Terug naar huis « Pijnlijk   » Om u te dienen

maandag 18 november 2013 - 01:50
Open

In reactie op dit stukje van Cindy schreef ik onderstaande:

Een goede arts is wat mij betreft ook: de arts die in sommige opzichten 'eeuwig student' blijft. De nieuwsgierigheid en verwondering van de student behoudt; de open blik, de mogelijkheid en bereidheid om verrast te worden.
Het gaat hand in hand met wat Ctje zegt.
Toen een oud-klasgenoot van me net geneeskunde was gaan studeren, sprak ze over het plan om haar eigen normaal-waarden vast te leggen. Want iedereen was anders, van iedereen zou ook een overzicht moeten zijn wat voor hem of haar normaal was!

Ze zei het enthousiast, vol overgave, vol Aha-Erlebnis en uitroeptekens. Er zat ook verontwaardiginng in; over het feit dat de gevestigde gezondheidszorg veel te veel vasthield aan statistieken, aan gemiddelden. Dat waardes die buiten de grafiek vallen niet eens worden beschouwd als 'uitzonderlijk', maar eenvoudig als 'verkeerd gemeten' en onmogelijk.
Wat koorts voor de een is, is normaal voor de ander; wat een normale bloeddruk voor de een is, is voldoende om een ander tegen de vlakte te doen gaan. Niet de afwijking van het gemiddelde is wat de ziekte illustreert, maar de afwijking van het persoonlijke gemiddelde.

De vriendin in kwestie is uiteindelijk - door omstandigheden - geen praktiserend arts geworden, dus ik weet niet of ze uiteindelijk in deze houding zou zijn veranderd.
Maar in het algemeen is deze hele instelling er één die ik vaak zie bij co-assistenten, minder bij arts-assistenten en slechts zelden bij afgestudeerde artsen.
Ze worden blasé, of murw; mogelijk arrogant, of gewoon te zwaar belast, om nog de schoonheid en de onvoorspelbaarheid van het individuele lichaam te zien.

Die open blik. Dat tekent wat mij betreft de werkelijk goede arts.

(en grappig genoeg - in het kader van Jansen Steur - is dat een houding die ik juist bij neurologen wèl geregeld heb gezien. De neurologen met wie ik te maken heb gehad zijn stuk voor stuk neurotische tobbers, die aangeven feitelijk niets te weten en niets te kunnen; dat de hersens een groot mysterie zijn waarvan meer onbekend dan bekend is. Zinnen als: 'Afgaande op wat we nu weten.. maar er zijn geen garanties, over tien jaar kan men er weer heel anders over denken..' of 'ik heb het nog niet eerder gehoord; maar het is heel goed mogelijk.. àlles is mogelijk'. Beslist een verademing.)


Heb bij mezelf al gereageerd, zal hem hier ook even opgooien:

dat zou ik ook willen, dat een arts iets houdt van de nieuwsgierigheid en verwondering zoals studenten dat vaak nog wel hebben. Hoewel het nadelen kan hebben. Zo trof ik eerder een neuroloog die onderzoek deed naar hersenafwijkingen. Hij zag in mij allerlei boeiends aan hersenafwijkingen maar vergat dat het ook iets zou kunnen zijn waar hij geen onderzoek naar deed. De door hem gestelde hersenafwijking bleek een neurologische spierziekte en een B12 tekort. Mijn hersenen geven daardoor wel verkeerde signalen af, maar deze komen niet voort uit een afwijking in de hersenen maar een afwijking in zenuwbanen en spieren. Hem had ik nog wel willen benaderen toen ik de diagnose kreeg maar toen was hij al enkele jaren met pensioen. Zijn opvolger heeft mij geholpen, bij hem was de nieuwsgierigheid juist weer een fijn ding wat me flink verder heeft geholpen.
CiNNeR (URL) - 18 november 2013 - 03:52

Dat bedoel ik,!
Ctje - 19 november 2013 - 23:56

tjonge,ik heb toch wel moeite om je te blijven bezoeken hoor, als t soms zo lang stil is..fijne feestdagen!
martijn - 18 december 2013 - 21:13

Hoi Puck,

Ik weet niet wanneer je dit leest, maar ik wens je een goed 2014 toe.

Elise
Elise - 02 januari 2014 - 23:22

Hoi Elise,

Heel hartelijk dank, jij ook de beste wensen.

Ik kom nog wel weer terug.
Maar het zijn wat moeizame tijden (geweest).
Goed of in elk geval leuk nieuws, of in elk geval voor mij: ik heb een nieuw tweede katje, een meisje dit keer.
Ze heet Daantje, ze groeit niet en ze is geweldig.
Hier is een foto van de twee katten samen: http://puckspodium.com/pics/dacaspers.jp..

Dank dat je me nog steeds komt bezoeken, en dank voor je nieuwjaarswens!
Puck - 03 januari 2014 - 00:39

Wat een leuke foto Puck en fijn dat je een tweede katje hebt. Zal vast nog gezelliger voor je zijn.
Ik kom je steeds bezoeken omdat ik je verhalen graag lees en het leuk vind om je ontwikkelingen te volgen.
Dat er periodes zijn dat je je handen vol hebt aan je leven en niet aan bloggen toe komt weet ik, dus ik wacht rustig tot het volgende verhaal. Dank je wel dat ik een kijkje mag nemen in je leven.
Elise - 04 januari 2014 - 18:07

welja, laten we Martijn maar negeren
martijn - 05 januari 2014 - 17:56

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.