Vorig Archief - Volgend Archief

vrijdag 21 augustus
2 | 18:52 Non-verbale communicatie

Al dagen broeide het; de spanning en irritatie liepen van weerszijden steeds hoger op.

Tot maandagmiddag.

'Zou je alsjeblieft zo vriendelijk willen zijn om...'.

Net als 'met alle respect' wordt met 'zou je zo vriendelijk willen zijn' zelden werkelijk respect getoond, of om vriendelijkheid gevraagd. Integendeel. 'Met alle respect' drukt vaak louter minachting uit, 'zou je zo vriendelijk willen zijn' is niet meer dan een eufemisme voor 'ik ben het zat en ik EIS dat je nu....'.

Dat was de druppel.
Het barsten van de bom was nu onvermijdelijk.

'Jij denkt geloof ik dat ik de godganse dag een beetje vakantie aan het houden ben, dat ik gewoon lekker fiets, lekker slaap'.

'Ik denk helemaal niets.'

Nee, inderdaad. Je denkt niets. Je klaagt, en je hebt kritiek. Op alles wat ik doe.
Je beseft niet dat alles, alles wat ik doe in het teken staat van beter worden, van vooruit gaan'.

'Nou, prima.'

Ja, prima.
Heel fijn.
Ik fiets om beter te worden, om mijn actieradius uit te breiden, om zelfstandiger te worden. Ik sport om lichamelijk sterker te worden. Ik slaap om het allemaal vol te houden. Niets, helemaal niets wat ik doe doe ik omdat ik het fijn vind, gewoon om het leuke. Al wat ik doe is werk, en het is nooit genoeg.
En jij klaagt. Over mij, over je lichaam.
Heb je enig idee hoe kwetsend het is, hoe beledigend tegenover je omgeving?
Jij hebt rugpijn, met 74. Ik heb rugpijn vanaf mijn 7e, al-tijd. Net zoals ik altijd pijn in mijn knieën en mijn heupen heb.
Je klaagt dat dingen het niet doen, dat je ouder wordt. Weet je eigenlijk dat mama een chronische indicatie voor de fysio heeft, omdat ze artrose in haar handen heeft? Mama is 64! En mama heeft ook altijd pijn.
Je klaagt over je rug, over je knieën, over je plasproblemen.
Ik heb ook plasproblemen, maar het verschil is dat ik 31 ben en MS heb.
Als jij op de WC zit en het gaat moeilijk, als jij pijn of almaar aandrang hebt kan je zeggen: ik heb plasproblemen omdat ik bestraald ben. Ik heb plasproblemen omdat ik kanker heb gehad, en ik heb het overleefd. Ik ben 74 en ik heb plasproblemen omdat ik leef.
Als ik problemen met plassen heb kan ik zeggen: 'Ik heb plasproblemen omdat ik MS heb. Ik ben 31, ik heb plasproblemen en het kan alleen maar erger worden'.
Maar daar denk je allemaal niet aan.

Hij keek naar zijn krant, sloeg een bladzij om en reageerde niet.
Hij las. Hij had me waarschijnlijk niet eens gehoord.

Je zoekt het maar uit!!

Ik stampte de kamer uit, sloeg de deur achter me dicht.
Het had allemaal geen enkele zin, hij luisterde toch niet.

Twee dagen brachten we zwijgend door.
Alleen zakelijke mededelingen werden gedaan.
'Ik ga naar het RKD'
'Ik ga naar mama'.
'Joeh'.
'Hm'.

Zijn reactie kwam alsnog, op woensdag.
Na een dag ziekenhuis kwam ik gesloopt en lekgeprikt thuis.
In de keuken grijnsde een kraakhelder, blinkend wit fornuis me toe.
Een fornuis dat ik zeker drie maanden wel vies- maar niet schoongemaakt had, omdat ik daar eenvoudig de energie niet voor had. Een fornuis dat derhalve niet zou misstaan in de top vijf van Rob Geus' grootste horrorverhalen.

'Ik heb er twee uur over gedaan', zei mijn vader toen ik hem later in de gang tegenkwam; 'voor het deksel had ik geen tijd meer.'.
Daarmee was voor hem de zaak - elke zaak - afgedaan.

Sindsdien gaan we weer zeer gemoedelijk met elkaar om.
dinsdag 18 augustus
1 | 08:53 Trip

Enjoy yourself
Under this influence you are likely to feel quite good about yourself in a positive way. Also you will want to be with other people, particularly to have a good time. You do not want to attend to anything that is not immediately enjoyable and gratifying. It is a good day for play, although you can get work done if you really enjoy what you are doing. With this influence you also seek to expand your daily routine. Today you won't be satisfied to do what you usually do. You would like to learn more about yourself, the world and other people. This is a good day for beginning a trip, especially a vacation. It is a time to relax from the rigors of everyday life and enjoy yourself. Despite your present casual approach to life, in your encounters with others you are able to make an impression.

The interpretation above is for your transit selected for today:
Sun Trine Ascendant, exact at 09:34
activity period from 17 August 2009 to 19 August 2009

'It is a time to relax from the rigors of everyday life'. Dat moet ook mijn kies hebben gedacht, toen om 8:24 een fors stuk afbrak. Aan de goede kant, die eerst de slechte kant was tot de voorheen-goede-kant op alle fronten het loodje legde en daarmee de slechte kant ruimschoots in slechtheid overtrof.
Het stuk brak af van een kies die voor het grootste deel uit vulling bestaat. Het mag feitelijk een wonder heten dat de breuk een stuk kies heeft weten te treffen. Wonderen - what could be more enjoyable dan dat.

Niettemin.
Behalve de frase 'With this influence you also seek to expand your daily routine. Today you won't be satisfied to do what you usually do.', kan ik me toch niet echt in deze voorspelling vinden. En zelfs dan: mijn daily routine onderbreken om (wéér...) naar de tandarts te gaan vind ik een wel erg ruime interpretatie van de tekst..
woensdag 05 augustus
5 | 21:37 Met vier hoofdletters

Het zijn allemaal misverstanden, en allemaal van verschillende orde.

Het was een misverstand te denken dat ik veilig was, bij mijn oude tandarts. Dat ze lief was, en zorgzaam. Dat ze mij ook lief vond.

Misverstand ook, tussen mij en de nieuwe oude (of oude nieuwe?) tandarts.
'Met Citanest en hogedrukspuit', zei ik.
Geen articaine, want daarvoor ben ik allergisch. Citanest mag wel; da's prilocaine. En hogedrukspuit.
Intraligamentair, heet dat in tandartsentaal; maar hogedrukspuit spreekt wat makkelijker uit, zeker als je zenuwachtig bent. En het is net zo begrijpelijk.

Dat gedeelte begreep hij ook wel, maar mijn gebruik van het woord 'en' niet.
Ik bedoelde: twee eisen voor één verdoving.
Hij dacht dat ik bedoelde: twee eisen. Twee verdovingen.
En precies dat wat ik hoopte te voorkomen gebeurde nu dubbel zo hard: dove tong, dove wang, dove lippen. Verdoving tegen de stroom in, zwart voor de ogen, duizelig, misselijk. De hele mikmak.

Misverstanden, misverstanden.

'Ik vroeg het nog expres na', zei hij; 'en je zei dat het goed was!'
Allicht. Misverstand is misverstand. Herhaal dezelfde woorden, en dezelfde woorden worden op dezelfde manier misverstaan.

Die vier é's, die verklaar ik nog. En het misverstand van de onlieve, onveilige tandarts.
Maar langzaam begint nu de verdoving weg te trekken, zeven uur na inspuiting. Om plaats te maken voor pijn, die al mijn aandacht vraagt.
PIJN, die smeekt om pillen.

P I J N

En dat is beslist geen misverstand.
maandag 03 augustus
3 | 12:02 Met vier ’s

En zo kwam het dat ik na vijftien jaar weer bij mijn allereerste tandarts terug was.

(Lang verhaal kort)