in porties verdelen, in de vriezer gooien en dan aten we de hele winter verse groenten, maar dus niet weken achter elkaar hetzelfde.
Eveline (URL) - 13 april 2012 - 14:03

Zet 'm op Puck! Hopelijk heeft de MS je niet te hard in zijn greep!
mrtj - 18 april 2012 - 13:41

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.